CORONAVIRUS – Protectia angajatilor impotriva abuzurilor angajatorilor in contextul pandemiei cu COVID-19

Asa cum probabil stim, noul coronavirus s-a raspandit intr-un ritm alarmant la nivel global si implicit la nivelul Uniunii Europe, fapt pentru care economia Romaniei este grav zdruncinata din cauza faptului ca tot mai multe companii isi inchid portile pentru angajatii lor.

Conform unei statistici, in Romania peste 80% din firme sunt microintreprinderi cu un numar redus de angajati care nu au resursele financiare necesare pentru a depasi aceasta situatie de criza, fiind tot mai aproape de un colaps financiar.

Din pacate, singura modalitate de redresare financiara a acestor microintreprinderi este inchiderea unor sectoare de activitate si reducerea personalului prin suspendarea contractului individual de munca sau impunerea in mod ilegal a unui concediu fara plata pe perioada petrecuta de acestia in carantina.

Insa, concediu fara plata este prevazut de art. 155 si 156 din Codul Muncii si este acordat in situatii expres prevazute de lege, respectiv formare/perfectionare profesionala sau rezolvarea unor probleme personale.

Asadar, aceasta situatie ramane la latitudinea angajatului si nu a angajatorului pentru care legislatia muncii a prevazut si sanctiuni pentru refuzul nejustificat de a acorda concediu fara plata.

De ce angajatorii recurg in mod nelegal la impunerea unui concediu fara plata? Iata care sunt efectele acestuia:

potrivit legislatiei in vigoare, perioada petrecuta in concediului fara plata nu intra la durata totala de vechime in munca, ca in cazul absentelor nemotivate.
in ceea ce priveste impozitele si contributiile, pe toata perioada nu se mai platesc contributii la sistemul asigurarilor sociale de stat.

Cu toate ca angajatorii pot recurge ca salariatii sai sa presteze activitate la domiciliu, sa beneficieze de mecanismul compensarii cu perioada concediului de odihna ramas, somaj tehnic cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza, trebuie sa retineti ca toate acestea nu sunt obligatorii si raman la latitudinea angatorilor.
In ciuda faptul ca, in conformitate cu dispozitiile codului muncii contractul de munca se suspenda de drept iar acestia nu vor mai primi remuneratia pentru munca depusa conform contractului idividual de munca, aduc in atentia justitiabilului faptul ca exista parghii legale prin care acestia vor beneficia de concediu si indemnizatie pe perioada trecuta in documentul emis de DSP, conform art. 5 din Ordinului nr. 414/2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta determinata de infectia cu COVID-19.

Asadar, aceasta indemnizatie este oferita in baza documentatiei emise de catre directia de sanatate publica pe perioada in care angajatul se afla izolat la domiciliu si nu in baza impunerii unui asa zis concediu fara plata din partea angajatorului.

In concluzie, daca in perioada urmatoare va aflati in izolare la domiciului din cauza pandemiei de coronavirus, trebuie sa stiti faptul ca angajatorul nu are posibilitatea de a considera aceasta perioada ca fiind un concediu fara plata intrucat acesta se ofera numai la cererea salariatului.