You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Vreau sa divortez

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Divortul în Romania – întrebari și raspunsuri:

De foarte multe ori, atunci cand alegem să divorțăm avem întrebari și nu știm care sunt pașii pe care trebuie sa-i urmăm.

Pentru început, trebuie sa știm faptul că putem divorța atat la notar, cât și la instanta prin avocat, în funcție de întelegerea parților. Cea mai rapidă si mai putin costisitoare varianta, este procedura notarială, insă, cel mai des, părțile nu se înteleg și este necesar ca divortul sa fie pronuntat de catre o instanta judecatoreasca prin avocat.

Cum procedăm dacă nu ne întelegem si optăm să divorțăm prin intermediul unui avocat?

Alegem avocatul cu care dorim să colaborăm si programăm o consultanță juridică, care dureaza in jur de o oră, unde stabilim ce ne dorim să obținem în urma divorțului și cum putem obține acele lucruri, care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm.

Unde se introduce cererea de divorț?

Instanța competentă este instanța ultimului domiciliu comun al soților - in fapt, nu cel din buletin.

Unde se introduce cererea de divorț, dacă părțile nu locuiesc în țară, fiind ambii cetateni romani?

Părțile pot încheia un acord să introducă cererea laorice judecatorie. Dacă nu încheie un astfel de acord, instanța competentă este Judecatoria Sectorului 5 București.

În cazul in care nu sunt in țară, trebuie să mă prezit personal la termene?

Părțile nu sunt obligate să se prezinte personal, ele pot fi reprezentate prin avocații lor.

Se pot împaca părțile în timpul procesului?

Da, iar instanța ia act de împacarea părtilor și încheie procesul.

Ce costuri împlică un divorț?

Costurile sun treprezentate de o taxă judiciară de timbru, care poate varia de la 50 de lei pana la 200 de lei (de obicei, este taxa de 200 de lei, cerere divorț prin acordul soților) și onorariul de avocat, însă aceste costuri sunt recuperate de la soțul pârât cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cat poate dura un proces de divorț?

Procesul de divort poate dura in jur de 8 luni, depindem de instanta de judecata cata activitate are.

Cat poate dura un proces de divorț în cazul in care sunt copii minori?

Intre 1 an si 1 an si jumatate. Dacă părțile se înțeleg, se poate soluționa chiar la primul termen de judecată, adică în maxim 6 luni.

Cu ce acte trebuie să mă prezint la avocat?

Carte de identitate sot/sotie, certificat de casatorie, certificate nastere copii.

Cum mă pregatesc pentru un divorț?

Cel mai bine este ca, pană să ajungeti la un avocat, să pregatiti probele. In cazul unui divorț, cele mai importante sunt probele audio/video și martorii.Pot fi martori, în acestcaz, inclusiv rudele. Probe pot repezenta înregistrari audio/video, imagini, scrisori, documente de orice tip (medicale etc), adeverințe de la locul de munca etc..

Ce fel de probe trebuie să pregatesc în cazul necesitații unui partaj?

Instanta care judeca divortul, poate judeca si partajul, deși practica este sa fie disjuns partajul de dosarul de divort. Probe in acest sens pot fi cele enumerate mai sus, precum si chitanțe de plată a facturilor, impozitului etc..martorii nu trebuie sa fie rude.

Cum stabilim la cine rămân copiii?

In acest caz se poate solicita custodie comună sau custodie exclusivă. Custodia exclusivă se acorda foarte rar, doar in cazul in care unul dintre parinti neglijează total copilul sau îl abuzează. Celmai des se acorda custodie comună. Practica judecatoriilor din țară este de a acorda custodia mamei și stabilirea unei pensii de întretinere în sarcina tatălui și a unui program de vizită.

Cat este pensia de întretinere pentru copil?

Conf. art. 529 Cod Civil, când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţicopii.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate