You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Actiunea in granituire vs. actiunea in revendicare imobiliara. Ce ar trebui sa stim?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

O persoana ce pretinde a fi titularul unui drept de proprietate asupra unei suprafete de teren in litigiu are posibilitatea promovarii ulterioare a unei actiuni in revendicare, intrucat doar aceasta din urma va avea rolul de a lamuri, in mod definitiv, asupra intinderii si limitelor corecte ale loturilor invecinate.

Asadar, trasarea conturului liniei de hotar dintre proprietatile limitrofe in actiunea in granituire are ca premisa verificarea identitatii HOTARULUI ACTUAL – determinat prin semnele exterioare, in masura in care exista) cu cel primordial si nu are ca finalitate decat restabilirea, daca este cazul, a situatiei de fapt existente la data generarii situatiei de vecinatate.

In concluzie, in caz de conflict cu vecinul  prin actiunea in granituire se urmareste determinarea, prin hotarare judecatoreasca, a limitelor dintre proprietati si stabilirea traseului real pe care trebuie sa-l urmeze titularul.

                      Inalta Curte de Casatie si Justitie, in Decizia nr. 433/2006 a stabilit: “Intr-o actiunea in granituire instanta nu are a se pronunta asupra existentei dreptului de proprietate in intregul sau, ci asupra formei terenului care alcatuieste dreptul de proprietate in partea aflata in litigiu, al carui contur este fixat prin linia hotarului despartitor, determinate prin semen vizibile. Operatiunea judiciara a granituirii presupune identificarea hotarului real, trasarea hotararului si asezarea semnelor de hotar

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate