Cum se contesta o amenda de Covid 19?
Diferența dintre amenzile acordate în România față de amenzile acordate în Europa
Prin instituirea stării de urgență în România, ca și în multe țări din Europa, au fost restricționate anumite drepturi fundamentale ale omului, printre care se pot enumera: dreptul la libera circulație, dreptul la învătățură etc.
Cele mai importante probleme care au fost semnalate la nivel mondial au fost generate de restricționarea de către statele lumii a dreptului la libera circulație.
Deși sunt prevăzute excepții pentru măsura limitării dreptului la circulație ( cum ar fi deplasarea în scop profesional sau pentru cumpărarea alimentelor de strictă necesitate), totuși aceste norme au fost încălcate și au fost aplicate anumite sancțiuni, în funcție de fiecare țară.
Pentru stabilirea cuantumului și nivelului amenzii fiecare stat în parte trebuie să aibă în vedere anumiți indici economici sau financiari, cum ar fi nivelul sau cuantumul salariului minim brut pe economie și, de asemenea, și nivelul salariului mediul brut pe economie.
Deși acești indici ar trebui să fie avuți în vedere la stabilirea nivelului sau cuntumului amenzilor pentru situațiile în care sunt încălcate normele cu privire la prevenirea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în realitate aceștia nu au fost avuți în vedere de toate țările din lume.
La nivel european statele care sunt membre ale Uniunii Europene au adoptat măsuri care sunt similare, fiind armonizate cu tratatele în vigoare dar și cu legilația Uniunii Europene.
Singurele state care sunt membre ale Uniunii Europene și care nu s-au conformat tendințelor pe care celelalte state le-au avut în vedere, atunci când au decretat starea de urgență sau de catastrofă, sunt Romania și Bulgaria.
Conform statisticilor BBC, România este „campioană” în ceea ce privește acordarea amenzilor, unde s-a semnalat faptul că s-au acordat în jur de 200.000 de amenzi, iar valoarea acestora depășește 400 de milioane de lei.
În acest sens trebuie să menționez că prin OUG nr. 34/2020 au fost modificate limitele stabilite inițial pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare. Acum, limita minimă a amenzii este 2.000 de lei (aproape 415 euro) și limita maximă este de 20.000 lei (aproape 4.150 euro), acestea fiind limitele prevăzute de lege pentru persoanele fizice.
Totodată, trebuie să subliniez că salariul minim brut pe economie este în cuantum de 2230 lei, cel net fiind în cuantum de 1346 lei, iar salariul mediu brut pe economie este în cuantum de 5429 lei, iar cel net pe economie fiind în cuantum de 3176 lei.
În această situație se poate observa disproporția vădită între limitele minime și limitele maxime ale amenzilor instituite pentru încălcarea normelor ordonanțelor militare și cuantumul celor două tipuri de salarii anterior menționate.
Iată cateva măsuri care au fost adoptate în țările Europene:
În primul rând, în Spania, limitele amenzilor au fost stabilite în funcție de nivelul de trai și de veniturile încasate de populație. În acest sens, limita minimă pentru încalcarea dispozițiilor adoptate în starea de urgență este de 100 euro (aproximativ 480 lei), iar limita maximă la care poate ajunge amenda este de 600 euro (aproximativ 2800 lei).
De asemenea, au fost prevăzute și limite mai mari pentru faptele care pun în pericol viața și sănătatea organelor de ordine publică. În acest sens limita maximă de 600 euro poate fi „urcată” până la cuantumul de 2000 euro (aproximativ 9600 lei) atunci când o persoană are o atitudine „neprotrivită” față de organul de ordine publică.
O altă măsură care sprijină siguranța organelor de ordine publică este dată de stabilirea sancțiunii cu amendă de la 3000 euro (apromativ 14.000 lei) până la 10.000 euro (aproximativ 48.000 lei) atunci când organele de ordine publică sunt agresate verbal sau fizic.
Un alt aspect important este că amenzile astfel aplicate dacă sunt plătite într-un termen de 15 zile vor putea beneficia de o reducere a cuantumului de 50%.
În ceea ce privește salariul mediu net pe economie, legislația spaniolă prevede un cuantum de 1800 euro ( aproximativ 8.500 lei).
În Italia, una dintre țările cel mai greu lovite de pandemia de coronavirus, limitele amenzilor pentru nerespectarea regulilor de carantină încep de la 400 de euro (aproximativ 1900 lei) și pot ajunge la nivelul de 3.000 de euro (aproximativ 14.000 lei) sau poate fi acordată chiar pedeapsă cu închisoarea până la trei luni.
Un aspect important este că legislația Italiană prevede un salariu mediu net pe economie în valoare de 1900 euro (aproximativ 9000 lei).
În Germania, limitele minime ale amenzilor sunt de 200 de euro (aproximativ 900 lei), pentru nerespectarea interdicției privind adunările în grupuri mai mari de două persoane. Pentru persoanele care recidivează, amenda este de 400 de euro (aproximativ 1900 lei).
De asemenea, pentru nerespectarea ordonanțelor privind protecția persoanelor de infecția cu COVID-19, limita maximă a amezii poate fi de 2.500 de euro (aproximativ 12.000 lei).
S-a prevăzut și o interdicție pentru baruri sau cluburi, iar dacă acestea primesc clienți, chiar dacă există o interdicție in acest sens, amenzile pornesc de la 3.000 de euro (aproximativ 14.oo lei). Nici clienții nu scapă fără o sancțiune pentru încălcarea acestor norme, iar acești riscă o amendă în valoare de până la 400 de euro (aproximativ 1900 lei).
O altă prevedere este în legătură cu persoanele care sunt infectate sau cunosc persoane bolnave și care nu raportează, precum și pentru persoanele care încalcă regulile stabilite în starea de urgență în mod repetat, limita maximă a amenzilor fiind de 25.000 de euro ( aproximativ 120.000 lei). De asemenea, pentru aceste persoane, în funcție de gravitatea faptelor, este prevăzută și pedeapsă închisorii, ale cărei limite maxime sunt de 5 ani de închisoare.
Important este că valaroare salariului mediu net în Germania este de peste 2.400 de euro (aproximativ 11.500 lei).
Austria este „campioana” limitelor minime ale amenzii, fiind în cuantum de 25 euro (aproximativ 120 lei) și care se acordă pentru persoanele care nu poartă mască de protecție în incinta magazinelor.
De asemenea, pentru persoanele care încalcă prevederile legale cu privire la restricționarea dreptului la liberă circulație, neavând un motiv justificat pentru părăsirea domiciliului, pot fi sancționate cu amenda cuprinsă între 400 euro (aproximativ 1900 lei ) și 1450 euro ( aproximativ 7000 lei).
Un aspect important este dat de valoarea salariului mediu net pe economie, acesta fiind în cuantum de 2700 euro ( aproximativ 13.000 lei).
În ceea ce privește Franța, legisșația în vigoare prevede sancțiunea amenzii pentru încălcarea regulilor de combatere a coronavirusului, iar limitele acesteia pornesc de la 135 de euro (aproximativ 650 lei), fiind posibilă o majorare până la 375 de euro (aproximativ 1800) pentru persoana aflată la prima abatere.
Cuantumul amenzii va crește în funcție de recidivă, fiind instituit si un termen de 15 zile, astfel amenda va crește 200 de euro ( aproximativ 900 lei), fiind posibilă și o majorare de până la 450 de euro (aproximativ 2100 lei).
La a treia abatere constatată într-un termen de 30 de zile, sancțiunea amenzii care este o contravenție se transformă în delict și se poate aplica amendă de la 3.750 de euro (aproximativ 18.000 lei), limita maximă fiind individualizată în pedeapsa închisorii de până la 6 luni.
Trebuie să sublinie că salariul mediu net în Franța este de peste 2.300 de euro ( aproximativ 11.000 lei).
În Bulgaria a fost modificat Codul penal în sensul că au fost introduse sancțiuni legate de nerespectarea regulilor impuse de coronavirus și în legătură cu răspindirea de știri false.
Pedepsele astfel introduse alternează pedeapsa amenzii cu pedeapsa închisorii, iar amenzile pornesc de la 1.000 de leva (500 de euro, aproximativ 2400 lei), pentru nepurtatea măștii pe față sau plimbarea în parc, și pot ajunge până la 50.000 de leva (25.000 de euro, aproximativ 120.000 lei) alternativ cu pedeapsa închisorii ale cărei limite maxime sunt de 5 ani de închisoare, acordate pentru cazurile considerate grave.
În acest sens, trebuie subliniată discrepanța dintre venituri și amenzi și la „vecina” noatră, salariul mediu net în Bulgaria fiind de 510 euro (aproximativ 2500 lei).
În România, deși au fost semnalate multe încălcări ale ordonanțelor militare stabilite în urma decretării stării de urgență. în multe cazuri au fost semnalate și anumite abuzuri ale organelor de ordine publică.
De aceea, trebuie să menționez că procesul-verbal întocmit pentru sancționarea încălcărilor normelor în vigoare se circumscri dispozițiilor OUG nr. 2/2001. În acest sens, dacă ați săvârșit o faptă minoră, spre exemplu lipsa declarației pe propria răspundere, organul constatator are posibilitatea de a aplica amenda contravențională în cuantumul minim, anume 2000 lei.
Dacă sunteți în situația în care, în mod abuziv, vi s-a acordat sancțiunea amenzii contravenționale, iar cuantumul acesteia este exagerat, aveți posibilitatea de a contesta procesul-verbal de sancționare în termen de 15 zile, de la data înmânării acestuia, potrivit art. 31 din OUG nr. 2/2001.
În concluzie, recomandarea este ca fiecare persoană să respecte dispozițiile legilației în vigoare, indiferent de țara în care se află, și să părăsească domiciliul doar în situațiile în care legea le permite.