You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat suplinire acord parental 2018 romani diaspora

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Cum obtin acordul parental in 2018  pentru a pleca in vacante cu minorul?

Odată cu încetarea unei căsătorii sau a unei relații de concubinaj, din care a rezultat cel puțin un copil, intervine problema legată de modalitatea de exercitare a autorității părintești, numită și custodie în limbajul curent.

Când vine vorba de un copil minor, pentru pronunțarea oricărei măsuri, instanța de tutelă pornește de la principiul interesului superior al copilului, altfel spus orice decizie se ia în funcție de ce ar fi mai bine pentru un copil.

De principiu, odată cu pronunțarea hotărârii de divorț, instanța judecătorească este obligată să se pronunțe și cu privire la exercitarea autorității părintești, precum și asupra contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educare a copiilor, chiar dacă acest lucru nu a fost solicitat prin cererea de divorț.

Cu toate acestea, fiind vorba de o relație socială determinată de dezvoltarea continuă a copilului, ale cărui nevoie se schimbă odată cu creșterea, raporturile dintre foștii soți cu privire la modalitatea de exercitare a autorității părintești sunt în continuă schimbare și ele. Astfel este nevoie de o comunicare între aceștia, pentru ca efectele divorțului să aibă un impact cât mai mic asupra copilului și condiția acestuia să fie cât mai aproape de aceea a unui copil cu părinți căsătoriți.

Cu toate acestea, din păcate și în dauna copilului, în multe situații foștii soți nu colaborează, existând neînțelegeri cu privire la anumite decizii ce îl implică pe copil, determinate fie de dorința de răzbunare a unui părinte, fie de dezinteres sau pur și simplu din motive obiective cei doi părinți nu cad de acord cu privire la o măsură ce îl implică pe copilul minor.

Prin refuzul de a-și da acordul cu privire la plecarea minorului în străinătate împreună cu unul dintre părinți, minorul este privat de dreptul la libera circulație și de posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare, de a veni în contact cu alte culturi, de a participa la evenimente culturale.

Articolul prezent este destinate acestor cazuri, urmând să aflăm cum se poate obține acordul părintelui ce refuză ca celălalt părinte să plece în vacanță cu copilul, fie că vorbim de vacanță în țară sau străinătate.

Codul de procedură civilă vine în rezolvarea acestor situații reglementând pârghii juridice rapide pentru rezolvarea acestei situații.

Prin intermediul procedurii ordonanței președențiale mama poate obține acordul tatălui ce se opune, pentru a putea pleca singură cu copilul în vacanță. În mod normal, de la momentul introducerii cererii la instanță și până la pronunțarea hotărârii, soluționarea cererii durează aproximativ 2 luni. Cu toate acestea, în funcție de gradul de încărcare al instanțelor, acest termen se poate prelungi, lucru de condamnat întrucât vorbim de o procedură specială ce se caracterizează prin urgență.

Spre exemplu, să pornim de la situația în care mama dorește să plece cu fiica sa în vacanța de vară, perioada 15 iulie-1 august, în Italia. Pentru siguranța obținerii într-un termen util, cererea de suplinire acord tată ar trebui introdusă la finalul lunii aprilie. Hotărârea instanței este executorie. Dacă instanța încuviințează vacanța, faptul că tatăl face apel împotriva sentinței primei instanțe nu duce la împiedicarea concediului.

Pentru succesul cererii este necesar să se dovedească că această vacanță în străinătate este benefică copilului.

Din punct de vedere al probatoriul mama trebuie să arate instanței condițiile de transport, cazare și scopul călătoriei, astfel încât judecătorul să poată constata că se respectă interesul superior al copilului, cum prevede art. 2 din legea 272/2004 privind protecția și promovarea intereselor copilului:

,,(6)În determinarea interesului superior al copilului se au în vedere cel puţin următoarele:

a)nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate şi apartenenţă la o familie;

b)opinia copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate;

c)istoricul copilului, având în vedere, în mod special, situaţiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copilului, precum şi potenţialele situaţii de risc care pot interveni în viitor;

d)capacitatea părinţilor sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia;

e)menţinerea relaţiilor personale cu persoanele faţă de care copilul a dezvoltat relaţii de ataşament.,,

În acest sens regăsim soluțiile pronunțate de instanțele sesizate cu astfel de cereri:

,, Judecătoria Jibou (Sălaj), prin Ordonanța Civilă nr. 669/23 Decembrie 2015 a dispus admiterea cererii formulate si precizată de către reclamanta P,cu domiciliul procesual ales la   R___ din Zalau, ___________________________in contradictoriu cu paratul P______   cu domiciliul in ________________________. 89  si in consecinta:

Suplineste consimțământul pârâtului în vederea deplasarii minorelor P______  M_______, P______   C______ si P______ Nuria Alejandra, din Spania in Romania și retur in perioada 15.12.2015 – 01.02.2016 .

Executorie și provizorie până la finalizarea procesului din dosarul civil nr. XXX  al Judecatoriei Zalau . ‘’

,, Judecătoria Balș (Olt), prin Sentința Civilă nr 1043/24.10.2018 a dispus admiterea cererii formulate de reclamanta D______ M___-L___, cu domiciliul în B___, ______________________, județul O__, în contradictoriu cu pârâtul G_______ F_____, ns. la 30.11.1998 , domiciliat în ____________________________ j

Dispune suplinirea acordului pârâtului în vederea obținerii pașaportului de către reclamantă pentru minorul G_______ Dominic născut la data de 08.01.2018 ,  pentru a putea călători .

Prezenta hotărâre ține loc de consimțământ al pârâtului în ceea ce privește deplasarea minorului pe ruta România – Italia, în lunile octombrie-noiembrie 2018 ,însoțit de mama sa.

Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Executorie.

Cu apel în 5 zile de la pronunțare.

Pronunțată în ședință publică azi, 24.10.2018. ’’

 

 

 

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate