You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Conducere fara permis in parcare centru comercial

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Conducerea fara permis intr-un centru comercial este sau nu infractiune?

ORDONANȚĂ de clasare a cauzei

Procuror ... din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului .... București,

Examinând actele de urmărire penală din dosarul cu nr. de mai sus, efectuate față de suspecții ...., cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără a poseda permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 C.p., respectiv conducere a unui vehicul fără a poseda permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 3 C.p.

CONSTAT:

La data de...., în jurul orei 01.40, lucrători din cadrul...., aflându-e în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe str. ...., au observat un autoturism marca Dacia Logan, de culoare roșu, având plăcuțe cu nr. de înmatriculare .... deplasându-se în parcarea centrului comercial..... pe care l-au oprit pentru verificări de rutină, context în care au constatat că persoana care se afla la volanul vehiculului, identificată ulterior cu numele .... nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar proprietarul mașinii, .... se afla pe locul din dreapta șoferului, declarând organelor de poliție că intenționa a-l învăța pe amicul său câteva manevre cu autoturismul...

Din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză, respectiv procesul verbal de constatare întocmit în data de .... , declarațiile suspecților, planșele fotografice întocmite în cauză, pe fondul verificărilor efectuate în bazele de date polițienești, au rezultat următoarele:

În noaptea de ...., numitul .... împreună cu fratele său, ......, au decis să se plimbe prin oraș, motiv pentru care, acesta din urmă a urcat la volanul autoturismului marca Dacia Logan, de culoare roșu, având plăcuțe cu nr. de înmatriculare ....și s-a deplasat până în zona centrului comercial.... Suspectul .... a pătruns în parcarea magazinului, după care, în considerarea faptului că numitul.... intenționa să urmeze cursurile unei școli de șoferi i-a propus să încerce câteva manevre cu vehiculul, arătându-i în acest sens pedalele și explicându-i minime noțiuni procedurale. Astfel că, în jurul orei 01.40, suspectul .... a urcat la volan și a inițiat câteva mișcări prin respectiva parcare, context în care a fost surprins către un echipaj al Secției nr. ...., ai cărui reprezentanți l-au abordat pentru control. Cu această ocazie, s-a atestat că numitul ... nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Numitul .... a accentuat ideea că pe teritoriul Marii Britanii, unde acesta și-a obținut permisul de conducere, conducătorii auto pot oferi îndrumări persoanelor care își doresc să dobândească la rândul lor un astfel de atestat, iar o parcare i s-a părut locul cel mai potrivit pentru a-l învăța pe fratele său câteva manevre cu mașina tatălui lor.

Totodată, numitul ... a învederat faptul că nu a considerat niciun moment parcarea centrului comercial....ca fiind drum public și a dorit doar să încerce câteva manevre, întrucât dorea să deprindă minime cunoștințe pentru înscrierea la o școală de șoferi.

Interpretând situația de fapt prin prisma prevederilor normative aplicabile în speță, precizăm că dispozițiile art. 335 alin. I C.p. sancționează acțiunea de a conduce un autoturism pe drumurile publice de către o persoană ce nu posedă un act atestator al exercitării acestui drept. Cu alte cuvinte, se pedepsește penal manevrarea unui autovehicul pe drumurile publice a unei persoane care nu deține permis de conducere.

În cauză, se observă că tocmai condiția subsumată situației premisă-derularea activității ilicite pe un tronson deschis circulației rutiere- nu a fost dovedită dincolo de orice dubiu rezonabil.

Pe de o parte, observăm că atestările agenților constatatori indică expres drept coordonate spațiale parcarea centrului comercial..... Or, analizând planșele fotografice întocmite în cauză, se observă că arealul în care au fost surprinși suspecții este clar delimitat atât prin marcaje în forma zidurilor de beton, cât și prin indicatoare de reglementare, orientare și limitare a vitezei de circulație. Mai mult, inclusiv declarațiile suspecților au conjugat în ideea că manevrarea vehiculului s-a efectuat în perimetrul parcării tocmai în considerarea lipsei oricărui potențial pericol, a faptului că nu era nicio persoană și niciun autoturism în zonă și a intervalului temporal înaintat.

Drept urmare, cu privire la comiterea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 C.p., se va dispune clasare în considerarea lipsei tipicității obiective a infracțiunii pentru care s-au efectuat cercetări în dosar.

Pe de altă parte, în ceea ce privește comiterea infracțiunii prevăzute la art. 335 alin. 3 C.p., subsumată infracțiunii de încredințare a unui vehicul unei persoane care nu posedă permis de conducere pentru a fi manevrat pe drumurile publice, tangențial motivării expuse mai sus, vom dispune clasarea raportat la dispozițiile art. 16 alin. I lit. b teza I C.p.p. În justificare, subliniez că din comportamentul suspecților, coroborat cu declarațiile celor doi, în contextul coordonatelor spațio-temporale în care susnumiții au fost depistați, rezultă cel puțin prezumția scopului ca manevrarea vehiculului să fi fost efectuată de către numitul .... în perimetrul parcării punctului de lucru ....și nu pe drumurile publice ale capitalei. Or, din moment ce conținutul constitutiv al infracțiunii impune și îndeplinirea condiției privind circulația pe drumurile publice, iar aceasta nu a fost dovedită în cauză, continuarea urmăririi penale este împiedicată de incidența impedimentului legal evocat anterior.

Așadar,

Potrivit art. 314 alin. 1 lit. a C.p.p. și art. 315 alin. 1 lit. b C.proc.pen., cu trimitere la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.proc.pen., coroborat cu art. 15 C.p.,

DISPUN:

1. Clasarea cauzei față de suspectul ....sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 C.p., întrucât în cauză sunt incidente dispozițiile art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.p.p., mai precis fapta nu este prevăzută de legea penală.

2. Clasarea cauzei față de suspectul ....sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 3 C.p., întrucât în cauză sunt incidente dispozițiile art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.p.p., mai precis fapta nu este prevăzută de legea penală.

Conform art. 162 alin. 3 C.p.p., mijloacele materiale de probă reprezentate prin suportul optic atașat la dosar, se arhivează de urmare.

În temeiul art. 275 alin. (3) și (5) C. proc. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate