Conducerea unui vehicul fara permis
ORDONANȚĂ
Anul 2024 luna....
Procuror ...., din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București,
Examinând actele de urmărire penală efectuate în dosarul penal cu nr. de mai sus,
CONSTAT:
Prin ordonanța din data de ....06.2023, organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Secției 5 Poliție — Biroul Investigații Criminale au dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. (2) din Codul Penal.
În fapt, în data de ....06.2023, în jurul orelor 20:00, în timp ce agenții de poliție din cadrul Secției 5 Poliție — Biroul Ordine Publică se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Șos. Chitilei, ....Sector l, Mun. București, au procedat la oprirea regulamentară a autoturismului marca ..... cu nr. de înmatriculare ..... După ce și-au declinat calitatea și competența, agenții de poliție au identificat conducătorul auto în persoana numitului .... care nu a prezentat permisul de conducere, motivând că în urmă cu ceva timp i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru neacordare de prioritate. In urma verificărilor efectuate în bazele de date, agenții de poliție au constatat că numitul ..... figura cu dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat întrucât îi fusese respinsă contestația. Cu privire la cele constatate, numitul ..... le-a declarat agenților de poliție că nu avea cunoștință că are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.
La data de ...08.2023, organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Brigăzii Rutiere - Biroul Cercetări Infracțiuni Rutiere au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul .... sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. (2) din Codul Penal.
Prin ordonanța nr. .../P/2023 din data de ...08.2023, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a confirmat ordonanța organelor de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Brigăzii Rutiere — Biroul Cercetări Infracțiuni Rutiere prin care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul ... pentru săvârșirea infracțiunii de Conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. (2) din Codul Penal.
Fiind audiat în calitate de suspect în data de ...08.2023, numitul ... a declarat că, în data de ....06.2023, în jurul orelor 20.00, a conduș autoturismul marca ... cu nr de înmatriculare ...în auto se mai afla în calitate de pasager și numita...., viitoarea solie, pe Șos. Chitilei din directia Pod Constanta către Mall Colosseum, ocazie cu care a fost oprit de un echipaj de politie din cadrul Sectiei 5 Politie. După ce afost verificat de către agentii de politie în bazele de date, i-a fost adus la cunoștinta că figura cu dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.
Cu privire la permisul de conducere, a mai declarat ca in anul 2022, în zona Podului Constanta, Sector 1, agentii de politie din cadrul Brigăzii Rutiere i-au retinut permisul de conducere întrucât nu a acordat prioritate de trecere pietonilor cu ocazia retinerii permisului de conducere i-a fost eliberată o dovadă cu drept de circulatie de 15 zile. După aproximativ o săptămană a luat legătura cu un avocat, căruia i-a explicat ce s-a întamplat, iar avocatul a depus contestatie împotriva procesului - verbal De asemenea, avocatul i-a spus să se prezinte la Judecătoria Sectorului 2 București pentru a ridica certificatul de grefă, fapt pentru care s-a prezentat la Judecătorie și a intrat în posesia certificatului de grefă.
Nu s-a prezentat la sediul Brigăzii Rutiere pentru a depune certificatul de grefă întrucăt își pierduse permisul de conducere înainte să îi fie retinut în lipsă, când nu a acordat prioritate de trecere. După ce s-a terminat procesul, pe la începutul anului 2023, a fost contactat telefonic de către avocat pe care știe că îl cheamă Gabriel, care i-a spus că s-a terminat procesul și că trebuie să aștepte să primească la domiciliu hotărârea că a pierdut procesul. Nu cunoștea faptul că trebuie să se prezinte într-un termen anume la Brigada Rutieră pentru a depune permisul de conducere. A mai precizat ca nu mai locuiește la adresa din actul de identitate întrucât are anumite probleme personale cu familia, nu cunoaște dacă a fost trimisă vreo înștiințare din care să reiasă că i-a fost suspendat permisul de conducere ca urmare a pierderii procesului, iar de aproximativ 5 ani, nu mai vorbește cufratele său.
Fiind audiat în calitate de martor în data de ...10.2023, numitul ... a declarat că își aduce aminte că în luna aprilie sau mai a anului 2023, se deplasa pe Str. .... și la un moment dat a fost abordat de către poștaș, care i-a înmânat un plic ce era destinat fratelui acestuia ... a semnat poștașului că a primit respectivul plic s-a uitat să vadă ce contine plicul respectiv, își aduce aminte că a lăsat plicul în camera acestuia și a uitat să îi spună fratelui că a primit un plic. Nu cunoștea faptul că fratele său are un dosar penal. De asemenea, a mai precizat faptul că acesta nu mai locuiește la adresă de ceva ani buni.
Analizând actele dosarului, se constată că în cauză este incident cazul de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale prev. de art. 16 alin. 1 lit. B teza a II-a C. proc. pen., respectiv fapta nu afost săvârșita cu vinovăția prevăzută de lege.
Analizand întregul material existent, și anume: actul de sesizare, fisele de verificare, procesele verbale, adresele de răspuns, alte înscrisuri depuse la dosar, declaratia suspectului, apreciez ca acesta nu a luat la cunostință, în conformitate cu dispozitiile legale, de perioada de suspendare a dreptului de a conduce aplicată, nefiind primită de către acesta, comunicarea în cauză.
Mentionez faptul că principiul liberei aprecieri a probelor prevăzut de art. 103 c.p.p lasă la aprecierea procurorului libertatea să aprecieze concludenta tuturor probelor administrate, iar principiul aflării adevărului consacrat de art. 5 c.p.p. impune organului de urmărire penală să dea valoare acelor probe care se coroborează cu alte probe legal administrate ce exprimă adevărul.
În consecință, se constată că prezumția de nevinovăție de care beneficiază numitul potrivit art. 4 alin 2 C.proc. pen. și art. 6 par. 2 C.E.D.O., nu a fost răsturnată prin probe certe și temeinice care să permită dincolo de orice îndoială rezonabilă reținerea în continuare în sarcina suspectului, a infractiunii de conducerea unui autovehicul de către o persoană fără a poseda permis de conducere, faptă prevăzută si pedepsita de art. 335 alin. 2 Cod Penal.
Conform prevederilor art. 15 alin. I din Codul penal, o faptă este infracțiune numai dacă întrunește cerințele modelului ori tiparului legal, iar în prezenta cauză există un dubiu rezonabil cu privire la faptul că suspectul .... a luat la cunoștință despre faptul că avea exercitarea dreptului de a conduce suspendată, neexistând probe, dovezi că acestuia i-ar fi fost adusă la cunoștință, în scris, măsura suspendării dreptului de a conduce.
Față de cele de mai sus, se constata incidenta cazului care impiedică punere în mișcare a acțiunii penale prev. de art. 16 alin. 1 lit. b teza a II a C.p.p., respectiv fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția cerută de lege, motiv pentru care se va dispune clasarea cauzei fata de suspectul .... sub aspectul savarsirii infr. de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 2 din Codul penal.
În temeiul art. 314 alin. 1 lit. a C.p.p., art. 315 alin. 1 lit. b C.p.p. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a C.p.p.,
DISPUN:
- Clasarea cauzei penale cu nr. de mai sus fata de suspectul.... sub aspectul savarsirii infr. de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 2 din Codul penal.
- Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, conform art. 275 alin. 3, 5 C.p.p.
- Împotriva prezentei ordonanțe se poate formula plângere la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului I București în termen de 20 de zile de la comunicare, conform art. 339 alin. 4 C.p.p.