Daune morale pentru ucidere din culpa
Practica judiciara daune morale ucidere din culpa:
JUDECĂTORIA CORNETU
SENTINȚA PENALĂ NR.162
ȘEDINȚA PUBLICĂ DIN DATA DE 12.03.2020 INSTANȚA CONSTITUITĂ DIN:
INSTANȚA,
Deliberând asupra cauzei penale de tată, constată următoarele: Actul de sesizare al instantei
Prin rechizitoriul nr….al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul …. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. I și 2 Cod penal și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă prev. de art. 349 alin. I Cod penal, cu aplic. art. 38 alin. I Cod penal.
În actul de sesizare a instantei s-a retinut, în esentă, următoarea situatie de (apt:
Inculpatul ….la data de 13.07.2016, în calitate de administrator al SC … SRL, cu obiect de activitate construcție de imobile, în timpul edificării unui imobil pe str. ….din Popești-Leordeni, jud. Ilfov, cu ocazia angajării numitului …. ca muncitor necalificat, nu a efectuat examenul medical și examenul psihologic pentru lucrul la înălțime și ca urmare a neluării acestor măsuri în data de 13.07.2016, numitul ….a căzut de pe scara din interiorul imobilului unde lucra la cofrarea planșeului între parter și etajul unu, lovindu-se în zona capului și decedând ulterior la data de 19.07.2016 la spital.
Situatia de fapt mai sus mentionată se sustine cu următoarele miiloace de probă: procesverbal de cercetare, schița și planșa foto, declarație parte civilă …., declarațiile inculpatului …., declarație martori …., proces-verbal de cercetare a accidentului, raport de autopsie medico-legala necropsică, contract individual de muncă.
Camera preliminară
Prin încheierea de ședință din camera de consiliu din data de 10.10.2019, definitivă prin necontestare, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanței, administrării probelor și efectuării actelor de urmărire penală, și a dispus începerea judecății.
Faza de iudecată
La termenul de judecată din 20.01.2020, cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii actului de sesizare, instanța a adus la cunoștință inculpatului dispozițiile art. 374 alin. 4 C.pr.pen. raportat la art. 396 alin. IO C.pr.pen., privind judecata în procedură simplificată, precum și soluțiile posibile urtnare a acestei proceduri.
Inculpatul ….a arătat că solicită ca judecata să aibă loc conform procedurii simplificate, prevăzută de art. 374 alin. 4 C.pr.pen.
Ca urmare a admiterii cererii formulate de inculpat, nu au fost administrate alte probe pe latura penală a cauzei, cauza fiind soluționată pe baza probelor administrate în cursul urmăririix penale.
Analizând materialul probator administrat în cauză în cursul urmăririi penale si al cercetării iudccătorcsti si având în vedere că pe parcursul desfășurării procedurii de cameră preliminară nu au fost invocate excepții cu privire la legalitatea administrării probelor. că în cursul iudecății nu au fost contestate probele și nici nu s-a propus administrarea unor noi probe, iar inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunilor pentru care au fost trimis în iudecată, instanța urmează a reține aceeasi situație de fapt precum cea indicată în actul de sesizare.
In data de 13.07.2016 organele de politie din cadrul Politiei Popești-Leordeni au fost sesizate de Spitalul SF Ioan cu privire la faptul ca în data de 13.07.2016 la UPU Spitalul SF Ioan a fost adus numitul … care a fost victima unui accident.
Spitalul SF Ioan a comunicat ca numitul ….a fost adus la spital de numitul … care a afirmat ca l-a găsit căzut pe marginea drumului la intersecția ….
La data de 19.07.2016 numitul …. a decedat la spitalul Bagdasar Arseni unde fusese internat pe data de 13.07.2016 fiind trimis de spitalul SF Ioan.
Din procesul verbal întocmit de Politia orașului Popești Leordeni la data de 13.07.2016 rezulta ca agenții de politie s-au deplasat la domiciliul numitului …. în Popești Leordeni str. …. unde au verificat autoturismul cu care …. a fost transportat la spital, constatând ca acest autoturism nu a fost implicat într-un accident rutier. De asemenea agenții de politie s-au deplasat la intersecția str. ….(loc unde …. afirma ca l-a găsit căzut pe marginea drumului pe …. ) ocazie cu care nu au fost găsite pete de sânge, cioburi sau alte mijloace materiala de proba care sa ofere indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni.
Din procesul verbal întocmit de politia Popești Leordeni la data de 15.07.2016, rezultă că agenții de politie au luat legătura cu tatăl numitului ….., numitul ….care le-a comunicat ca numitul …. lucrează ca muncitor necalificat în construcții și de aproximativ 3 luni este plecat de acasă necunoscând unde își desfășoară activitatea si neputând sa precizeze daca se afla pe raza Popești Leordeni.
Cu ocazia audierii în calitate de martori a numiților …. în data de 17.07.2016, aceștia au declarat că la data de 13.07.2016 orele 18,30, numitul …. a fost contactat telefonic de numitul …., concubinul fiicei sale, care i-a solicitat sa se deplaseze cu autoturismul în Popești Leordeni, …., la șantierul unde lucrează la edificarea unui imobil pentru a transporta un angajat la spital, întrucât i se făcuse rău, urmând sa ia legătura pe șantier cu numitul … La șantier i-a găsit pe numitul …si pe fratele Iui … si pe …. De asemenea l-a găsit pe numitul …. care se afla în stare de inconștiență pe o pătura si avea sânge la nivelul capului si la nivelul nasului. …. i-a arătat ca numitul … a căzut de pe scara de la aproximativ I m de sol si s-a lovit la cap, întrucât era bolnav de epilepsie. Apoi numiții …. l-au urcat pe …. în autoturismul sau iar el a luat singur decizia sa îl transporte Ia cel mai apropiat spital.
Martorul …. a arătat ca a afirmat în fata organelor de politie ca l-a găsit pe …. căzut pe strada întrucât beneficiarul imobilului, numitul … i-a comunicat ca nu este în legalitate cu actele privind construcția si nu dorește sa declare accidentul. Astfel cu ocazia audierii în data de 13.07.2016 a declarat în mod eronat ca l-a găsit pe… căzut pe sos Olteniței.
Ca urmare a declarațiilor date de ….. Ia data de 17.07.2016 s-a dispus efectuarea cercetării la fata locului la imobilul din Popești Leordeni str. ….
În camera tehnica a imobilului a fost identificata scara de pe care martorii susțin ca a căzut numitul …. La nivelul solului în camera tehnica nu au fost identificate urtne întrucât din data de 13.07.2016 si pana la efectuarea cercetării la fata locului pe data de … au fost efectuate în continuare lucrări.
În afara imobilului spre est la o distanta de 10 metri a ‘fost identificata o rulota din care numitul …. afirma ca numitul …. ar fi căzut a doua oara. Rulota are înălțimea de 30 cm de la sol, pana la podea. în rulota au fost identificat obiecte vestimentare care prezintă urme de culoare brun roșcata ce pot fi sânge.
In fapt s-a stabilit ca, în data de 26.06.2016 intre inculpatul …. si S.C …. SRL- reprezentata de inculpatul …. s-a încheiat un contract de execuție lucrări de construcție a unui imobil în Popești Leordeni str. ….
In acest context în data de 13.07.2016, în timp ce numitul…. în calitate de angajat în funcția de muncitor necalificat al S.C ….SRL, desfășura activitatea pe o scara la circa 60-70 de cm de sol, s-a dezechilibrat si a căzut, lovindu-se la cap.
Întrucât după circa 10-15 minute starea lui …. s-a înrăutățit acesta pierzându-si cunoștința, numitul …., l-a anunțat pe inculpatul ….despre acest fapt.
Numitul … l-a sunat pe numitul …., tatăl concubinei acestuia, solicitându-i sa meargă cu autoturismul sau la șantierul din Popești-Leordeni, s…pentru a-l transporta la spital pe un angajat.
Numitul … s-a deplasat la adresa indicata împreuna cu soția acestuia … cu autoturismul marca taxi RENAULT CLIO cu numărul de înmatriculare ….
Numitul …. a fost transportat la Spitalul Sf Ioan de către numiții …., unde au declarat personalului medical ca îl găsiseră căzut pe strada si nu îl cunosc.
In data de 18.07.2016 martorul ….a arătat ca lucrează la punctul imobilul din str. …. din Popești Leordeni împreuna cu …. de aproximativ 3 săptămâni. Martorul menționează ca nu este angajat cu forme legale. La data de
12.07.2016 …. l-a adus la munca si pe numitul …
Apoi în ziua de 13.07.2016 în jurul orelor 18,00 în timp ce efectuau lucrări de amenajare a etajului clădirii l-a văzut pe numitul …. căzut lângă scara pe care lucra. Martorul arata ca înainte de accident numitul …. era urcat pe a doua treapta a scării adică la aproximativ 60-70 cm de sol. Martorul arata ca l-a pus culcat pe partea dreapta si i-a luat pulsul după care l-a șters de spumele pe care le avea la gura. După 10-15 minute …. si-a recăpătat cunoștința motiv pentru care l-a ajutat sa se așeze pe o pătura în imobil. După 10-15 minute Marius s-a ridicat si a ieșit în fata barăcii unde a căzut lovindu-se la nas. Întrucât Marius își pierduse cunoștința le-a propus lui …. care se aflau la fata locului sa îl duca la spital. Intre timp … a vorbit la telefon iar Ancuța Cristi i-a comunicat ca va veni un taxi sa îl duca pe Marius la spital.
După 10 minute la adresa a venit un taxi Pelicanu în care se afla șoferul si persoana de sex feminin si după ce l-au urcat pe Marius în taxi i-au înmânat șoferului cartea de identitate si telefonul mobil a lui Marius. Martorul … arata ca a presupus ca șoferul de taxi ii cunoaște pe …. De asemenea martorul arata ca Marius a fost dus la spital cu taxiul întrucât nu avea încheiat un contract de munca si pentru a impiedica implicarea organelor de politie în eveniment.
Martorul arata ca pe data de 13.07.2016 …nu se afla pe șantierul din str. … din Popești Leordeni, fiind internat în spital de pe data de 12.07.2016.
Martorul arata ca pe data de 14.07.2016 a fost sunat de ….care i-a solicitat detalii cu privire la evenimentul din data de 13.07.2016. Cu aceasta ocazia a aflat ca Marius se afla internat în spital în stare de coma.
La data de 13.07.2016 numiții … au declarat în fata organelor de politie ca în cursul aceleiași zile, în timp ce se deplasau împreuna cu autoturismul personal pe sos Olteniței din Popești Leordeni au observat în apropierea carosabilului un tanar căzut.
oprit autoturisłnul au recunoscut acel tânăr în persoana unui anume Marius care în urma cu luna le-a executat unele lucrări de amenajare a locuinței si observând ca acesta prezenta leziunî hotărât sa-l transporte la o unitate medicala pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Prezentându-l la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Sf Ioan din București aceștia au declarat personalului medical faptul ca au găsit respectivul bărbat căzut pe marginea carosabilului.
Ulterior, în data de 17.07.2016 numiții …au recunoscut ca l au luat pe …. de la adresa din Popești-Leordeni, str. Sperantei, nr. 33C, la solicitarea inculpatului …. si au declarat la spital si la politie ca l-au găsit căzut lângă carosabil la indicația inculpatului …, care le-a solicitat acest lucru pentru a evita eventuale controale ale instituțiilor abilitate, deoarece nu deținea documentația si autorizațiile necesare pentru a respectiva construcție.
In ziua de 13.07.2016 în jurul orelor 18,00 se afla la imobil sa vadă stadiul lucrărilor si l-a observat pe Marius pe o scara la aproximativ 60-70 cm de sol. în continuare s-a deplasat în alta camera iar când a revenit l-a găsit pe Marius pe sol în poziția ghemuit motiv pentru care i-a chemat pe … sa-l ajute.
Atunci l-a sunat pe …. si i-a comunicat ca un angajat a căzut de pe scara iar acesta i-a comunicat ca este la spital si nu poate vorbi.
După 10 minute a fost sunat de …. care l-a întrebat ce face Marius.
După ce Marius a căzut a doua oara l-a sunat pe …si i-a comunicat acest lucru.
Numitul …. afirma ca … nu i-a solicitat sa cheme ambulanta.
Numitul … arata ca nu a chemat ambulanta întrucât a considerat ca Florin sau Cristi au chemat-o.
Numitul …. a arătat ca nu a chemat taxiul si nu i-a zis taximetristului sa mintă la spital.
De asemenea nu a anunțat organele de politie sau Inspectoratul Teritorial de Munca cu privire la accident întrucât a considerat ca aceste atribuții ii revin numitului ….
Numitul …. afirma ca la momentul producerii accidentului muncitorii nu purtau echipament de protecție iar numitul Marius nu avea casca pe cap fiind îmbrăcat în pantaloni scurți si tricou cu mâneca scurta.
Numitul …a declarat ca este administrator al S.C ….SRL si în aceasta calitate în data de 21.06.2016 a încheiat cu numitul …. un contract de executare servicii- construcție la roșu a unui număr de două locuințe în str. ….din Popești Leordeni.
Cu ocazia angajării numitului ….ca muncitor necalificat, nu a efectuat examenul medical si examenul psihologic pentru lucrul la înălțimea încălcând astfel art. 13, lit. J, din Legea 319/2006 și ca urmare a neluării acestor masuri în data de 13.07.2016 numitul… a căzut de pe scara din interiorul imobilului unde lucra la cofrarea planșeului între parter și etajul unu, lovindu-se în zona capului și decedând ulterior la data de 19.07.2016 la spital., întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. I și 2 Cod penal și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă prev. de art. 349 alin. I Cod penal, cu aplic. art. 38 alin. I Cod penal.
Obiectul juridic este reprezentat de relațiile sociale referitoare la securitatea si sănătatea în munca, prin aceasta incriminare legiuitorul urmărind sa protejeze viata si integritatea lucrătorilor împotriva riscurilor pe care le implica activitatea desfășurată la locul de munca.
Elementul material este reprezentat de neluarea masurilor legale de securitate si sănătate în munca respectiv nu a efectuat examenul medical la angajare si examenul psihologic pentru lucrul la înălțimea pentru muncitorul necalificat …., nerespectând astfel prevederile legale art. 13, lit. J, din Legea 319/2006, aceasta inacțiune ducând la căderea de la înălțimea a muncitorului … si decesul acestuia.
Urmarea imediata este reprezentata de producerea unui accident de munca soldat cu decesul muncitorului ….
Legătura de cauzalitate dintre inacțiunea prevăzuta de norma de incriminare care constituie elementul material al infracțiunii si decesul lui …. rezulta din probele administrate în prezenta cauza (consecința căderii de la înălțime rezultata în decesul muncitorului este urmare a inacțiunii lui …. de a nu efectua controlul medical si psihologic, intre elementul material si urmarea imediata fiind o legătura de cauzalitate directa si evidenta). Se retine din declarațiile numitului …. ca în luna decembrie 2015 acesta a constatat în timp ce se afla pe un șantier din zona Apărătorii Patriei ca numitului … i s-a făcut rău devenind inconștient si făcând spume la gura.
Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a săvârșit fapta din culpă cu prevedere întrucât a prevăzut ca eventuale probleme de sănătate ale angajaților poate duce la căderea de la înălțime si decesul vreunei persoane, dar nu a acceptat acest rezultat socotind fără temei că acesta nu se va produce. În consecință, dispozițiile art. 16 alin. 4 lit. a Cp. sunt incidente.
Cu privire la latura obiectivă, elementul material al infracțiunii de ucidere din culpa a fost realizat prin acțiunea de ucidere a numitului….. în contextul producerii accidentului de munca.
Urmarea imediată a acestei infracțiuni constă în decesul victimei iar cu privire la legătura de cauzalitate dintre elementul material și urmarea imediată se constata ca producerea decesului a fost generata de neluarea masurilor de securitate în munca, din culpa parțială a inculpatului.
Referitor la latura subiectivă, inculpatul a săvârșit infracțiunea din culpă cu prevedere prev. de art. 16 alin. 4 lit. a C.P. deoarece a prevăzut că prin nerespectarea regulilor de securitate în munca poate produce vătămări celorlalți participanți la procesul de munca, însă nu a acceptat această posibilitate, socotind fără temei că ea nu se va produce.
Având în vedere că faptele reținute în sarcina inculpatului au fost săvârșite înainte de a fi fost condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, se constată că în cauză sunt incidente dispozițiile art. 38 alin I Cp. referitoare la concursul real de infracțiuni.
Prin urmare, apreciind că, în cauză, sunt îndeplinite condițiile prev. de art. 396 al. 2 Cod procedură penală, în sensul că fapta dedusă judecății există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de inculpată cu forma de vinovăție prevăzută de lege, în cauză urmează a opera răspunderea penală a inculpatului pentru infracțiunea comisă.
Individualizarea pedepsei
Având în vedere cele expuse și luând în considerare faptul că pedeapsa este o măsură de constrângere și un mijloc de reeducare a condamnatului, iar scopul pedepsei îl constituie prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni, instanța va proceda la stabilirea și aplicarea unei pedepse pentru infracțiunea reținută în sarcina inculpatului, cu observarea criteriilor de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv :
- împrejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite;
- starea de pericol creata pentru valoarea ocrotită;
- natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii•,
- motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit;
- natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;
- conduita după săvârșirea infracțiunii si în cursul procesului penal;
- nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
In procesul deliberativ de alegere a pedepsei ce urmează a fi aplicate sunt foarte relevante imprejurările și modul de comitere a infracțiunii.
In raport de natura infracțiunii săvârșite, în acest caz se impune stabilirea unei pedepse care să poată fi interpretată ca o iertare sau ca o minimizare a gravității comportamentului inculpatei și e să armonizeze latura de sancțiune a pedepsei cu necesitatea reintegrării în societate.
Instanța reține faptul că inculpatul este în vârstă de 55 de ani, este căsătorit, studii liceale, inistrator societate, nu este cunoscut cu antecedente penale, apreciindu-se ca fiind integrat în ietate
Fiind dovedită existența faptelor, elementele constitutive a infracțiunii precum și săvârșirea estora de către inculpat, instanța urmează să antreneze răspunderea penală a acestuia, apreciind că opul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins prin aplicarea unor pedepse orientate spre inimul special prevăzut de lege pentru infracțiunea săvârșită.
Având în vedere faptul că inculpatul a recunoscut săvârșirea faptelor reținute în actul de sizare al instanței și a solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de rmărire penală, instanța va face în ceea ce o privește pe aceasta aplicabilitatea dispozițiilor art.396 in IO C.P.P. și va reduce cu o treime limitele de pedeapsă.
In raport de toate aceste elemente, în temeiul art. 192 alin. I și 2 Cod penal și art.396 alin. l , 2
10 Cod procedură penală, instanța va condamna pe inculpatul ….la o edeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
În baza art. 67 alin. I Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii xercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, lit. b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul łutorității de stat, pe o durată de 3 ani.
În baza art. 65 alin. I Cod penal va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de łrt. 66 lit.a, lit. b Cod penal, ca pedeapsă accesorie.
În temeiul art. 349 alin. 1 Cod penal și art.396 alin. l, 2 și IO Cod procedură penală va condamna pe inculpatul …. la o pedeapsă de I an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
În baza art. 67 alin. I Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii txercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, lit. b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul de stat, pe o durată de 3 ani.
În baza art. 65 alin. 1 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art.
În baza art. 38 alin. I Cod penal rap. la art. 39 alin. I lit. b Cod penal, va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani și 6 luni închisoare, la care se adăugă sporul obligatoriu de 4 luni închisoare (o treime din cealaltă pedeapsă stabilită), pedeapsa rezultantă pe care o va executa inculpatul …. fiind de 2 ani și 10 luni închisoare.
În baza art. 45 alin. 3 lit a) Cod penal rap. la art. 67 Cod penal va aplica inculpatului, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, lit. b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pe durată de 3 ani.
În baza art. 45 alin. 5 Cod penal rap. la art. 65 Cod penal interzice inculpatului exercitare drepturilor prevăzute de art. 66 lit.a, lit.b Cod penal ca pedeapsă accesorie.
În ceea ce privește aplicarea pedepselor complementare și a pedepselor accesorii, instanțą va avea în vedere alături de dispozițiile penale și criteriul constituțional al proporționalității, potrivit căruia restrângerea exercițiului unor drepturi trebuie să lie proporțională cu situația care a determinato și cele statuate de Inalta Curte de Casație și Justiție din Decizia nr. 74/2007 conform cărora, restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți poate li dispusă numai dacă este proporțională și necesară eu situația care a deterłninat-o
Așadar, se va avea în vedere, pe lângă reglementarea internă, posibilitatea aplicării acestora întrucât există o nedełnnitate, cerință dedusă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în această privință (cauzele Sabou și Pârcălab contra României), jurisprudență ce are putere obligatorie în temeiul art. I I și 2() din Constituția României.
De asemenea, se va avea în vedere faptul că prin jurisprudența C.E.D.O. (cauza Hirst contra Marii Britanii) s-a stabilit caracterul excepțional al aplicării pedepsei accesorii constând în interzicerea dreptului de a alege, limitându-se doar la acele fapte care denotă nedemnitatea condamnatului în exercitarea acestui drept, fapte între care nu se încadrează cea săvârșită de inculpat.
Instanța reține că pentru infracțiunea săvârșită, legea nu prevede în mod expres obligativitatea interzicerii unor drepturi, însă natura și circumstanțele concrete a faptei săvârșite, duc la concluzia existenței unei nedemnități în exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și a dreptului de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.
Cu privire la individualizarea judiciară a executării pedepsei, instanța reține dispozițiile art. 91 C. pen., conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă și, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Instanța consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerințele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentință fiind de 2 ani și 10 luni închisoare, iar inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților astfel încât instanța are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.
Față de aceste considerente, în baza art. 91 C. pen. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și va stabili un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispozițiilor art. 92 C. pen. pe durata căruia inculpatul urmează să respecte următoarele obligații:
- să se prezinte la Serviciul de Probațiune Argeș, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
În baza art.93 alin.2 lit. b) Cod penal impune inculpatului obligația să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare eu instituții din comunitate.
În ban art.93 alin.3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile în cadrul uneia dintre următoarele două instituții: Complexul Servicii Comunitare Câmpulung sau Complexul de Servicii pentru Copii cu Dizabilități Câmpulung, consilierul de probațiune din cadrul Serviciul de Probațiune Argeș urmând a decide, potrivit art.57 cu ref. la art,51 din Legea 253/2013, în care din cele două instituții urmează a se executa obligația.
Un exemplar al prezentei sentințe se comunică Serviciului de Probațiune Argeș, la data rătnânerii definitive.
În baza art. 91 alin. 4 Cod penal și art. 404 alin. 2 Cod procedură penală va atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 96 C.pen. privind cauzele de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere.
In baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul …., urnłând ea, în temeiul art. 5 alin. 5 din Legea nr. 76/2008, inculpatul să fie informat că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obținerea și stocarea în S.N.D.G.J. a profilului acestuia genetic.
În ceea ce priveste latura civilă
Spitalul Clinic de Urgență „Sf Ioan” București nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, instanța urłnând a lua act de această împrejurare.
Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” București s-a constituit parte civilă în procesul penal eu suma de 1 1285,6930 lei
… (tatăl defuntului) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 60000 lei cu titlu de daune morale și suma de 2333,42 lei cu titlu de daune materiale.
…. (sora defuntului) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 60000 lei cu titlu de daune morale.
…. (sora defuntului) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 60000 lei cu titlu de daune morale.
Potrivit art. 1357 Cod civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită eu vinovăție, este obligat să îl repare, iar autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai ușoară culpă.
Instanța, cu referire la acțiunea civilă exercitată de către civilă Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, respectiv daunele materiale solicitate de partea civilă….apreciază că în cauză sunt îndeplinite condițiile prev. de art. 1357 C.civil, pentru angajarea răspunderii delictuale a unei persoane, respectiv fapta ilicită (infracțiunea de ucidere din culpă), prejudiciul (ce rezultă din înscrisurile anexate cererii de constituire parte civilă), vinovăția (culpa cu prevedere) și legătura de cauzalitate.
Pe cale de consecință, în temeiul art. 397 alin. I cu referire la art. 19 și art. 25 alin. I din Cod procedură penală coroborat cu art. 1357 și urm. Cod civil și art. 320 din Legea nr. 95/2006, se va admite acțiunea civilă exercitată de partea civilă Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni și se va dispune obligarea …. în solidar cu partea responsabilă civilmente SC …. SRL la plata sumei de 11.285,6930 lei, către partea civilă Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, cu titlu de daune materiale
În ceea ce privește solicitarea de acordare a daunelor morale de către părțile civile ….(tatăl defuntului), …sora defuntului) Șl … (sora defuntului), instanța reține următoarele:
Instanța constată că sunt incidente dispozițiile art. 19 alin. (5) C.proc.pen., care prevăd că repararea prejudiciului material și moral se face potrivit dispozițiilor legii civile.
În speță, instanța reține că sunt întrunite condițiile răspunderii civile delictuale; fapta ilicită a inculpatului (intervenirea decesului victimei pe fondul nerespectării dispozițiilor legale care reglementează măsurile legale de securitate si sănătate în munca), prejudiciul moral suferit de părțile civile (prezumate în raport de disp. art. 1391 alin. 2 Cod civil) legătura de cauzalitate directă între fapta ilicită și prejudicii (astfel cum s-a arătat la secțiune în drept) și vinovăția dovedită a inculpatului.
Prin urmare, instanța va face aplicarea dispozițiilor care reglementează răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie, respectiv art. 1.357 și urm. C.civ. Aceste dispoziții impun ca, pentru angajarea răspunderii civile delictuale, să se dovedească existența unui prejudiciu, a faptei ilicite, a raportului de caunlitate între fapta ilicită și prejudiciu, precum și a vinovăției autorului prejudiciului.
