You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Ce se intampla atunci cand MAMA copilului refuza TATALUI dreptul de a avea legaturi personale cu ACESTA?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Care este procedura in situatia in care un MINOR refuza sa-si viziteze tatal? Ce se intampla atunci cand MAMA copilului refuza TATALUI dreptul de a avea legaturi personale cu ACESTA?

In situatiile descrise mai sus, TATAL minorului, pentru a avea legaturi personale cu acesta, trebuie sa apeleze la un EXECUTOR JUDECATORESC .

In aceste cazuri, executorul judecatoresc va trimite parintelui sau persoanei la care se afla minorul incheierea de incuviintare a executarii impreuna cu o SOMATIE in care ii va comunica acesteia data la care sa se prezinte impreuna cu minorul la sediul sau ori in alt loc stabilit de executor, in vederea preluarii acestuia de catre TATAL, sau, dupa caz, ii va pune in vedere sa permita celuilalt parinte SA ISI EXERCITE DREPTUL DE A AVEA LEGATURI PERSONALE CU MINORUL, protrivit programului stabilit in hotararea judecatoreasca definitiva.

Potrivit dispozitiilor art. 911 al. 1 Cod de procedura civila “Daca in termen de o luna de la comunicarea incheierii prevazute la art. 906 al. 2) C.pr.civ. debitorul nu executa obligatia sa, executorul judecatoresc va proceda la executarea silita.”

Executarea se va face in prezenta unui reprezentant al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului si, cand acesta aprecieaza ca este necesar, a unui psiholog desemnat de aceasta. Prezenta psihologului nu este necesara daca reprezentantul directiei aceasta calificare.

Ce se intampla atunci cand mama copilului refuza sa permita tatalui de a avea legaturi personale cu minorul sau ascunde minorul?

Potrivit dispozitiilor art. 912 C.pr.civ. se poate aplica o PENALITATE, iar daca mama minorului este de rea-credinta si ASCUNDE MINORUL, executorul judecatoresc va consemna acest fapt si va sesiza de indata parchetul de pe langa instanta de executare in vederea inceperii urmaririi penale, pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a hotararii judecatoresti.

Ce se intampla atunci cand MINORUL refuza sa aiba legaturi personale cu tatal acestuia?

Daca executorul judecatoresc constata ca insusi minorul refuza in mod categoric sa paraseasca mama acestuia sau manifesta aversiune fata de tatal acestuia, va intocmi un proces-verbal in care va consemna constatarile sale si pe care il va comunica partilor si reprezentantului directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.

Reprezentantul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului va sesiza instanta competenta de la locul unde se afla minorul, pentru ca aceasta sa dispuna, in functie de varsta copilului, UN PROGRAM DE CONSILIERE PSIHOLOGICA, pentru o perioada ce nu poate depasi 3 luni.

Dupa primirea raportului psihologului executorul va relua procedura executarii silite. Daca si in cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizata din cauza refuzului minorului, tatal poate sesiza instanta competenta de la locul unde se afla minorul in vederea aplicarii unei penalitati, dispozitiile art. 906 al. 2 si 4-6 Cod de procedura civila fiind aplicabile in mod corespunzator.

Avocat specializat in divort Bucuresti, Sector 1,2,3,4,5 si 6, Avocat diaspora divort, Avocat bun specializat in divort, Avocat custodie copil, Avocat program vizita copil, Drepturile parintelui divortat

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate