Drepturile victimelor în cazul unui accident rutier
Drepturile victimelor în cazul unui accident rutier
Astfel cum am detaliat și într-un articol anterior, inclusiv victimele infracțiunilor au drepturi în cadrul procesului penal. Chiar dacă majoritatea persoanelor își îndreaptă atenția asupra drepturilor făptuitorului, consider că nu trebuie sa fie neglijate nici drepturile persoanelor vătămate.
Legislația penală și procesual penală detaliază toate drepturile pe care le au victimele unor infracțiuni în cadrul procesului penal.
Poate printre cele mai întâlnite infracțiuni săvârșite în România sunt infracțiunile cu privire la circulația pe drumurile publice și infracțiunile ce au o legătură strânsă cu acestea.
Iată tot ce trebuie să știți despre drepturile victimelor în situația producerii accidentelor rutiere:
În primul rând, accidentele rutiere pot fi cele care se soldează doar cu avarii ale vehiculelor sau cele care se soldează și cu victime, fie că vorbim de leziuni, răni ușoare, fie că vorbim de uciderea unei persoane.
Codul penal român a reglementat ce tipuri de infracțiuni se produc atunci când accidentele rutiere se soldează cu victime.
În schimb, pentru a fi considerate infracțiuni și pentru deschiderea unui dosar penal, legislația în vigoare prevede mai multe condiții ce trebuie să fie îndeplinite cumulativ.
O primă infracțiune ce se poate produce în cazul unui accident rutier soldat cu victime este infracțiunea de vătămare corporală din culpă. Pentru ca acestă infracțiune să fie reținută în sarcina persoanei care a provocat accidentul rutier, Codul penal prevede mai multe condiții legate de consecințele pe care le produce asupra victimei, anume:
- producerea unei infirmități;
- producerea unor leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, care au necesitat, pentru vindecarea, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
- producerea unui prejudiciu estetic grav și permanent;
- producerea unor leziuni care pun în pericol viața persoanei.
În situația în care se produce una din condițiile enunțate anterior, victima are posibilitatea de a depune plânegere penală împotriva șoferului care a provocat accidentul rutier.
Astfel, devine aplicabil poate cel mai important drept al persoanei vătămate, anume dreptul de a fi asistată și reprezentată de un avocat.
Care este rolul avocatului în aceasta situație? În primul rând, avocatul redactează și depune plângerea prealabilă pentru ca dosarul penal să fie înregistrat și să fie pusă în mișcare acțiunea penală împotriva șoferului care a cauzat accidentul.
De asemenea, prin intermediul avocatului victima va putea propune administrarea unor probe de către organele judiciare, de a ridica excepții și de a pune concluzii.
Spre exemplu, dacă are loc un accident rutier în care persoana vătămată, victima a suferit diverse vătămări, anume i-a fost fracturat un picior, a suferit un traumatism cranio-cerebral etc. iar aceste leziuni au necesitat mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, iar organele de cercetare penală nu au administrat proba cu expertiza medico-legală a făptuitorului cu privire la existența unor substanțe în sângele acestuia (alcool sau droguri).
În acest sens, victima infracțiunii poate solicita prin intermediul avocatului, mai ales în situația în care aceasta se află în spital, recoltarea probelor de sânge de la făptuitor pentru a le trimite la INML în vederea efectuării expertizei medico-legale.
O altă infracțiune care poate fi produsă prin accidentele rutiere care se soldează cu victime este infracțiunea de ucidere din culpă.
Și în cazul acestei infracțiuni, moștenitorii persoanei ucise prin accidentul rutier pot încheia un contract de asistență juridică cu un avocat care va putea cerere administrarea unor probe de către organele judiciare, de a ridica excepții și de a pune concluzii, la fel ca în cazul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Totodată, în cazul ambelor infracțiuni, victima sau moștenitorii acesteia beneficiază de cel mai important drept prevăzut pentru persoanele vătămate, anume dreptul de a se constitui parte civilă.
Care este diferența dintre partea civilă și victima în cadrul procesului penal?
Atunci când persoana vătămată se constituie parte civilă se pornește și acțiunea civilă împotriva infractorului. În acest sens, dacă victima infracțiunii a suferit un prejudiciu, o pagubă o poate recupera de la infractor.
Iată încă un beneficiu al dreptului de a fi asistat juridic sau reprezentat de un avocat. Dacă victima infracțiunii a suferit un prejudiciu sau o pagubă pe care vrea să o recupereze, avocatul va redacta o cerere de constituire parte civilă prin care va cere plata pagubei suferite.
Spre exemplu, în cazul în care victima accidentului rutier decedează, fie că aceasta își pierde viața în momentul producerii accidentului, fie ulterior, la spital, șoferul care a produs accidentul va fi cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
În situația în care victima care a decedat avea doi copii minori în întreținere, victima fiind singura persoană care producea venit lunar, copiii acestei, prin intermediul avocatului, pot solicita instanței de judecată obligarea infractorului la plata unei indemnizații lunare pentru ca moștenitorii să se poată întreține.
ATENȚIE! Chiar dacă am enunțat drepturile persoanelor vătămate în contextul unor infracțiuni și a unui dosar penal, trebuie să avem în vedere faptul că și persoanele care au suferit o vătămare care nu îndeplinește condițiile infracțiunilor anterior menționate, au dreptul de a solicita despăgubiri, atât pentru repararea mașinii, cât și pentru zilele de îngrijiri medicale.
Leguitorul român a înțeles să reglementeze, atât civil, cât și penal, sancțiuni pentru persoanele răspunzătoare atunci când se produce un prejudiciu, o pagubă de către o altă persoană.
Potrivit art. 1357 Cod civil, persoana care îi cauzează unei alte persoane o pagubă, un prejudiciu, printr-o faptă care nu este prevăzută de lege, este obligat să repare această pagubă.
Adtfel, victimele accidentelor rutiere care sunt vătămate, rănite, au posibilitatea în funcție de gravitatea vătămărilor, să depună o plângere penală sau să depună o cerere de chemare în judecată pentru recuperarea pagubei produse prin accidentul rutier.
REȚINEȚI:
- Atunci când se săvârșește o infracțiune leguitorul român a prevăzut drepturi și obligații atât pentru infractor, cât și pentru victima infracțiunii;
- În cazul accidentelor rutiere soldate cu victime, raspunderea șoferului care a cauzat accidentul poate fi penală, atunci când sunt îndeplinite condițiile infracțiunilor, sau civilă, atunci când nu sunt îndeplinite dar totuși există un prejudiciu, o pagubă;
- Printre cele mai importante drepturi ale victimei sunt:
- dreptul de a fi asistat sau reprezentat de un avocat;
- dreptul de a consulta dosarul;
- dreptul de propune administrarea de probe, de a ridica excepții și de a pune concluzii;
- dreptul de a se constitui parte civilă – prin care victima poate primi o sumă de bani în situația în care suferă o pagubă, un prejudiciu.
- dreptul de a se adresa instanțelor judecătorești pentru recuperarea pagubei cauzate prin accidentul rutier