Cum recuperez datoriile?
Cum iti recuperezi banii restanti? Aceasta este o intrebare des intalnita in randul cetatenilor.
Raspunsul obiectiv pe care-l pot da, raportat la nevoile clientilor mei, este urmatorul:
In viata cotidiana se intampla foarte des ca facturile, fie intre persoane fizice, fie intre persoane juridice, sa nu se achite la timp sau chiar deloc.
Cum procedam in acest caz? In primul rand se poate apela la serviciile unui avocat atat pentru o abordare amiabila cat si pentru reprezentare in instanta, atunci cand prima varianta nu are succes.
Care sunt variantele pentru instanta? Se pot alege trei cai legislative pentru a obtine obligarea la plata: procedura ordonantei de plata, procedura cererii cu valoare redusa, acestea fiind variantele mai rapide ca si timp si cu costuri minime, precum si procedura dreptului comun, in cazul in care nu se indeplinesc criteriile pentru primele doua.
Cum aleg cea mai buna cale juridica, dintre cele de mai sus? In primul rand, aceste proceduri sunt facultative. Un avocat specializat in recuperarea creantelor stie care este procedura in care va incadrati cel mai bine si care va avantajeaza cel mai mult. Acest lucru deoarece exista diferente si criterii specifice pentru fiecare procedura. De exemplu, in procedura ordonantei de plata trebuie sa existe neaparat un contract la baza creantei, ,,insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege’’, conform art. 1014 Cod Proc. Civila.. De asemenea, nu se admite administrarea anumitor probe, cum ar fi proba cu martori, expertize, interogatorii si, ,,in cazul in care debitorul nu contesta creanta prin intampinare, ordonanta de plata va fi emisa in termen de cel mult 45 de zile de la introducerea cererii’’, conform art. 1023 al. 1 Cod Proc. Civila. De aceea este una din variantele cele mai rapide de recuperare a creantelor fiind alegerea de prima intentie a companiilor mari precum Enel, Engie, Vodafone etc. in cazul in care nu-si achita consumatorii facturile.
In ceea ce priveste procedura cererii de valoare redusa, unul din cele mai importante criterii, prevazut de art. 1026 Cod Proc. Civila, este ca ,,valoarea cererii, fara a se lua in considerare dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii’’ sa nu depaseasca suma de 10.000 de lei la data sesizarii instantei. Este important de stiut si faptul ca inscrisul care sta la baza creantei nu trebuie sa fie incheiat neaparat intre reclamant si parat, asa cum este in cazul ordonantei de plata. Ca si exemplu ar fi recuperarea cheltuielilor de judecata (atunci contractul este incheiat intre reclamant si avocat, insa cheltuielile sunt solicitate de reclamant, de la parat). La fel ca si in cazul ordonantei de plata, pentru cererea de valoare redusa se va completa un formular tip iar procedura este rapida, in cazul de fata de 30 de zile, de cele mai multe ori nefiind necesara prezenta partilor la termen.
In ceea ce priveste procedura de drept comun, aceasta are avantaje si dezavantaje. Un avocat specializat va poate recomanda aceasta procedura numai in cazul in care nu va incadrati ca si criterii in primele doua variante. Dezavantajul il reprezinta timpul indelungat de solutionare, precum si costurile mai crescute. Insa, avantajul este ca se permite administrarea unui probatoriu mai complex, care va ajuta sa aveti certitudinea recuperarii creantei. De exemplu, este admisa proba cu martori, expertize tehnice, interogatorii, precum si alte probe care va ajuta sa demonstrati existenta creantei.
Ce costuri implica fiecare procedura in parte? Procedura ordonantei de plata si procedura cererii de valoare redusa implica costuri mai mici cu taxe de timbru judiciar care nu depasesc suma de 200 de lei, la care se adauga onorariul de avocat. Procedura de drept comun presupune costuri mai mari, deoarece taxa judiciara de timbru se calculeaza in functie de valoarea cererii, prezenta partilor este necesara mai des la termene si implict si prezenta avocatului, care va munci mai mult pentru astfel de dosare si va fi nevoit sa incasese un onorariu mai mare fata de primele doua proceduri.
Din pacate, spre deosebire de persoanele juridice care au in spate un departament juridic, persoanele fizice se feresc sa apeleze la serviciile unui avocat, de teama costurilor insa, daca va incadrati la primele doua variante de recuperare, puteti merge cu incredere in instanta, costurile fiind destul de mici.
Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.