Conducerea unui vehicul cu numere expirate
Ce pedepse riscă persoanele care circulă cu o mașină neînmatriculată?
Unele dintre cele mai importante infracțiuni care au fost reglementate în Noul Cod penal sunt cele care sancționează faptele periculoase pe drumurile publice.
Pe langă sancționarea faptelor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive (droguri), sau conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere, legiuitorul român a înțeles să sancționeze în mod distinct și persoanele care pun în circulație autovehicule neînmatriculate sau care au plăcuțele de înmatriculare false.
De ce este importantă sau necesară această infracțiune?
Necesitatea reglementării acestei infracțiuni a fost dată de dificultatea cu care pot fi găsiți autorii unor alte infracțiuni rutiere, în situația în care autovehiculul este neînmatriculat sau neînregistrat sau care are plăcuțe de înmatriculare false.
Spre exemplu, se produce un accident de circulație, iar în urma acestuia decedează două persoane. Din analiza imaginilor de pe camerele de supraveghere se poate observa mașina care a cauzat accidentul, dar aceasta avea plăcuțele cu numărul de înmatriculare fals și autorul infracțiunilor a părăsit locul accidentului. În această situație identificarea autorului acestor infracțiuni va fi foarte dificilă, mai ales în situația în care nu s-au putut colecta amprente papilare.
Scopul reglementării acestei infracțiuni este de a descuraja și diminua infracționalitatea în aceste cazuri, fiind sancționate persoanele care o comit chiar și cu pedeapsa închisorii.
Iată ce trebuie să știți despre această infracțiune:
În primul rând, prin acestă infracțiune sunt sancționate faptele persoanelor care pun în circulație pe drumurile publice, vehicule sau tramvaie care nu corespund condițiilor legale cu privire la regimul înmatriculării.
Cine poate săvârși această infracțiune?
Potrivit textului legal, art. 334 Cod penal, subiectul activ (făptuitorul, infractorul) nu este circumstanțiat, anume poate fi săvârșită de ORICE persoană, inclusiv persoana juridică. Textul de lege nu sancționează doar persoanele care conduc un autovehicul care nu corespunde rigorilor prevăzute în materia înmatriculării, ci pedepsește și acțiunea de punere în circulație.
Spre exemplu, o societate care are ca obiect de activitate transportarea bunurilor (serviciul de curierat) îi încredințează unui șofer (curier) o mașină, pentru a transporta lucrurile din contractele de transport, care are numărul de pe plăcuțele de înmatriculare fals, iar șoferul nu știa și nici nu avea de unde să afle acest fapt. În aceste condiții firma de curierat va fi autorul infracțiunii de punere în circurculație a unui vehicul neînmatriculat.
Chiar dacă nu sunt sancționate distinct persoanele care ajută infractorii în comiterea infracțiunii, totuși și aceștia sunt sancționați pentru complicitate sau instigare.
Victima (subiectul pasiv) acestei infracțiuni poate fi DOAR statul, pentru că sunt afectate în primul rând autoritățile responsabile cu supravegherea respectării regulilor impuse prin lege.
ATENȚIE! Chiar dacă victima acestei infracțiuni este statul, pot exista situații în care poate fi victimă, pe langă stat, și o persoană care a suferit o vătămare în urma săvârșirii infracțiunii. Dacă revenim la exemplul anterior în care a fost menționat accidentul de circulație, putem spune că persoanele decedate au fost și victimele infracțiunii de punere în circurculație sau conducere a unui vehicul neînmatriculat.
Cum poate fi săvârșită infracțiunea?
Leguitorul român a prevăzut 2 ipoteze când această infracțiune poate fi săvârșită:
- punerea în circulație a unui vehicul – anume prin această ipoteză se sancționează persoana care acordă sau încuviințează acordarea mașinii unei persoane, deși aceasta nu corespunde rigorilor legale;
- conducerea – prin această ipoteză este sancționată persoana care conduce în sensul propriu o mașină, care o dirijează în sensul dorit de aceasta.
De asemnea, pe lângă aceste ipoteze, leguitorul român a prevăzut mai multe modalități în care se poate comite infracțiunea:
- prin punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat;
- prin punerea în circulație sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare;
- prin tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare;
- prin conducerea unui vehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau înregistrare au fost retrase;
- prin conducerea unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulație în România;
Care este diferența între un vehicul neînmatriculat/neînregistrat și un vehicul cu numere de înmatriculare/înregistrare false?
Prin noțiunea de vehicule neînmatriculate sau neînregistrate înțelegem că sunt acele vehicule care nu prezintă certificat de înmatriculare sau înregistrare și nici număr de înmatriculare sau înregistrare. Practic, pentru aceste vehicule nu a fost parcursă operațiunea administrativă prin care se atestă că un vehicul poate circula pe drumurile publice.
Prin noțiunea de vehicule care au număr fals de înmatriculare sau întregistrare înțelegem că sunt acele numere asupra cărora s-a intervenit într-un fel, fie prin confecționarea unui număr sau imitarea unui număr autentic, fie prin modificarea aspectului sau mențiunilor unui asemenea număr etc.
ATENȚIE! În cazul în care este pus în circulație sau este condus un vehicul care are numere provizorii de înmatriculare sau înregistrare expirate va fi reținută infracțiunea din prima modalitate, anume conducerea sau punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat.
Cerința esențială pentru existența infracțiunii este ca vehiculele care nu corespund regulilor prevăzute de lege în materia înmatriculării/înregistrării, sa fie puse în circulație sau conduse pe drumurile publice. Dacă drumul pe care merge nu este public atunci nu se va reține această infracțiune.
De exemplu, pe terenul proprietate privată a unei persoane, dacă circulă acea persoană un vehicul care nu corespunde regulilor prevăzute de lege în materia înmatriculării/înregistrării, nu va fi sancționat penal.
O altă cerință pentru existența infracțiunii este dată de intenția făptuitorului, anume acesta trebuie să cunoască faptul că mașina nu corespunde regulilor prevăzute de lege în materia înmatriculării/înregistrării.
SANCȚIUNI
Pentru fiecare modalitate prevăzută de art. 334 Cod penal, leguitorul român a prevăzut sancțiuni diferite. Astfel pentru varianta prevăzută la alin. (1), persoana care săvârșește infracțiunea va fi sancționată cu pedeapsa închisorii de la unu la 3 ani alternativ cu amenda.
Pentru varianta de la alin. (2), de punere în circulație a vehicul cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare, texul prevede pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani alternativ cu pedeapsa amenzii.
Pentru varianta în care se tractează o remorcă neînmatriculată sau neînregistrată ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare, alin. (3) prevede pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani alternativ cu pedeapsa amenzii.
În cazul ultimelor 2 modalități, alin. (4) al art. 334 Cod civil prevede pentru persoana care săvârșește infracțiunea pedeapsa închisorii 6 luni la 2 ani alternativ cu pedeapsa amenzii.