CONDUCEREA SUB INFLUENTA BAUTURILOR ALCOOLICE
CONDUCEREA SUB INFLUENTA BAUTURILOR ALCOOLICE, INFRACTIUNE CHIAR DACA NU PORNESC MOTORUL MASINII ?
Am voie sa ma urc la volanul masinii cand sunt sub influenta alcoolului sau a substantelor interzise, chiar daca nu pornesc masina?
Am avut astfel de cazuri si raspunsul la aceasta intrebare este nu, nu aveti voie sa va aflati pe scaunul soferului, sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor interzise, chiar daca nu porniti masina.
Asadar, chiar daca mergeti sa luati ceva din masina sau doar sa va odihniti pe scaunul soferului, aflati ca acest lucru poate fi considerat infractiune chiar daca nu porniti motorul, atata timp cat sunteti sub influenta alcoolului sau a substantelor interzise.
Infractiunea de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante este prevazuta si sanctionata de art. 336 Cod Penal.
In completarea acestui articol, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilt, la data de 21 martie 2019, ca actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Codul penal, nu presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie.
Prin urmare, daca se intampla sa treaca un echipaj de politie pe langa masina dumneavoastra chiar atunci cand poate ati mers doar sa luati ceva din masina, dar v-ati asezat pe scaunul soferului, va pot intocmi dosar penal si puteti fi sancionat conform art. 336 Cod Penal, chiar daca nici nu ati avut cheia in contact.
De ce aveti nevoie de un avocat intr-un astfel de caz? Asistarea de un avocat va este necesara deoarece, trebuie sa demonstrati in fata instantelor de judecata, la ce s-a gandit Inalta Curte de Casatie si Justitie atunci cand a emis Decizia din data de 21 martie 2019. Acest lucru deoarece, atunci cand s-a emis aceasta Decizie pentru a dezlega anumite chestiuni de fapt ale unei spete, a lipsit motivarea respectiv exemplificarea cazului concret cand se considera infractiune un asemenea fapt.
Prin urmare, in motivarea acestei Decizii si pentru a lamuri eventualele confuzii ale organelor de politie, ICCJ sustine ,,conducatorul auto al vehiculului tractat sau care se deplaseaza din inertie pe o panta descendenta, iar motorul nu functioneaza, insa actioneaza franele, directia sau semnalizarea vehiculului poate fi subiect activ al infractiunii prevazute de art. 336 alin. 1 din Codul penal, in conditiile in care, are in sange o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange’’.
Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.