În ceea ce privește daune morale judecătoria reține că, deși nu există criterii obiective pentru evaluarea prejudiciul moral pretins, pot Ii avute în vedere în acest sens unele criterii orientative (eum ar fi impactul emoțional puternic pentru partea civilă cauzat de decesul subit al membrului Oe familie).
La stabilirea despăgubirilor bănești pentru repararea daunelor morale instanța urmează să analizeze despăgubirea care trebuie să compenseze prejudiciul efectiv suferit de partea civilă în urma decesului fiului/fratelui acestora.
În ceea ce privește sumele pretinse cu titlu de daune morale, instanța reține că la aprecierea cuantumului despăgubirilor morale trebuie să aibă în vedere anumite criterii cum sunt:
-criteriul echității, care presupune existența unei corespondențe între prejudiciul încercat și dimensiunea despăgubirii;
-criterii referitoare la consecințele negative suferite de cei în cauză, în plan fizic, psihic și afectiv;
-criterii referitoare la importanța valorilor lezate, măsura în care acestea au fost lezate.
Toate aceste criterii trebuie să conducă la stabilirea unei sume care să reprezinte o justă și reală despăgubire a părții civile, cu efect de satisfacție și să nu reprezinte o sancțiune excesivă pentru autorul faptei prejudiciabile ori ca venituri necuvenite părților civile.
Instanța reține că în materia daunelor morale, principiul reparării integrale a prejudiciului poate avea doar un caracter aproximativ, fapt explicabil în raport de natura neeconomică a respectivelor daune, imposibil de a fi echivalate bănește. În schimb, se poate acorda o sumă de bani cu caracter compensatoriu, tinzând la oferirea unui echivalent care, prin excelență, poate fi o sumă de bani, care îi permite să-și aline, prin anumite avantaje, rezultatul dezagreabil al faptei ilicite. Ceea ce trebuie evaluat în realitate, este despăgubirea care vine să compenseze prejudiciul, nu prejudiciul ca atare. Cu privire la daunele morale solicitate de părțile civile, instanța apreciază că nu se poate stabili un preț pe suferința produsă acestora ca urmare a decesului victimei.
Instanța apreciază că astfel de pierderi nu pot fi cuantificate, orice sumă de bani neputând duce la restaurarea integrală a psihicului părților civile.
Astfel va lua în considerare suferința psihică prin care au trecut părțile civile în urma accidentului de muncă al membrului de familie, necesitatea suplinirii victimei în relațiile din sânul familiei, faptul că acesta va fi lipsit pentru totdeauna de dreptul de a se bucura de prezența membrului de familie decedat, dar și de relațiile foarte apropiate existente între părțile civile și victimă.
Instanța apreciază cuantumul despăgubirilor solicitate de acestea ca fiind unul rezonabil față de nivelul general de trai al societății și condițiile concrete socio-economice de la momentul acordării.
Instanța apreciază că se impune acordarea de despăgubiri civile pentru acoperirea prejudiciului moral suferit de părțile civile, astfel că în baza art. 397 alin. I cu ref. la art.19 și art. 25 alin. I din Cod procedură penală. coroborat cu art. 1357 și urm. Cod civil, se v-a admite acțiunea civilă exercitată de partea civilă … și va obliga inculpatul …. în solidar cu partea responsabilă civilmente SC … SRL la plata către partea civilă …a sumei de 2333,42 lei, reprezentând daune materiale și a sumei de 60.000 lei, reprezentând daune morale.
În baza art. 397 alin. I cu ref. la art. 19 și art. 25 alin. I din Cod procedură penală. coroborat cu art. 1357 și urm. Cod civil, se va admite acțiunea civilă exercitată de partea civilă … și se va obliga inculpatul … în solidar cu partea responsabilă civilmente SC … SRL la plata către partea civilă … a sumei de 60.000 lei, reprezentând daune morale.
Potrivit dispozițiilor art. 274 alin. I C.pr.pen, în caz de condamnare, inculpatul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat, cu excepția cheltuielilor cu avocații din oficiu, care rămân în sarcina statului. Având în vedere situația dedusă judecății, respectiv poziția procesuală a inculpatei și costurile ocazionate de prezentul proces în ansamblul său, va obliga inculpatul la plata sumei de 35(00 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (făza de urmărire penală și instanță).
In temeiul art. 276 alin. I și 2 Cod procedură penală, se va obliga inculpatul la plata sumei de 5677 lei către partea civilă …, cu titlu de cheltuieli judiciare de aceasta.
In temeiul art. 276 alin. I și 2 Cod procedură penală, se va obliga inculpatul la plata sumei de 5677 lei către partea civilă …., cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate de aceasta.
PENTRU ACESTE MOTIVE, ÎN NUMELE LEGII, HOTĂRĂȘTE:
In temeiul art. 192 alin. I și 2 Cod penal și art.396 alin. l , 2 și IO Cod procedură penală condamnă pe inculpatul ……… la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
În baza art. 67 alin. I Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, lit. b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pe o durată de 3 ani
În baza art. 65 alin. I Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 lit.a. lit. b Cod penal, ca pedeapsă accesorie.
În temeiul art. 349 alin. I Cod penal și art. 396 alin. l, 2 și Cod procedură penală condamnă pe inculpatul ….la o pedeapsă de I an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
În baza art. 67 alin. I Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, lit. b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pe o durată de 3 ani.
În baza art. 65 alin. I Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 lit.a, lit. b Cod penal ca pedeapsă accesorie.
În baza art. 38 alin. I Cod penal rap. la art. 39 alin. I lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani și 6 luni închisoare, la care se adăugă sporul obligatoriu de 4 luni închisoare (o treime din cealaltă pedeapsă stabilită), pedeapsa rezultantă pe care o va executa inculpatul … fiind de 2 ani si 10 luni închisoare.
In baza art.91 Cod penal dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante și stabilește un termen de supraveghere de 3 ani, confł)rm dispozițiilor art. 92 Cod penal.
În ban art.93 alin. I Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte Ia Serviciul de Probațiune Argeș, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
În baza art. 45 alin. 3 lit a) Cod penal rap. la art. 67 Cod penal aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de an.66 lit. a, lit. b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte tunełii publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pe o durată de 3 ani. începând cu data rămânerii definitive a hotărârii, potrivit art.68 alin. 1 lit. b cod penal.
În baza art. 45 alin. 5 Cod penal rap. la art. 65 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 lit.a, lit.b Cod penal ca pedeapsă accesorie, care se va executa dacă pedeapsa principală va deveni executabilă.
În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul A…., urmând ca, în temeiul art. 5 alin. 5 din Legea nr. 76/2008, inculpatul să fie informat că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obținerea și stocarea în S.N.D.G.J. a profilului acestuia genetic.
la act că Spitalul Clinic de Urgență „Sf Ioan” București nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
In temeiul art. 397 alin. I cu referire la art. 19 și art. 25 alin. I din Cod procedură penală coroborat cu art. 1357 și urm. Cod civil și art. 320 din Legea nr. 95/2006, admite acțiunea civilă exercitată de partea civilă Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni și dispune obligarea…. în solidar cu partea responsabilă civilmente SC….SRL la plata sumei de 11.285,6930 lei, către partea civilă Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, cu titlu de daune materiale.
În baza art. 397 alin.l cu ref. la art. 19 și art. 25 alin. I din Cod procedură penală. coroborat eu art. 1357 și urm. Cod civil, admite acțiunea civilă exercitată de partea civilă …. și obligă inculpatul …. în solidar cu partea responsabilă civilmente SC …. SRL la plata către partea civilă…. a sumei de 2333,42 lei, reprezentând daune materiale și a sumei de 60.000 lei, reprezentând daune morale.
in baza art. 397 alin. I cu ref. la art. 19 și art. 25 alin. I din Cod procedură penală. coroborat cu art. 1357 și urm. Cod civil, admite acțiunea civilă exercitată de partea civilă …și obligă inculpatul … în solidar cu partea responsabilă civilmente SC … SRL la plata către partea civilă …. a sumei de 60.000 lei, reprezentând daune morale.
in bavăi art. 397 alin.l cu ref. la art. 19 și art. 25 alin. I din Cod procedură penală. coroborat cu art. 1357 și unu. Cod civil, admite acțiunea civilă exercitată de partea civilă …și obligă inculpatul …. în solidar cu partea responsabilă civilmente SC …. SRL la plata către partea civilă …….a sumei de 60000 Iei, reprezentând daune morale.
În temeiul art. 276 alin.l și 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 3677 lei către partea civilă …, cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate de aceasta.
În temeiul art. 276 alin. I și 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 5677 Iei către partea civilă …., cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate de aceasta.
În baza art. 274 alin. I Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 4000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de statul român (faza de judecată).
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunțată în ședință publică, azi, 12.03.2020.