Că tot se apropie mini-vacanța de 1 mai, iată câteva noutăți legislative pe care e bine să le cunoști dacă vei uita să achiti taxa de drum/r

Avocat plangeri contraventionale Avocat anulare rovigneta Avocat rovigneta Avocat bun anulari procese-verbale Avocat drept contraventional

AMENDĂ PENTRU LIPSĂ  ROVINIETĂ SAU PEAJ

            Potrivit unor modificări aduse legislației referitoare la plata rovinietei sau a peajului (tarif de trecere pentru utilizarea podurilor între Fetești și Cernavodă), în prezent s-a redus termenul de prescripție a aplicării sancțiunii contravenționale pentru aplicarea amenzilor în cazul în care ați fost depistați fară rovinietă sau peaj valabil.

            Astfel,  termenul pentru aplicarea amenzii în cazul în care nu aveți o rovinietă valabilă sau peaj valabil, este de 4 luni de la momentul săvârșirii contravenției. Așadar, a fost redus termenul în care organele statului pot aplica sancțiunea în cazul săvârșirii unor astfel de contravenții.

Sfatul nostru este să verificați cu atenție, în momentul în care primiți un proces verbal, dacă intervalul de timp dintre momentul săvârșirii contravenției și momentul aplicării amenzii este mai mare de 4 luni. Dacă acest termen este depășit,  aveți garantate șansele de a câștiga o eventuală plângere contravențională împotriva procesului-verbal de sancționare.

O altă noutate introdusă recent este aceea că pocesul-verbal de sancționare a contravenției privind lipsa rovinietei trebuie comunicat în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii. Legea nu prevede care este natura juridică a acestui termen de comunicare însă apreciem că, având în vedere modalitatea în care a fost reglementat și scopul introducerii unui astfel de termen, acesta ar putea fi calificat ca fiind un termen de decădere, după expirarea căruia organul de stat nu mai are dreptul de a solicita plata amenzii.

Atenție, în perioada de 2 luni cuprinsă între momentul aplicării amenzii pentru lipsa rovinietei și momentul în care vi se comunică procesul-verbal, nu vi se mai poate aplica o altă amendă privind lipsa rovinietei. Orice amendă aplicată pentru acest motiv în acest interval de timp este nulă. Apreciem că în cazul în care se întârzie comunicarea procesului-verbal, perioada de interdicție privind aplicarea unei noi sancțiuni se prelungește până la comunicarea procesului-verbal.

Această obligație de comunicare nu este prevăzută și în cazul amenzii aplicate pentru lipsa peajului, însă pentru identitate de rațiune apreciem că acest termen trebuie să fie incident și pentru comunicarea sancțiunii referitoare la acest tip de contravenție.

Este important de știut că interdicția de a aplica o altă sancțiune în intervalul de 2 luni nu este aplicabilă și în cazul contravențiilor reprezentănd neplata peajului, astfel că pentru neplata acestei taxe puteți fi sancționați ori de câte ori sunteți suprins fără să achitați taxa.

În concluzie, noile reglementări vin să sporească ”vigilența” organelor statului în ceea ce privește constatarea și sancționarea unor astfel de contravenții, dar vin în mod indirect și în sprijinul cetățenilor care pot ”profita” de pasivitatea organelor abilitate să constate și să aplice astfel de contravenții. Așadar, în cazul în care vi se aplică o amendă care nu respectă exigențele prevăzute mai sus, nu ezitați să contestați în instanță amenda primită, deoarece șansele de câștig sunt reale și foarte mari.