You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat contestatie la executare. Executare silita anulata. Avocat bun executare silita. Experti executare silita.

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Avocat contestatie la executare. Executare silita anulata. Avocat bun executare silita. Experti executare silita.

          Anularea executarii silite se obtine atunci cand te afli intr-o astfel de situatie:

  1. Nu ai primit prin posta contractul de cesiune incheiat intre banca cu care ai incheiat contractul de credit si societatile de recuperari creante
  2. S-a prescris dreptul de a cere executarea silita, atunci cand a trecut mai mult de 3 ani de zile, de la momentul scadentei debitului
  3. Firma de recuperare nu poate fi mandatar al bancii in procedura de executare silita
  4. Creanta solicitata de banca sau de firma de recuperare nu este certa, lichida si exigibila
  5. Lipsa notificarii fata de debitor a declararii scadentei anticipate a creditului

CONTESTAȚIA LA EXECUTARE ÎN URMA DECIZIEI NR. 19 A ICCJ DIN 19 MARTIE 2018

            Pe data de 19 martie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre prin care a stabilit: ”în interpretarea și aplicarea art. 664 alin. (2) din Codul de procedură civilă, reprezentarea convențională a persoanei juridice nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă, potrivit art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, astfel cum acesta a fost interpretat prin Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 9/2016.”

Potrivit legii, această hotărâre este obligatorie pentru celelalte instanțe de judecată de la data publicării ei în Monitorul Oficial. Decizia dată de Înalta Curte se motivează în 30 de zile de la pronunțare și se publică  în Monitorul Oficial în 15 zile de la motivare. Acest termen este unul de recomandare, astfel ca în aproximativ două săptamini de la data acestui articol, instanțele care au de soluționat o contestație la executare vor fi obligate să țină cont de această hotărâre.

În temeiul acestei hotărâri, în cazul în care sunteți executat silit și formulați o contestație la executare (termenul de formulare a contestației le executare este de 15 zile), instanța care va soluționa cererea privind contestația, va trebui să de eficiență interpretării obligatorii dată de Înalta Curte.

Astfel, în situația în care primiți din partea unui executor judecătoresc o înștiințare privind declanșarea unei executări silite, trebuie să verificați cu atenție cine a formulat cererea de executare silită. Dacă cererea de executare este făcută de o altă persoană juridică decât creditorul cu care ați încheiat contractul de împrumut, iar cel care a făcut cererea are calitatea de mandatar al creditorului, aveți toate șansele să anulați executarea silită demarată împotriva dumneavoastră.

Prin hotarârea pronunțată, Înalta Curte a venit în sprijinul consumatorilor care ajung să fie executați silit de diferite societăți care se ocupă cu recuperarea de creanțe, societăți care din punct de vedere legal nu au dreptul să puna în executare contractele de credit.

Un aspect foarte important este că anularea unei executării silite începute de un mandatar persoană juridică, nu se poate obține decât pe calea unei contestații la executare. Cel mai probabil, vor fi încuviințate și pe viitor cereri de executare silită făcute de persoane care nu au dreptul să le formuleze, astfel că singura șansă de a anula executarile nelegale este să le contestați în fața înstanței de judecată.

Sfatul nostru este să verificați cu atenție dacă cel care vă execută silit este și cel cu care ați încheiat contractul de împrumut, iar în caz contrar să acționați la timpul potrivit.

În concluzie, nu neglijați înștiințările primite din partea executorilor judecătorești sau din partea altor instituții (bănci, angajatori), prin care vi se aduce la cunostință că s-a declanșat executarea silită impotriva dumneavoastră, sau vi s-a pus poprire pe conturi, deoarece, dacă expiră termenul de 15 zile, pierdeți orice șansă de a anula executarea silită chiar dacă acesta se dovedește a fi nelegală.

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate