You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Cum recuperez banii de vacanta de la o agentie de turism intrata in faliment?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

               Cum recuperez banii de vacanta de la o agentie de turism intrata in faliment?

Daca sunteti intr-o astfel de situatie, cum sunt consumatorii care au platit o vacanta  agentiei de turism OMNIA TURISM, aveti posibilitatea de a formula o cerere de inscriere la masa credala in dosarul de insolventa deschis pe rolul Tribunalului Bucuresti – ds. nr. 40516/3/2017.

Este bine cunoscut faptul ca in procedura insolventei (reorganizare sau faliment) sansele recuperarii banilor sunt foarte mici, mai ales ca pagubitii intr-un astfel de dosar sunt in numar ridicat.

Potrivit dispozitiilor art. 138 din Legea nr. 85/2006 ‘’ (1) La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvență, să fie suportată de membrii organelor de supraveghere din cadrul societății sau de conducere, precum și de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvență a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:

  1. au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte personae
  2. au făcut acte de comerț în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
  3. au dispus, în interes personal, continuarea unei activități care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăți;
  4. au ținut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ținut contabilitatea în conformitate cu legea;
  5. au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
  6. au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăți;
  7. în luna precedentă încetării plăților, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferință unui creditor, în dauna celorlalți creditori.

                In practica, este destul de greu ca lichidatorul judiciar sau creditorii sa obtina o hotarare judecatoreasca in baza careia sa oblige administratorul agentiei de turism intrata in faliment intrucat trebuie sa demonstreze situatiile din articolul mentionat mai sus.

                Interesul principal al pagubitului este recuperarea banilor dati agentiei de turism intrata in faliment si intr-un termen scurt.

Desi, exista la nivelul legislatiei Uniunii Europene, Directiva (UE) 2015/2302 obliga statele la o protectie efectiva a clientilor  manifestata prin “disponibitatea de indata a sumelor de bani achitate de consumatorilor”, statul roman pana la aceasta data nu a implementat in legislatia nationala o lege prin care sa asigure o protectie mai ridicata pagubitilor agentiilor de turism.

Se ridica o intrebare legitima: daca STATUL ROMAN nu este si el vinovat de lipsa unei protectii efective prin emiterea unei legi organice sau a unei ordonante de urgenta care sa protejeze pagubitii agentiilor de turism falimentare?

Raspunsul este afirmativ, in baza art. 1349 Cod civil – actiunea in raspundere civila delictuala ‘’ 1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor personae’’, pagubitii agentiilor de turism pot solicita in solidar si statului roman sa raspunde pecuniar pentru lipsa de legiferare, insa, vom vedea practica instantelor de judecata cum va fluctua.

 

Avocat despagubiri omnia turism, lista pagubiti omnia, grup pagubiti omnia turism, recuperare sume omnia turism, 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate