Divortul pentru romanii din diaspora. Cum divortez din strainatate in Romania?

Divortul pentru romanii din diaspora! Cum divortez din strainatate in Romania?

Divortul reprezinta o modalitate de desfacere a casatoriei – reglementata de Codul civil roman – art. 373 – Divorţul poate avea loc:

  1. a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
  2. b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
  3. c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
  4. d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

In situatia in care doriti sa divortati si sunteti plecat in afara granitelor Romaniei, avocatul va poate reprezenta, in baza unei procuri speciale in vederea introducerii actiunii de divort la ultimul domiciu comun avut in Romania.

Asadar, daca faceti dovada resedintei in strainatate, nu trebuie sa fiti prezent la proces, avocatul ales va face toate demersurile in fata instantei de judecata in apararea intereselor dumneavoastra.

 

            Exista mai multe situatii in care va puteti afla:

  1. Divortul din strainatate prin acord, fara copii minori:
  • In aceasta situatie, puteti avocatul poate depune o actiune de divort la Judecatoria ultimului domiciliu comun al sotilor, iar la primul termen de judecata, sotul-parat poate mandata o persoana sa se prezinte in numele lui si sa fie de acord cu divortul. Se poate prezenta si avocat in numele lui, dar trebuie si o procura speciala, pe langa un contract de asistenta juridica incheiat.
  1. Divortul din strainatate fara acordul sotilor si avand copii minori:
  • In situatia in care dumneavoastra, fiind plecat in strainatate doriti sa divortati, iar sotul/sotia ramas in tara si nu doreste sa divorteze prin acord – avand ½ copii minori, se poate introduce actiunea de divort la Judecatoria ultimului domiciliu comun, fara sa va prezentati la proces – mandatand avocatul ales sa va reprezinte.

Cateva aspecte esentiale ar trebui sa le cunoasteti intr-o astfel de situatie:

  1. Daca veti dori ca minorii sa ramana spre crestere si educare mamei (spre exemplu), veti fi obligat la plata unei pensii de intretinere de ¼ pentru 1 singur copi respectiv 1/3 pentru 2 copii.
  2. Aveti dreptul la program de vizita, chiar si in strainatate, a minorului. Intr-un dosar al cabinetului, instanta a dispus urmatoarele:

‘’ Admite în parte acţiunea. Dispune ca autoritatea părintească cu privire la minora ……………, născută la data de …….., să fie exercitată în comun de către ambele părţi. Stabileşte locuinţa minorei la domiciliul pârâtului. Obligă pârâtul să permită reclamantei să păstreze legături personale cu minora, la reşedinţa reclamantei din Germania, prima jumătate din vacanţa de Crăciun în anii pari, din vacanţa de Paşti în anii impari şi din vacanţa de vară în fiecare an. Obligă pârâtul să permită reclamantei să se intereseze de activităţile educative şi sportive ale minorei, precum şi să menţină legătura cu minora prin mijloacele de comunicare la distanţă (telefon, internet). Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de …….lei cu titlu de cheltuieli de judecată’’

Cat dureaza si de ce acte am nevoie?

– Este foarte important sa aveti certificatul de casatorie respectiv certificatele de nastere ale minorilor. Daca nu aveti o copie de pe certificatul de casatorie/nastere, avocatul specializat in divort poate face demersuri la institutiile publice, in vederea obtinerii unui duplicat.

– Daca v-ati casatorit in afara Romaniei, in mod obligatoriu casatoria va trebui recunoscuta si transcrisa si in Romania mai intai, dupa acest pas avocat specializat in divort poate depune actiunea de divort la Judecatorie.
– Durata unui astfel de proces este in medie de 6-7 luni, dar, in functie de situatie, poate ajunge si la peste 1 an, depinde foarte mult si de instanta cand volum de activitate are.

Sper ca informatiile de mai sus sa-ti fie de ajutor. Pentru un divort rapid iti recomand sa apelezi  la un avocat specializat in divort si partaj din Bucuresti pentru a primi consultanta de specialitate. Cabinet avocat Palade Bogdan din Bucuresti iti sta la dispozitie pentru eventuale intrebari si ajutor legal in aceste situatii mai putin placute din viata ta.

 

Avocat divort diaspora pentru romanii din Italia, Spania, Anglia, Franta, Germania, Belgia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Scotia, avocat divort online, avocat divort Bucuresti, Sector 1, 2, 3, 4, 5 si 6, Buftea si Cornetu, divort cand unul din soti este in strainatate, divort fara prezenta, divort la ambasada