You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat Bucuresti

Bogdan Palade
Bogdan Palade

avocat divort diaspora

Cum divortezi in Romania daca ai domiciliul in strainatate?

Daca atunci cand te afli in Romania procedura divortului este clara, avand posibilitatea de a divorta la notar sau la ofiterul de stare civila, atunci cand esti in afara tarii procedura divortului se complica, singura posibilitate fiind instanta de judecata.

Mai mult, conform dispozitiilor aplicabile in materie, prezenta sotilor nu este obligatorie, ei putand fi reprezentati de un avocat mandatat special in acest sens, insa cu obligatia de a face dovada resedintei sale din strainatate.

  1. La ce instanta trebuie depusa cererea de divort?

– Raspuns avocat specializat in divort:

Potrivit art. 914 Cod proc. civ., daca niciunul dintre soti nu are resedinta in Romania, adica locuiesc in strainatate, cererea de divort poate fi depusa la orice judecatorie de pe teritoriul Romaniei, insa doar in cazul in care sotii au ajung la un astfel de acord.

In cazul in care nu exista un acord intre soti cu privire la instanta competenta sa judece divortul, atunci singura optiune ar fi introducea cererii de divort la Judecatoria Sector 5 Bucuresti.

Totodata, in materia divortului cu elemente de extraneitate, sunt aplicabile dispozitiile Regulamentului European 2201/2003, unde se prevede ca au competenta instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla resedinta obisnuita actuala a sotilor sau resedinta obisnuita a reclamantului, in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.

Astfel, partile, desi s-au casatorit in Romania si sunt cetateni romani, pot alege sa introduca actiunea de divort la instanta straina in circumsciptia careia isi au resedinta, dar, procedura divortului in strainatate este, de cele mai multe ori, mult mai indelungata decat in Romania si mult mai costisitoare.

2. O alta problema aparuta in practica este cea in care unul dintre soti este cetatean strain, existand intrebarea daca pot sau nu divorta in fata instantelor romanesti?

– Raspuns avocat specializat in divorturi pentru cetatenii romani din diaspora:

Conform art. 1081, alin. 2, pct. 4 Cod proc. civ., instantele romane sunt competente sa judece procesele intre persoane cu domiciliul in strainatate, daca actele si faptele de stare civila au fost inregistrate in Romania (trebuie ca certificatul de casatorie sa fie romanesc sau sa fie transcris in romana).

In cazul in care casatoria a fost efectuata intr-o alta tara si nu a fost inregistrata la Starea Civila din Romania, instantele romanesti nu se pot pronunta in privinta divortului.

  1. Conditiile in care se poate efectua divortul in Romania:
  • cand unul dintre soti este cetatean roman;
  • cand unul dintre soti locuieste in Romania;
  • cand ambii soti sunt cetateni romani, indiferent daca locuiesc sau nu pe teritoriul Romaniei.
  1. Actele necesare divort romani diaspora:
  • certificatul de casatorie, in copie;
  • CI a sotilor, in copie;
  • certificatul de nastere a copiilor, in copie – daca este cazul;
  • taxa judiciara de timbru care poate varia intre 20 – 200 de lei/ pentru fiecare capat de cerere, conform OUG 80/2013.

3. Cat dureaza divortul?

– Raspuns avocat online divort:

Durata unui astfel de proces este in medie 6-8 luni, dar, in functie de situatie, poate ajunge si la peste un an de la data introducerii cererii de chemare in judecata.

Odata cu inceperea demersurilor privind divortul pe cale judecatoreasca, va sfatuim sa aveti in vedere ca instanta de judecata se va pronunta din oficiu asupra exercitarii autoritatii parintesti ( in cazul copiilor minori) cat si asupra numelui de familie purtat de sotie in timpul casatorie, in cazul in care nu au fost solicitate in mod expres prin cererea de chemare in judecata.

In conditiile in care considerati ca relatiile dintre soti sunt grav vatamate iar casatoria nu mai poate continua, atunci este momentul sa cereti sfatul unui avocat si sa demarati procedurile de divort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate