You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat Bucuresti

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Conditii pentru a obtine in instanta suplinirea acordului tatalui pentru a pleca cu minorul in strainatate:

Tribunalul Maramureș a decis că dacă unul dintre soţi refuză să-şi dea consimţământul la părăsirea ţării de către minor, acesta poate fi suplinit de către instanţa de judecată. Totuşi, instanţa de tutelă poate dispune contrar voinţei părintelui numai atunci când refuzul acestuia la exprimarea consimţământului este unul abuziv şi contrar interesului superior al minorului.

Sub acest aspect, refuzul părintelui de a-şi da acordul la deplasarea în străinătate a minorului poate fi considerat abuziv doar dacă nu este fundamentat pe argumente şi elemente obiective relative la starea de bine a minorului şi nu este în interesul superior al acestuia.

În speță, refuzul părintelui trece în sfera ilicită doar în situaţia în care excede interesului superior al minorului, dreptul care stă la baza acestuia fiind exercitat abuziv, contrar scopului pentru care a fost recunoscut deabuzcătre legiuitor.

Tocmai de aceea, la momentul analizei cererii, instanţa trebuie să aibă în vedere un ansamblu de circumstanţe şi împrejurări obiective şi să se raporteze la elemente factuale concrete şi determinante.

În plus, consimţământul trebuie suplinit cu privire la fiecare plecare în parte, pentru că ceea ce face instanţa este să cenzureze un abuz de drept, iar abuzul de drept nu poate fi analizat, prin definiţie, decât atunci când se raportează la un aspect punctual, clar definit. Aşadar, nu se poate suplini, în mod abstract, consimţământul părintelui, pe o durată nedeterminată sau foarte lungă, dat fiind că, prin ipoteză, într-o atare situaţie este imposibil de stabilit dacă refuzul este sau nu unul abuziv.

(Decizia nr. 262A/03.05.2018)

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate