Instrainare parinteasca
Noi pedepse in 2024 pentru alienarea parentala
Legea nr. 123/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului intrata in vigoare in data de 10.05.2024 vizeaza pensia de intretinere, programul de legaturi personale, expertizele judiciare dar si care sunt ,,pedepsele’’ alienarii parentale.
Pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, au aparut diverse probleme de interpretare in ceea ce priveste demonstrarea actiunilor alienatoare, consecintele acestor actiuni precum si sanctionarea parintelui alienator. In prezent, instanta are la indemana cadrul legislativ prin care poate sanctiona actiunile alienatoare.
De exemplu, exercitiul exclusiv al autoritatii parintesti va putea fi stabilit de catre instanta atunci cand se constanta imposibilitatea de colaborare intre parinti sau atunci cand se constata incalcarea in mod repetat a drepturilor parintesti a celuilalt parinte.
Acesta este un exemplu de solutie emisa in urma unor actiuni alienatoare ale mamei intr-un dosar de ordonanta presedintiala, in baza noilor prevederi legislative :
,,….În considerarea probatoriului administrat, instanţa constată că aparenţa dreptului operează în favoarea fiecărui titular al cererilor, părinţi ai minorului …………………………………
Aşadar, instanţa are a stabili, cu caracter provizoriu, locuinţa minorului, programul de legături personale ale minorului cu părintele nerezident, acordul părţilor pentru înscrierea minorului la grădiniţă, acordul tatălui pentru întocmirea paşaportului şi pentru ca acesta să poată circula cu mama sa în ………….., în perioada...
Dat fiind că toate aspectele ce se solicită a fi dezlegate sunt circumscrise interesului superior al minorului, instanţa reţine că în determinarea interesului superior al copiilor minori, instanţa va tine seama că, potrivit art. 2 alin. (2) din Legea nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată: "Interesul superior al copilului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizică şi morală normală, la echilibru socioafectiv şi la viaţa de familie", iar potrivit art. 2 alin. (6) pentru determinarea interesului superior al copilului se vor avea în vedere următoarele: a) nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate şi apartenenţă la o familie; c) istoricul copilului, având în vedere, în mod special, situaţiile de abuz, neglijare, (...); d) capacitatea părinţilor sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia; e) menţinerea relaţiilor personale cu persoanele faţă de care copilul a dezvoltat relaţii de ataşament".
De asemenea, art. 6 din actul normativ menţionat, prevede că respectarea şi garantarea drepturilor copilului se realizează conform principiilor expres menţionate, din care instanţa reţine: respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului, responsabilizarea părinţilor cu privire la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti; asigurarea unei îngrijiri individualizate şi personalizate pentru fiecare copil, asigurarea stabilităţii şi continuităţii în îngrijirea, creşterea şi educarea copilului, menţinerea fraţilor împreună.
Desigur, instanţa nu poate analiza aceste criterii decât în cadrul sumar pe care părţile l-au dedus judecăţii…………….
În ceea ce priveşte cererea de obligare a mamei la plata penalităţilor în temeiul dispoziţiilor art. 20 alin. (2) lit. a) teza finală rap la art. 20 alin. (1) din Legea nr. 272/2004, având în vedere caracterul preventiv al normei, situaţia de fapt relevată de pârâta-reclamantă şi declaraţia martorei ……….., pentru a asigura menţinerea relaţiilor personale ale minorului cu tatăl său alături de care s-a bucurat de viaţa de familie, instanţa va admite cererea de obligare a pârâtei-reclamante la plata unei penalităţi de întârziere/zi de 10% din venitul său net lunar în cazul nerespectării programului stabilit la pct. 1-2, până la data îndeplinirii obligaţiei……………………..
Pentru aceste motive,
ÎN NUMELE LEGII,
ORDONĂ:
Admite în parte cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamantul ……………… domiciliat în sat …………, şi cu domiciliul procesual ales la Cabinet de avocat………………, în contradictoriu cu pârâta ……………, domiciliată în ………….., şi cu domiciliul procesual ales la Cabinet de avocat ……………şi, în consecinţă:
…………………...
Obligă pârâta la plata unei penalităţi de întârziere/zi de 10% din venitul său net lunar în cazul nerespectării programului indicat la pct.1-2, până la data îndeplinirii obligaţiei.
Respinge în rest cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale.
……………………..
Compensează cheltuieli de judecată.
Executorie.
Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. În cazul exercitării căii de atac, cerere ce se va depune la Judecătoria ………….., sub sancţiunea nulităţii.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, ………………...
PREŞEDINTE, GREFIER,
…..-………. ………….. ALA ……………
RED. – C.R.M.
TEHNORED. – A.O.
Data tehnoredactării: …………….
Exemplare imprimate: 4
Operator de date cu caracter personal înregistrat sub nr. 5264
Sursa www.rejust.ro Cod RJ: 98gg557g9’’.
Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.