You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Cine plateste indemnizatia de somaj tehnic?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Vesti bune pentru societatile comerciale obligate sa-si suspende activitatea in contextul COVID-19

Daca la inceput existau simple propuneri cu privire la suportarea somajului tehnic de catre stat, iata ca astazi Guvernul Romaniei a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care vine in ajutorul societatilor comerciale ce au fost obligate sa-si suspende activitatea in contextul Covid 19.

Concret, aceasta ordonanta de urgenta vizeaza doua categorii de firme care vor beneficia de ajutorul de stat, respectiv:

  • acele societati comerciale care si-au suspendat activitatea ca urmare a masurilor prin declararea starii de urgenta: baruri, cafenele, restaurantele, hotelurile, saloanele de infrumusetare, frizeriile sau alte locuri publice;

 

  • societatile comerciale care au fost in mod indirect afectate de aceste masuri drastice luate cu scopul de a preveni raspandirea infectiei cu coronavirus.

Astfel, prima categorie va urma sa beneficieze integral de cei 75% acordati salariatilor cu titlu de indemnizatie pentru somajul tehnic FARA ALTE CONDITII timp in care cea de-a doua categorie care au fost in mod indirect afectate, vor beneficia de aceasta subventie NUMAI DACA AU O SCADERE DE MINIMUM 25% din cifra de afaceri, conform unei declaratii ce va fi data pe propria raspundere.

Insa, cu toate ca pana la acest moment Ordonanta de Urgenta nu a fost publicata in Monitorul Oficial, ne ramane doar sa analizam propunerea ce a fost lansata zilele trecute, astfel ca:

  • indemnizatiile de care vor beneficia salariatii, de minimum 75% din salariul de baza, urmeaza a fi suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, DAR NU MAI MULT DE 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

In legatura cu aceasta propunere, in masura in care va fi mentinuta, dati-mi voie sa am cateva rezerve.

Incurajator de altfel pentru salariati este ca angajatorii care vor beneficia de aceasta subventionare a indemnizatiei vor fi obligati sa mentina raporturile de munca ale persoanelor in cauza pe o perioada de cel putin 6 luni de la data reinceperii activitatii.

Nu ne ramane de vazut decat cate astfel de societati comerciale vor respecta aceasta conditie!

Va reamintesc faptul ca, in calitate de angajatori, puteti depune prin posta electronica, la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca sau a minicipiului Bucuresti, in raza carora aveti sediile sociale, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal al firmei, impreuna cu urmatoarele acte:

  • certificatul de situație de urgență eliberat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, ce va putea fi solicitat online
  • lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate