Avocat exproprieri Otopeni/Ilfov
avocat exproprieri Otopeni/Ilfov
S-a publicat:
Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea amplasamentului şi a declanşării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere aflat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti – Faza I: Racord c.f. la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă București”, de pe raza unităţii administrativ-teritorială Otopeni judeţul Ilfov.
O serie de proprietari sunt afectati de declansarea procedurii de expropriere a terenurilor si a caselor avand in vedere modernizarea liniei de cale ferata Bucuresti Nord-Aeroport Henri Coanda Bucuresti.
1. Ce pot face proprietarii afectati?
Raspuns avocat specializat in exproprieri: – Exista un termen limita de depunere a propunerilor, a observatiilor cu privire la hotararea de guvern ce urmeaza a se aproba, anume: 08.07.2019. Proprietarii ar trebui sa analizeze cat vor primi cu titlu de despagubire raportat la imobilul detinut.
Din analiza anexei atasate proiectului de hotarare 44 Euro ar fi metru patrat acordat, insa, valoarea pietei este undeva la 200-250 Euro.
Proprietarii afectati au dreptul la o despagubire justa, iar o despagubire justa trebuie raportata la valoarea pietei. Conform art. 1 – Protocol 1
CEDO:Protecţia proprietăţii
”Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru o cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional.
2. Cum se contesta o hotarare de expropriere cu despagubiri mici acordate?
Raspuns avocat specializat in exproprieri:
– Art. 44 alin. (3) din Constituţia României dispune după cum urmează: „Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.
- Având în vedere gravitatea ingerinţei statului raportat la necesitatea respectării dreptului de proprietate privată recunoscut chiar prin Constituţie, este cât se poate de firesc ca întreaga procedură a exproprierii pentru cauză de utilitate publică să se concentreze -sau, în tot cazul, să nu neglijeze – cele mai importante două aspecte ale acesteia: -transferul dreptului de proprietate din patrimoniul persoanelor de drept privat expropriate în patrimoniul statului expropriator dar, în egală măsură, şi despăgubirea corelativă la care primii sunt îndreptăţiţi. Mai mult, însuşi legiuitorul constituţional, tocmai având în vedere gravitatea imixtiunii statului în circuitului civil privat, a impus două condiţii importante legate de această despăgubire: (1)aceasta sa fie „dreapta” şi (2) despăgubirea să fie „prealabilă”. Este, deci, de necontestat faptul că legiuitorul, atât prin dispoziţiile constituţionale relevante, cât şi prin cele prevăzute în legi speciale (de pildă, Legea nr. 33/1994, republicată) a privit permanent problema despăgubirii celui expropriat ca fiind una de primă importanţă.
- Potrivit dispoziţiilor art. 22 din Legea nr. 255/2010, persoana expropriată poate contesta cuantumul despăgubirilor stabilite de expropriator, fără însă a putea contesta transferul dreptului de proprietate către expropriator. În sensul constatării nelegalei modificări a hotărârii este şijurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deciziile: 6330/28.10.2008 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi decizia civilă nr. 7170/30.10.2007 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
- Despegabirea trebuie acordata cu respectarea dispoziţiilor art. 26 alin. 2 Legea nr. 33/1994, avându-se în vedere la stabilirea despăgubirilor atât valoarea reală a terenului, cât şi prejudiciul cauzat de expropriere.
3. Care este procedura in fata instantei de judecata?
Raspuns avocat: – potrivit legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local