You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Impozit de 70% venituri nedeclarate

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Despre impozitul de 70% de la 1 iulie 2024 in Romania

Cand vorbim de modificari legislative, apar mereu intrebari asa ca venim cu cateva lamuriri despre impozitarea de 70% a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata prevazuta de legea 296/2003, care urmeaza sa se aplice deciziilor de impunere incepand cu 1 iulie 2024.

Articolul 117 din Legea 296/2003 se modifica cu urmatorul cuprins: ,, Orice venituri constatate de organele fiscale, în conditiile Codului de Procedura Fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cotă de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate.  Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.’’

Una dintre interpretarile acestei modificarile legislative ar fi ca veniturile declarate sunt impozitate cu 10% si ramane a se aplica 70% numai acelor venituri care nu au fost deloc declarate. Insa, aceasta varianta, care circula deja in mediul online este una incorecta.

De exemplu, putem fi in situatia in care veniturile sa provina din activitati ilicite (trafic de stupefiante, trafic de persoane etc). Nu se poate lua in calcul ca veniturile sa fie declarate, impozitate cu 10% si atat. Tocmai acesta este fundamentul acestei modificari legislative. De a afla care este sursa reala a veniturilor declarate. Textul de lege este de asemenea foarte clar, si face referire la acele venituri ,,a caror sursa nu a fost identificata’’, fiind indiferent daca ele au fost declarate sau nu anterior.

Prin urmare, orice contribuabil persoana fizica care nu isi declara corect veniturile pana la data de 1 iulie 2024 ar putea fi taxat cu noua cota de 70%. In plus, potrivit legii, se pot aplica inclusiv dobanzi si penalitati de nedeclarare de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi intarziere. Acestea vor fi calculate pana la data platii debitelor principale, iar valoarea penalitatilor de nedeclarate se poate reduce cu 75% in cazul platii sau compensarii debitelor pana la termenul lor de plata sau in cazul finalizarii cu succes a unei esalonari la plata.

Ce este recomandabil de facut in acest caz ? Este recomandabil ca persoanele fizice sa puna la dispozitia organelor de control toate documentele si informatiile relevante astfel incat sa se emita decizia de impunere cat mai repede, preferabil pana la  data de 1 iulie 2024.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate