art 336 Cod penal jurisprudenta
Decizia penala nr.....
C U R T E A ,
Deliberând asupra apelului penal de faţă, din actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:
Prin Sentinţa penală nr..... 2023, pronunţată în dosarul nr.. Judecătoria ..... în temeiul art. 396 al. 2 si 10 Cod de procedura penala l-a condamnat pe inculpatul .... la pedeapsa de 1 (unu) an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (faptă din data de .......2021).
În temeiul art. 91 Cod penal, a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit conform art 92 Cod penal termen care curge de la data rămânerii definitive a sentinţei.
L-a obligat pe inculpat ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune ..., la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În temeiul art. 93 alin.2 lit.b)Cod penal , l-a obligat pe inculpat să execute obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
În temeiul art. 93 alin.3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, l-a obligat pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul uneia dintre următoarele instituţii: Primăria .... sau Primăria ......, la alegerea consilierului de probaţiune.
În temeiul art. 404 alin.2 Cod de procedura penala i-a atras atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.
În temeiul art. 274 alin.1 Cod de procedura penala, l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (500 lei în faza de urmărire penală şi 500 lei în faza de judecată).
Pentru a pronunţa această sentinţă, examinând ansamblul materialului probator administrat în cauză, judecătorul fondului a reţinut următoarea situaţie de fapt:
Astfel, din cuprinsul procesului – verbal de constatare a infracţiunii flagrante, a reţinut că, la data de ....2021, în jurul orei ...., lucrătorii de poliţie din cadrul IPJ ..... aflându-se în exercitarea atribuţiilor de control şi supraveghere a traficului rutier, au fost sesizaţi cu privire la producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale pe .....
Cu ocazia deplasării la faţa locului, s-a stabilit că accidentul s-a produs ca urmare a pătrunderii pe contrasens a unui autoturism marca ..... cu numărul de înmatriculare .... condus de inculpatul ... care a intrat în coliziune cu alte două autoturisme ca urmare a pierderii controlului asupra direcţiei de deplasare. Autoturismul se deplasa pe ...........
Întrucât inculpatul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat la ora 12:20, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Orăşenesc ........, în vederea recoltării de mostre biologice.
Fiindu-i recoltate mostre biologice, a reieşit că inculpatul ..... avea o alcoolemie de 1,54 g/l alcool pur în sânge la momentul prelevării primei probe, la ora 12:50 şi 1,31 g/l alcool pur în sânge la momentul recoltării celei de a doua probe, la ora 13:50, potrivit buletinului de analiză toxicologică nr.... din data de ..... Potrivit formularului de calcul retroactiv, acesta avea o alcoolemie de 1,77 g/l alcool pur în sânge la ora ....
Fiind audiat, inculpatul .....a recunoscut săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa, arătând că a condus autoturismul pe drumurile publice, după ce a consumat băuturi alcoolice (circa 200 ml whiskey în cursul dimineţii), ocazie cu care a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare în momentul în care încerca să desfacă o sticlă de apă, intrând în coliziune cu un autoturism care a fost proiectat în alt autoturism, fără a rezulta vătămări corporale.
Situaţia de fapt, astfel cum a fost anterior descrisă, a fost temeinic dovedită pe baza procesului-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, coroborat cu declaraţiile inculpatului, actele medicale efectuate şi declaraţiile a doi martori oculari, respectiv conducătorii auto ai autoturismelor avariate
Dacă sunteți într-o astfel de situție, îmi puteti trimite un email la contact@avocatpaladebogdan.ro sau îmi puteți scrie pe whats app la 0740 807 892 și vă răspund în cel mult 24 de ore.