You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Cum pun in executare o hotarare provizorie?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Cum pun in executare o hotarare provizorie?

  1. Buna ziua domnule avocat, va rog sa-mi raspundeti la o intrebare: Am o hotarare judecatoreasca si fostul sot nu plateste pensia de intretinere trebuie sa astept sa se finalizeze apelul sau ma pot duce la un executor sa-l fortez sa-mi plateasca?

Raspuns avocat specializat in executari provizorii hotarari:

Nu trebuie sa asteptati finalizarea apelului. Conform art.448, pct 4, Cod Proc. Civila, hotararile privind pensiile de intretinere pentru minori sunt cu titlu executoriu, ceea ce inseamna ca, daca in teremen de 1 luna de la comunicarea incheierii debitorul nu executa obligatia sa, executorul judecatoresc va proceda la executarea silita (conform art. 911 alin 1, Cod Proc Civila).  Sfatul meu este sa va adresati unui avocat in vederea pregatirii dosarului pentru executare.

 

  1. Pana la ce moment poate executorul judecatoresc sa mentina executarea silita daca in apel s-a schimbat programul de vizita pentru mama/tata copil?

Raspuns avocat specializat in executari provizorii hotarari:

 

Executorul judecatoresc poate mentine executarea silita pana in momentul pronuntarii hotararii in apel. Apoi trebuie inceputa o noua executare silita pentru noul program de vizita.

 

  1. Vecinul meu este obligat sa-si mute gardul. Il pot obliga cu executorul judecatoresc in mod provizoriu sa faca asta?

Raspuns avocat specializat in executari provizorii hotarari:

Nu. Conform art.449 pct 2, Cod Proc Civ.,privind executarea provizorie judecatoreasca, aceasta nu se poate incuviinta in materie de stramutare de hotare, desfiintare de constructii, plantatii sau a oricaror lucrari avand o asezare fixa. Trebuie sa inaintati o alta actiune pentru a incuviinta executarea silita.

 

  1. In apel vreau sa suspend executarea provizorie a unei hotarari in sensul ca mamei i-a fost dat dreptul de a merge in Cipru in vacanta, insa, eu ca tata nu doresc. Am sanse de castig in apel sa supende executare? Cum fac?

Raspuns avocat specializat in executari provizorii hotarari:

Conform art.450 Cod Proc Civila, puteti solicita suspendarea executarii silite prin inaintarea unei cereri de apel catre instanta. Instanta va fixa plata unei cautiuni conf art 719, alin 2 si 3. In privinta sanselor, trebuie sa aduceti probe temeinice sa puteti castiga. Din practica, sansele sunt destul de mici.

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate