You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat despagubiri exproprieri

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Cum se stabilesc despagubirile in dosarele de expropriere?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în privința stabilirii despăgubirilor în cazul exproprierilor, relevant este momentul emiterii hotărârii de expropriere, și nu cel al notarii în cartea funciară a intenției de expropriere sau cel al realizării raportului de expertiză. Practic, doar la momentul emiterii hotărârii operează de drept transferul dreptului de proprietate în favoarea expropriatorului (conform art. 9 alin. 4 din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local). În speță, instanța supremă a înlăturat critica apelanților-reclamanți legată de mometul relevant pentru stabilirea despăgubirilor care ar fi trebuit, în opinia lor, să fie data notării în cartea funciară a intenţiei de expropriere (2008/2009), arătându-se însă că nici data reţinută de instanţă ca fiind relevantă (data efectuării raportului de expertiză tehnică judiciară – 2014) nu este corectă, atât din perspectiva proporţionalităţii convenţionale cât şi a celor statuate prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 380/26.05.2015 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 22 alin. 3 din Legea nr. 255/2010, raportate la sintagma „la data întocmirii raportului de expertiză” cuprinsă în dispoziţiile art. 26 alin. 2 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. ( Decizia nr. 37/17.01.2018)

Când intervine exproprierea?

Exproprierea intervine numai în cazul în care părțile (expropriatorul – statul român și expropriatul – persoana care urmează a fi expropriată) nu se pun de acord asupra unei alte metode de trecere a bunului respectiv în proprietate publică – vânzare, donație etc.

Soluționarea cererilor de expropriere este de competența tribunalului județean sau a Tribunalului Municipiului București în raza căruia este situat imobilul propus pentru expropriere.

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate