Obtinerea unui ordin de restrictie
Cum obtin un ordin de restrictie? Se poate emite ordin de restrictie si pentru amenintarile din social media? sunt intrebari frecvente in randul clientilor mei.
Raspunsul obiectiv pe care-l pot da, raportat la nevoile clientilor mei, este urmatorul:
Ordinul de protectie/restrictie se dispune atunci cand viata, integritatea fizica sau psihica ori libertatea unei persoane este pusa in pericol prin orice inactiune sau actiune intentionata de violenta fizica, sexuala, psihologica, economica, sociala, spirituala sau cibernetica.
In sensul Legii nr. 217/2003, violenta domestica care sta la baza emiterii unui ordin de protectie, se produce in mediul familial sau domestic ori intre soti sau fosti soti, precum si intre actuali sau fosti parteneri, indiferent daca agresorul locuieste sau a locuit impreună cu victima.
Exista doua categorii de ordine de protectie, ordin de protectie definitiv si ordin de protectie provizoriu. Primul poate fi eliberat in baza unei hotarari judecatoresti pe o perioada maxima de 12 luni si are o acoperire mai mare iar, cel provizoriu, poate fi eliberat de catre organul de politie, pe o perioada maxima de 5 zile. Daca ordinul de protectie provizoriu se poate elibera pe loc de catre organul de politie, cel definitv se elibereaza de obicei, in 72 de ore de la depunerea cererii.
Totusi, actuala lege urmeaza sa fie modificata cat de curand, cu privire la categoria de persoane care pot beneficia de ordinul de protectie. Guvernul a aprobat in sedinta din data de 13 iulie 2023, un proiect de lege privind extinderea categoriilor de beneficiari ai ordinului de protectie provizoriu si al ordinului de protectie, limitat in prezent la victimele violentei domestice. Astfel, noua lege va proteja toate categoriile de victime ale violentei, indiferent de cine este agresorul.
Ce modificari legislative au intervenit cu privire la ordinul de protectie in 2023?
In sprijinirea victimelor care beneficiaza de ordin de protectie, Legea nr. 217/2003 vine cu o completare, in sensul ca agresorii nu mai pot incasa alocatia pentru copii, aceasta putand fi incasata de catre cel in grija caruia este copilul si care este protejat de ordin.
De asemenea, s-a modificat si art. 39 din Legea nr. 217/2003, in sensul ca ordinul de protectie se poate emite pe o perioada maxima de 12 luni si nu numai de 6 luni cum era anterior.
Cum reactionez daca sunt amenintat in retelele sociale?
Este o intrebare din ce in ce mai des intalnita la clientii mei deoarece social media a luat amploare in ultimii ani si foarte multe persoane isi castiga existenta prin postarile pe aceste platforme. Astfel, pe langa agresiunile uzuale, vorbim de agresiuni verbale si amenintari pe aceste platforme care pot degenera in reale tragedii.
In acest sens, Legea nr. 217/2003 prevede si amenintarea cibernetica, pe lista criteriilor care pot sta la baza emiterii unui ordin de protectie dupa cum urmeaza: ,,hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea nonconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.’’
Daca pentru simpli utilizatori ai platformelor sociale, astfel de amenintari nu constituie neaparat un pericol, vorbim de adevarate probleme pentru persoane care isi castiga existenta din aceste postari, cum ar fi influencerii, pentru care simpla inchidere a contului nu este o solutie salvatoare. In acest caz, se poate solicita emiterea ordinului de protectie, insa numai daca amenintarile deriva de la una dintre categoriile de persoane prevazute de legislatia actuala, respectiv ,,soti sau fosti soti, precum si intre actuali sau fosti parteneri, indiferent daca agresorul locuieste sau a locuit impreună cu victima’’.
Insa, acest lucru urmeaza sa se schimbe cat de curand deoarece noua modificare a legii va proteja toate categoriile de victime ale violentei, indiferent de cine este agresorul.
Care sunt solutiile victimelor si de ce avem nevoie de ajutorul unui avocat ?
In primul rand, asistenta unui avocat este utila atat in fata politistului, pentru ordinul de protectie provizoriu cat si in fata instantei, pentru obtinerea ordinului de protectie extins.
Asadar, pe langa faptul ca avocatul vine si cu un suport moral in acest demeres, tot el este cel care indruma victima in construirea unui dosar care sa ii asigure emiterea ordinului de protectie cu celeritate. Acest lucru, deoarece nu orice proba poate constitui dovada a agresiunii si, de cele mai multe ori, un demers esuat pentru a abtine ordinul de protectie, rezulta cu iritarea si mai mare a agresorului cu consecinte grave pentru victima.
De aceea este indicata prezenta unui avocat specializat deoarece va poate asista inclusiv in fata organului de politie, atunci cand se completeaza certificatul de risc in calitate de victima, prin discutii anterioare completarii si prin sfatuirea legata de strangerea corecta a probelor. In ceea ce priveste ordinul de protectie definitiv, cererea va fi completata de catre avocat, avand la baza situatia de fapt, cadrul legal precum si probe si jurisprudenta.
Daca sunteti in situatia in care considerati ca va este necesara emiterea unui ordin de restrictie, puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.