Constructie fara autorizatie intrare in legalitate 2019
Daca am construit o casa si nu am autorizatie de constructie pot intra in legalitate?
1. Ce sanctiuni risc daca am construit fara autorizatie de construire?
Raspuns avocat online:
Potrivit legii nr. 50/1991 fapta de a construi o casa fara autorizatie de constructie poate fi contraventie sau infractiune.
2. Se poate desfiinta casa fara autorizatie?
Raspuns avocat online: legea nr. 50/1991 prevede şi posibilitatea aplicării unor măsuri complementare, respectiv luarea măsurilor de încadrare a lucrărilor în prevederile autorizaţiei sau, după caz, luarea măsurilor de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie sau cu încălcarea autorizaţiei.
3. Daca imobilul este construit bine si nu am autorizatie de constructie pot obtine ulterior aceasta autorizatie?
Raspuns avocat online:
-Se poate obtine si ulterior autorizatie de constructie, in situatia in care casa a fost construita la standardele cerute de lege, insa, este foarte probabil sa primiti si o amenda pentru construirea casei fara a avea autorizatie.
- Procedura de intrare in legalitate este urmatoarea:
–Intrarea în legalitate este, însă, posibilă şi prin inversarea – într-o oarecare măsură – a acestui parcurs, prin consfinţirea post factum de către autoritate a situaţiei de fapt.
– În acest sens autoritatea locala emite un act administrativ individual (i.e. autorizaţia de construire) care confirmă compatibilitatea situaţiei de fapt cu normele juridice general obligatorii, inclusiv cu actele administrative cu caracter normativ, cum sunt planurile de urbanism şi regulamentele aferente.
– Intrarea în legalitate are loc la momentul emiterii de către autoritatea administraţiei publice locale a autorizaţiei de construire pentru intrarea în legalitate. Până în acest punct, este însă necesară luarea unei decizii de menţinere a lucrărilor, care, aşa cum vom vedea mai jos, are caracter provizoriu, definitivându-se sub condiţia (rezolutorie) a îndeplinirii tuturor cerinţelor legale pentru eliberarea autorizaţiei. Astfel, autorul contravenţiei, sau după caz, al infracţiunii, trebuie să treacă prin filtrul preliminar al autorităţii de control, respectiv al instanţei de judecată, pe care legea le învesteşte cu prerogativa de a salva, cel puţin temporar, construcţia de la desfiinţare, prin acordarea unei şanse de a intra în legalitate în măsura în care, cel puţin aparent, lucrările respectă cerinţele urbanistice în vigoare.