Cand este facebook spatiu public?

Cand este facebook spatiu public?

Cu cat numarul utilizatorilor de internet devine mai mare, cu atat creste si numarul faptelor contraventionale sau chiar penale savarsite pe retelele de solicializare.

Desi, suntem tentati sa consideram ca pagina de facebook sau instagram sunt pagini personale si constituie un spatiu privat in care fiecare dintre noi suntem liberi sa ne exprimam cum dorim, trebuie sa stiti ca la nivel national instanta suprema intr-o speta de acest gen a asimilat aceste pagini cu spatiul public. (Deciziei nr. 4546 din data de 27.11.2019 de către ÎCCJ).

Faptic, o persoana din conducerea unei unitati administrativ teritoriale a publicat pe pagina sa de facebook cuvinte jignitoare la adresa unor persoane care au inteles sa protesteze fata de situatia politica nationala de la acel moment. Pentru fapta sa, acesta a fost sanctionat contraventional de catre Consiliul National pentru Combaterea Discrimarii.

In ciuda apararilor formulate conform carora acesta este un spatiu privat iar  Constitutia Romaniei apara dreptul cetatenilor la libera exprimare, Inalta Curte de Casatie si Justitie a considerat ca aceasta aparare nu poate fi avuta in vedere in canditiile in care comportamentul jignitor, descriminator a fost savarsit on-line, destinat unui public larg.

“Or, este indiscutabil că fapta constând în sloganul postat pe pagina rețelei de socializare îndeplinește exigența juridică privind „caracterul public” întrucât mesajul a fost postat pe o rețea de socializare care prin natura sa este destinată accesului public/oricărui utilizator, în fața unui anumit număr de persoane, și, pe de altă parte, mesajul a fost postat cu intenția parvenirii la cunoștință a utilizatorilor publici ai paginii și inclusiv a categoriei protestatarilor”.

Un alt argument care a stat la baza deciziei ca retelele de socializare Facebook, Instagram sau alte asemenea sunt spatii publice a fost acela ca utilizatorii nu detin proprietatea spatiului efectiv de publicare si nu pot estima sau controla numarul utilizatorilor care pot accesa aceste pagini.

Nici aplicatia de tip messenger a acestor retele nu poate fi considerat spatiu privat, sau posta electronica, intrucat si aceasta este o retea de socializare publica, bazata pe un sit web la care utilizatorii se pot inscrie si interactiona liberi cu alti utilizatori deja inscrisi.

 

Astfel, dupa pronuntarea Deciziei nr. 4546 a ICCJ, trebuie sa aveti in vedere ca o serie de infractiuni din codul penal care prevad notiunea de “ spaiu public” se pot savarsi si in mediu online pe retelele de socializare astfel ca se impune o diligenta mai mare asupra comportamentului pe aceste retele.

ATENTIE! Postarile de pe Facebook, Instagram sau alte asemenea pot constitui motiv pentru tragerea la raspundere civila, pe langa cea penala daca prin continutul acestor postari se aduce atingere onoarei, demnitatii, etc.

In concluzie, atrag atentia asupra faptului ca este necesar adoptarea unui comportament decent pe aceste sit-uri de socializare deoarece sunt considerate spatii publice si pentru a nu risca tragerea la raspundere civila sau penala.