You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat dreptul familiei: Poate fi considerata RAPIRE luarea unui minor fara stirea celuilalt parinte?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

 

Raspunsul este: DA.

Intr-o hotarare pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului – cauza Maire vs Portugalia un cetatean portughez a sustras copilul cetateanului francez si l-a dus in Portugalia.

Cetateanul francez a sesizat autoritatile franceze cu o cerere prin care solicita inapoierea copilului, iar cererea a fost retransmisa autoritatilor portugheze. Cetateanul portughez nu a fost gasit, iar in 1998 a informat autoritatile ca a introdus o actiune prin care cerea reincredintarea copilului.

De abia în 1999, instanţa informată cu noua adresă a lui S.C. a dispus remiterea imediată a copilului către tatăl său, însă mandatul nu a putut fi executat întrucât nimeni nu a răspuns la adresa indicată. Instanţa a dispus şi remiterea copilului către autorităţi, pentru a fi dus în Franţa.

Totuşi, de abia în 2001, poliţia i-a găsit pe cei doi. Între timp, S.C. a obţinut o hotărâre judecătorească prin care copilul i-a fost încredinţat. Urmare a acestei hotărâri judecătoreşti, guvernul a dispus suspendarea punerii în executare a măsurii de ridicare a copilului. Alte proceduri au fost deschise, iar acestea sunt încăpendinte.

Art. 8 („Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”). Viaţă familială. Curtea aminteşte faptul că în astfel de situaţii celeritatea cu care se rezolvă problemele intervenite între părinţii copilului este unul dintre elemente esenţiale ale respectului datorat necesităţilor vieţii de familie.

 Statul portughez nu a avansat nicio explicaţie satisfăcătoare pentru a justifica aceste prelungiri ale tuturor procedurilor derulate în instanţele portugheze. În plus, deşi copilul a fost răpit, în sensul Convenţiei de la Haga privind aspectele răpirii internaţionale de copii, autorităţile portugheze au acţionat extrem de greu pentru recuperarea băiatului, având nevoie de peste 4 ani pentru a-l găsi.

Aceste întârzieri au fost datorate în principal mamei sale, însă Curtea observă că, deşi faptele sale pot trece ca fiind ilicite, nu a suferit niciun fel de sancţiune. De aceea, art. 8 a fost violat.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate