Alienare parentala

Modificari legislative semnificative privind alienarea parentala

Anul 2024 vine cu modificari semnificative legate de alienarea parentala. Instantele sunt pline de dosare de acest gen care isi gasesc finalitatea foarte greu din cauza lacunelor legislative actuale. Noile modificari vizeaza si pensia de intretinere, programul de legaturi personale si expertizele judiciare.

Problema in prezent, apare atunci cand trebuie sa demonstram actiunile alienatoare, consecintele acestor actiuni precum si sanctionarea parintelui alienator. Chiar daca in prezent, aceasta institutie este reglementata prin mai multe norme juridice, necesitatea imbunatatirii acestor norme exista de foarte mult timp. De la data de 10 mai 2024, va intra in vigoare Legea 123/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Speranta este ca acest proiect de lege sa fluidizeze fluxul unor astfel de dosare care incarca instantele de judecata.

Prin urmare, ce modificari legislative aduce acest proiect de lege?

Fata de reglementarea actuala, exercitiul exclusiv al autoritatii parintesti va putea fi stabilit de catre instanta si atunci cand se constanta imposibilitatea de colaborare intre parinti sau atunci cand se constata incalcarea in mod repetat a drepturilor parintesti a celuilalt parinte.

De asemenea, in cazul in care locuinta copilului este stabilita la parintele alienator, instanta de judecata are obligatia de a dispune anumite masuri prin care sa remedieze instrainarea printeasca. De exemplu, noua lege prevede posibilitatea instituirii de catre instanta a unui program de vizita mult mai amplu pentru parintele instrainat, precum si anumite conditii prin care sa se descurajeze alienarea parentala.

Fata de reglementarea actuala, instanta de judecata poate dispune un program de relatii personale mult mai vast, de pana la 7 zile consecutive intr-un interval de 14 zile atunci cand copilul de varsta scolara nu se afla in vacante.

O alta modificare importanta vizeaza plata pensiei de intretinere. Nu se va mai achita pensia de intretinere pentru perioadele mai lungi de 7 zile consecutive in care copilul se afla in ingrijirea parintelui cu care nu locuieste, ca urmare a respectarii programului de legaturi personale.

De asemenea, instanta are posibilitatea sa stabileasca penalitati financiare mai mari decat in prezent in sarcina parintelui alienator in vederea descurajarii unor astfel de practici des intalnite, precum si posibilitatea de a stabili consiliere psihologica intre copil si parintele instrainat.

In ceea ce priveste audierea minorilor care nu au implinit varsta de 14 ani, modificarile prevad ca un psiholog din partea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sa participe la discutia dintre judecator si minor si audierea sa fie dispusa dupa administrarea unui probatoriu concret la dosar.

In plus, conform noilor norme, se instituie mentinerea impreuna a fratilor in cazul stabilirii locuintei acestora.

In ceea ce priveste procedura ordonantei presedintiale cu privire la minori, se impune respectarea unui termen de solutionare de catre intre instanta de maxim 45 de zile de la data introducerii cererii de chemare in judecata.

Apar modificari legate si de evaluarile psihologice. Asadar, noile norme reglementeaza caracterul de expertiza judiciara a evaluarilor psihologice in dosarele cu minori. Ce este foarte important si era necesar a se reglementa, expertizele psihologice trebuie sa fie finalizate in termen de cel mult 45 de zile de la momentul dispunerii lor.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.