Vanzarea intre soti
Se poate incheia contract de vanzare-cumparare intre soti? O mare parte din intrebarile din randul clientilor sunt legate de aceasta problema.
Chiar daca in vechiul Cod Civil, vanzarea intre soti era interzisa, iata ca Noul Cod Civil permite vanzarea intre soti. Asadar, conform alin. 1 art. 317, ,,daca prin lege nu se prevede altfel, fiecare sot poate sa incheie orice acte juridice cu celalalt sot sau cu terte persoane.’’
Motivul pentru care exista multe controverse legate de aceasta tranzactie este pentru ca foarte multi notari si avocati nu sunt in tema cu modificarea legislativa. Am avut clienti care mi-au spus ca au fost refuzati categoric de notar, pe motiv ca vanzarea intre soti este interzisa.
De ce este bine sa va consultati cu un avocat inainte? Deoarece, contractul pe care il incheiati trebuie sa imbrace o anumita forma si sa indeplineasca anumite conditii pentru a nu fi atacat ulterior in instanta, pe motiv de donatie deghizata.
Traim alte vremuri fata de ce a existat in societate acum zeci de ani si este normal sa existe o independenta financiara si intre soti. Acestea sunt aspecte importante de avut in vedere si in cazul mostenirilor. De aceea este bine sa apelati la sfatul unui avocat, fiind posibila tranzactionarea bunurilor imobile cat si mobile (de exemplu, autoturisme).
Cu toate acestea, sunt impuse si anumite restrictii. De exemplu, art. 1654, coroborat cu art. 1655 Cod Civil, prevede ca ,,(1) sunt incapabili de a cumpara, direct sau prin persoane interpuse, chiar si prin licitatie publica: a) mandatarii, pentru bunurile pe care sunt insarcinati sa le vanda...b) parintii, tutorele, curatorul, administratorul provizoriu, pentru bunurile persoanelor pe care le reprezinta.’’
Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.