Pedeapsa atunci cand conduc beat sau drogat la volan
Consumul de băuturi alcoolice, conform unor statistici, reprezintă una dintre cele mai importante cauze de producere a accidentelor pe drumurile publice. Producerea accidentelor rutiere din cauza consumului de băuturi alcoolice este generată de diminuarea reflexelor, a puterii de concentrare, a atenției și în anumite situații chiar modificări de raționament, efecte care se produc în momentul ingerării băuturilor alcoolice.
Legiuitorul român a înțeles să sancționeze orice comportament care conduce la producerea pericolului pe drumurile publice. În acest sens, este sancționată contravențional conducerea unui vehicul în intervalul de timp în care alcoolul poate produce modificări de comportament, anume până la îmbibația alcoolică de 0,80 g/l alcool pur în sânge.
În schimb, atunci când îmbibația alcoolică care se sancționează contravențional, anume de 0,80g/l alcool pur în sânge, este depășită, leguitorul a prevăzut o sancțiune penală.
Atenție! Potrivit dispozițiilor art. 88 alin. (6) din OUG nr. 195/2002, persoana care conduce un autovehicul sau tramvai are o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, concentrație ce poate fi testată cu orice mijloc tehnic certificat, este OBLIGAT să se supună recoltării de probe biologice sau testării cu orice mijloc tehnic omologat și verificat metrologic.
În legătură cu consumul de alte substanțe psihotrope ( substanțe care este capabilă să afecteze mintea, emoțiile și comportamentul) nu este prevăzută o limită care să determine natura sancțiunii, penale sau contravenționale, ceea ce înseamnă că ori de câte ori un conducător de vehicule va avea un comportament care să creeze suspiciuni cu privire la consumul de substanțe psihotrope, se vor recolta probe biologice, iar dacă rezultatul probelor va fi pozitiv, fapta va reprezenta infracțiune.
Potrivit dispozițiilor alin. (1) ale art. 336 Cod penal, persoana care conduce pe drumurile publice a unui vehicul și care se află sub influența alcoolului cu îmbibația alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, va fi sancționată penal cu pedeapsa închisorii de la unu la 5 anu sau cu pedeapsa amenzii.
De asemenea, potrivit alin (2) ale art. 336 Cod penal, cu aceeași pedeapsă, anume pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani sau cu pedeapsa amenzii, se sancționează și persoana, aflată sub influența substanțelor psihoactive, care conduce care conduce un vehicul pe drumurile publice.
Atenție! Art. 336 Cod penal prevede o variantă specială pentru persoanele care efectuează transport public de persoane, persoane care efectuează transport de substanțe sau de produse periculoase ori persoane care se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.
În această ultimă situație, persoanele care se află sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive sunt sancționate penal, iar pedeapsa prevăzută de lege este pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani.
Pentru ca persoanele menționate în alin. (3) ale art. 336 Cod penal să fie sancționate penal, se prevede o condiție, anume persoanele trebuie să se afle în timpul procesului de instruire practică s unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.
Spre deosebire de infracțiunea prevăzută de art. 335 Cod penal, anume conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în cadrul art. 336 Cod penal nu se mai prevede o variantă specială pentru persoanele care acționează sub forma instigării sau a complicității, astfel, în aceste modalități se va aplica regula generală.
În practica instanțelor judecătorești, în această materie, se observă orientarea aplicăreii unei pedepse spre minimul special prevăzut de lege.
În acest sens, o hotărâre judecătorească relevantă în materia aplicării pedepselor este Decizia nr. 288/2020 pronunțată de Curtea de Apel București la data de 26 martie 2020
„C U R T E A,
Deliberând asupra apelului penal de faţă, constată următoarele:
Prin sentinţa penală nr….. din 13.12.2019 pronunţată de Judecătoria Cornetu – Secţia penală, s-au hotărât următoarele:
- În temeiul art. 336 alin. 1 Cod penal şi art. 396 alin. 1, 2 şi 10 Cod de procedura penala a fost condamnat inculpatul…………la o pedeapsă de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
- În temeiul art. 338 alin. 1 Cod penal şi art 396 alin. 1, 2 şi 10 Cod de procedura penala fost condamnat inculpatul …..la o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului.
S-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani şi 8 luni închisoare, la care se adăugă sporul obligatoriu de 4 luni închisoare (o treime cealaltă pedeapsă stabilită), pedeapsa rezultantă pe care o va executa inculpatul ………. fiind de 3 ani închisoare.
În baza art 91 Cod penal s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani.
A fost obligat inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta;
- b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
- d) să comunice schimbarea locului de muncă;
- e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
S-a reţinut că, prin rechizitoriul nr….. al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul ….. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapte prevăzute de art. 338 alin. 1 din Codul penal şi art. 336 alin. 1 din Codul penal
Întrucât ….emana halena alcoolica, inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrate de 0,51 mg/l alcool pur in aerul expirat la ora 19:34.
Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. I___” Bucureşti in vederea recoltării probelor de sânge necesare stabilirii alcoolemiei.
Pe baza acestor probe biologice a fost calculat gradul de îmbibaţie alcoolică în sânge, rezultatul fiind consemnat în buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie nr….înaintat de INML Bucureşti cu adresa nr…..
Conform acestui document, numitul ……prezenta la ora 20:40 o concentraţie de 0,85 g%o alcool in sânge, iar la ora 21:40 o concentraţie de 0,60 g%o .
Din concluziile expertizei medico-legale de interpretare retroactiva nr…..emis de I.N.M.L.- Comisia pentru interpretarea retroactiva a alcoolemiei pe baza datelor de consum furnizate in cursul cercetărilor, la data de 28.08.2015, ora 17:00, numitul…. ar fi putut avea o alcoolemie de 1, 77 g%o.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE
În baza art. 421 pct.2 lit. a CPP. admite apelul declarat de inculpatul ….. împotriva sentinţei penale nr. 914 /13.12.2019 a Judecătoriei Cornetu pronunţată în dosarul cu nr…..
Desfiinţează în parte sentinţa apelată şi, rejudecând în fond:
- Condamnă pe inculpatul ….. la o pedeapsă de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
- Condamnă pe inculpatul …..la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului.
În baza art 91 Cod penal dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani.
În baza art. 93 alin.1 Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta;
- b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
- d) să comunice schimbarea locului de muncă;
- e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Definitivă.