Consiliul Concurenței – amenzi uriașe pentru cei care profită de situație în contextul pandemiei cu COVID-19
Odată cu primele cazuri de coronavirus confirmate în România, cererea de echipamente medicale de protecție dar și de produse alimentare de bază este foarte mare astfel încat producătorii nu reușesc să acopere numărul solicitărilor.
În acest context, după cum probabil ați observat, prețul produselor au explodat mai ales cu privire la echipamentele medicale de protecție care în continuare nu se găsesc în magazinele de profil din România.
Astfel, agenții economici sunt tentați să profite de această situație și să crească prețurile produselor de profil astfel încat să realizeze un profit considerabil însa această tendință este contrară Legii concurenței nr. 21/1996, care are drept scop protecția, menținerea și stimularea concurenței, în vederea intereselor consumatorilor.
Practic, agenții economici care comercializează astfel de produse nu au dreptul de a prestabili un anumit preț sau de a mări prețul produselor/serviciilor pe care le oferă fără o justificare obiectivă sau să desfașoare activitați de excludere a unor mici comercianți/furnizori care nu doresc să se alinieze unor asemenea practici.
Intrucât asemenea practici anticoncurențiale au fost prezente pe piața din România ne asteptăm ca în această perioadă Consiliul Concurenței să facă o analiză temeinică asupra prețurilor produselor ce au avut o creștere exponențială în contextul pandemiei cu COVID-19 astfel încât consumatorii să beneficieze de un preț corect a produsului finit.
ATENȚIE!
Un asemenea comportament neloial din partea agenților economici este sancționat cu amenzi de până la 10% DIN CIFRA DE AFACERI realizată în anul financiar ANTERIOR aplicării sancțiunii.
Astfel, în cazul în care o companie este sancționată în anul 2020, în contextul pandemiei cu COVID-19, pentru un comportament anticoncurențial, va primi o amendă de până la 10% din cifra de afaceri realizată în anul 2019.
În concluzie, trebuie să aveți în vedere că Deciziile prin care Consiliul Concurentei aplică sancțiuni agenților economici pot fi atacate în termen de 30 de zile de la publicare sau, după caz, de la comunicare, în procedura de contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti conform art. 19 alin 7 din Legea nr. 21 din 10 aprilie 1996.
De asemenea, Sentinţa va fi pronunţată fără drept de apel, împotriva ei putând fi declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Join the newsletter to receive the latest updates in your inbox.