You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat contestatie la executare

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Ce fac daca sunt executat silit pentru un credit mai vechi?  Aceasta este una din intrebarile frecvente din randul cetatenilor care sunt executati silit la cererea firmelor de recuperare creante.

Asadar, raspunsul obiectiv pe care-l pot da, raportat la nevoile clientilor mei, este urmatorul:

In cazul de fata, incidente sunt prevederile Ordonantei de urgenta nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

In primul rand, avocatul la care apelati trebuie sa depuna contestatia la executare in termenul de 15 zile de la data la care dumneavoastra ati primit actele de executare, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a depune contestatie. Conform art. 667 privind instiintarea debitorului, ,,(1) Dacă cererea de executare a fost încuviinţată, executorul judecătoresc va comunica debitorului o copie de pe încheierea dată în condiţiile art. 666, împreună cu o copie, certificată de executor pentru conformitate cu originalul, a titlului executoriu şi, dacă legea nu prevede altfel, o somaţie. (2) Comunicarea titlului executoriu şi a somaţiei, cu excepţia cazurilor în care legea prevede că executarea se face fără somaţie ori fără comunicarea titlului executoriu către debitor, este prevăzută sub sancţiunea nulităţii executării.’’

In al doilea rand, avocatul la care apelati trebuie sa verifice daca firma de recuperare creante are sediul in Romania, acesta fiind un aspect care poate atrage nulitatea executarii silite. Asadar, pentru a solicita executarea unei creante din Romania, firma de recuperare creante trebuie sa aiba sediul obligatoriu in Romania.

Este obligatoriu sa fiu notificat atunci cand o firma de recuperare creante preia creanta de la banca pentru a ma executa silit?  Da, este obligatoriu sa fiti notificat legat de acest lucru, prin intermediul unei scrisori recomandate cu confirmare de primire, sau un mijloc de informare electronica, daca prima varianta nu poate fi luata in consideratie.

Cesiunea de creanta, respectiv preluarea creditului neachitat de la banca de catre o societate de recuperare creante, reprezinta titlu executoriu? Nu, contractul prin care se realizeaza cesiunea de creanta nu reprezinta titlu executoriu, ci contractul prin care s-a contractat creditul, respectiv contractul dintre dumneavoastra si banca.

De asemenea, pentru a va fi opozabila aceasta cesiune, nu numai ca trebuie sa va fie comunicata in mod obligatoriu, ci trebuie inscrisa la Arhiva Electroica de Garantii Reale Mobiliare.

Se poate sa fiu executat silit pentru neachitarea unui credit pe care l-am contractat in anul 2015 sau in anul 2017? Nu, termenul de prescriptie este de 3 ani. Insa, exista si cauze de suspendare sau de intrerupere al termenului de prescriptie si aici aveti nevoie de sfatul unui avocat care sa va edifice legat de aceste aspecte.

Cum procedez atunci cand cand primesc prin posta cererea de executare silita? In primul rand, contactati cat mai repede un avocat. Acest lucru deoarece aveti la dispozitie un termen de 15 zile pentru a depune contestatia la executare. Avocatul este cel care va studia cererea de executare silita si care va poate sfatui daca aveti sanse sa castigati prin intermediul contestatiei la executare.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate