You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat malpraxis medical

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Se poate întălni malpraxisul medical în cazul intervențiilor estetice?

În istoria recentă industria intervențiilor estetice în scop de „înfrumusețare” s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid. Intervențiile estetice fiind din ce în ce mai căutate în rândul populației adulte.

Într-un studiu recent România a fost clasată pe locul 17 la nivel mondial, depășind țări precum Marea Britanie, în ceea ce privește numărul intervențiilor estetice raportat la numărul de locuitori.

Însă nu orice intervenție estitică a condus la rezultatul dorit de pacient, fiind situații în care pacienții au decedat.

În aceste condiții, ne putem pune întrebarea „Poate exista malpraxis medical în cazul operațiilor estetice sau de înfrumusețare?”.

Leguitorul român, a definit noțiunea de malpraxis în cadrul Legii nr. 95/2006, precizând că este eroarea profesională săvârșită în îndeplinirea actului medical, generatoare de prejudicii (pagube) asupra pacientului.

În concret, malpraxisul medical se poate înțelege ca eroarea (greșeala) pe care medicul sau echipa medicală (anestezist, asistente, infirmiere etc.) o săvârșește în timpul actului medical.

Chiar dacă în cazul intervențiilor estetice nu se poate vorbi de o afecțiune medicală în toate situațiile, totuși, în anumite cazuri medicii și/sau echipa medicală pot răspunde pentru malpraxis.

Ce însemnă răspunderea pentru malpraxis?

Tot în legea anterior menționată, legiuitorul român a stabilit că medicul poate răspunde civil, contravențional sau penal.

Astfel, în situațiile grave, când s-a produs o vătămare asupra sănătății persoanei sau când s-a cauzat chiar moartea pacientului medicul poate răspunde penal pentru malpraxis medical.

Ce înseamnă practic răspunderea civilă a medicului estetician?

Pacientul care a fost victima unui malpraxis medical poate introduce pe rolul instanțelor de judecată o acțiune prin care să solicite instanței să constate cazul de malpraxis și sa oblige medicul să îi achite daune materiale și morale.

Rolul unui avocat în astfel de dosare este unul extrem de important întrucât, în cazul intervențiilor estetice, malpraxisul medical poate fi dificil de constatat, având în vedere și factorul subiectiv cel al aprecierii de către pacient a modalității în care dorește să se „înfrumusețeze”.

Cu toate acestea, vă mărturisesc faptul că un avocat specializat pe astfel de dosare are pârghiile necesare pentru a facilita constatarea cazului de malpraxis.

Ce tipuri de erori pot atrage răspunerea medicului estetician?

Tot în cadrul legii anterior menționată sunt precizate tipurile de erori medicale care pot atrage răspunderea medicului:

- cele produse din neglijență, imprudență sau cunoștințe medicale insuficiente în cadrul procedurilor de prevenție, diagnostic sau tratament;

- cele produse din nerespectarea dispozițiilor legale privind confidențialitatea, consimțământul informat și obligativitatea acordării asistenței medicale;

- cele produse ca urmare a depășirii limitelor competenței, în afară de cele din cazurile urgente în care nu este disponibil personal medical ce are competență necesară;

Astfel, având în vedere că în discuție este vorba de intervenții estetice, se remarcă o indicență mai mare a erorilor din prima categorie, cele produse din neglijență, imprudență sau slabe/insuficiente cunoștințe medicale.

Exemple de erori medicale care au condus la constatarea malpraxisului

În cadrul presei autohtone, în ultima perioadă, au fost identificate mai multe cazuri de malpraxis, săvârșite de medici esteticieni cunoscuți din întreaga țară.

Unul dintre cazurile cunoscute în această materie este cel al unei femei de 25 de ani care a apelat la serviciile unui medic estetician pentru o intervenție medicală la nivelul nasului în vederea tratării unei afecțiuni medicale precum și pentru o intervenție estetică, anume o septo-rinoplastie.

Astfel, femeia și-a dorit pe lângă corecția de sept să beneficieze și de o înfrumusețare a nasului său. Deși medicul estetician i-a comunicat faptul că intervenția chirurgicală a fost o reușită totală, în fapt, din cauza erorilor medicale femeia a mai suportat încă trei intervenții chirurgicale ulterioare.

Acestea au fost necesare deoarece problema de respirație cu care se prezentase și pentru care s-a dorit intervenția chirurgicală nu a fost soluționată.

Solicitând și părerea unor alți medici specialiști, aceștia i-au indicat faptul că s-a produs o eroare medicală în cadrul intervențiilor chirurgicale la care a fost supusă.

În aceste condiții a introdus o acțiune pe rolul instanțelor de judecată prin care a solicitat constarea malpraxisului medical și obligarea medicului și a spitalului la plata de daune materiale și morale de 300.000 lei.

De asemenea și în cazul intervențiilor estetice de augumentare sau remodelare la nivelul sânilor au fost constatate cazuri de malpraxis în situația în care, din cauza implanturilor care nu au fost plasate în mod corect s-a afectat viața pacientului în sensul dezvoltării unor afecțiuni medicale de care, în mod normal, nu ar fi suferit.

Astfel, în măsura în care considerați că sunteți victima unui malpraxis medical este recomandat să consultați un avocat pentru analiza documentelor și pentru a primi îndrumările juridice necesare pentru introducerea unei acțiuni pentru răspunderea civilă a medicului estetician.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate