You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Cum se contesta DECIZIA DE PENSIONARE, in 2018?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

CONTESTAREA DECIZIEI DE PENSIONARE. RECALCULAREA PENSIEI.

            Momentul pensionării este unul mult așteptat când știi că ai activat în câmpul muncii și ai cotizat la asigurările sociale pe durata prevăzută de lege, astfel că știi că este momentul să ”iei o pauză”.

Partea mai puțin plăcută este că de multe ori se întâmplă ca valoarea lunară a pensiei, stabilită de Casa teritorială de pensii, să fie mult sub așteptările dumneavoasră. Acest lucru se întâmplă în majoritatea cazurilor pentru că nu vă sunt luate în calcul anumite adeverințe de muncă sau vi s-a încadrat greșit grupa de muncă.

Aceste neplăceri sunt cauzate de interpretarea și aplicarea greșită de către funționarii caselor de pensii, a legislației referitoare la sistemul de pensii.

Vestea bună este că dacă sunteți nemulțumiți de decizia de pensionare, aceasta poate fi contestată, astfel că există mijloace legale pentru a remedia eventualele erori la calcularea pensiei.

Pentru a remedia erorile înscrise în decizia de pensionare trebuie respectate următoarele etape:

            CONTESTAREA DECIZIEI DE PENSIONARE PE CALE ADMINISTRATIVĂ

            Contestarea deciziei de pensionare pe cale administrativă este o procedură obligatorie, neîndeplinirea ei atrăgând respingerea unei eventuale acțiuni la instanța de judecată, ca fiind inadmisibilă.

            De asemenea, este important de știut că dacă nu contestați decizia de pensionare în termenul prevăzut de lege, aceasta va rămâne definitivă și nu veți mai putea face nimic.

            Termenul de contestatre a deciziei de pensionare este de 30 de zile și se calculează de la momentul la care vi s-a comunicat decizia de pensionare.

            După formularea contestației, Comisia Centrală de Contestații are la dispoziție un termen de 45 de zile pentru soluționarea acesteia. După soluționare trebuie să vă trimită raspunsul in maxiumum 5 zile.

Dacă sunteți în continuare nemulțumit de răspunsul dat la contestație sau nu vi s-a răspuns în termenul legal, de această dată puteți merge în fața instanței de judecată.

            CONTESTATREA DECIZIEI DE PENSIONARE LA INSTANȚA DE JUDECATĂ

            Dacă răspunsul la contestația administrativă este defavorabil sau nu ați primit un răspuns în termenul legal, vă puteți adresa instanței judecătorești.

            Termenul pentru a ataca răspunsul primit la contestașie este de 30 de zile de la primirea acestuia. Dacă nu ați atacat răspunsul primit în intervalul de 30 de zile, acesta va rămâne definitiv. De asemenea, dacă nu ați primit un răspuns în cele 45 de zile, după expirarea acestui termen puteți merge în instanță, astfel că nu sunteți obligați să așteptați reacția instituției publice.

            Din practică, vă pot mărturisi că șansele de reușită ale unei contestații a unei decizii de pensionare în fața instanței sunt foarte mari, atunci cănd ați fost nedreptățiți din cauza unei interpretări eronate a dispozițiilor legale, motiv pentru care nu vi s-au luat în calcul anumite acte/situații care ar fi avut ca efect majorarea cunatumului pensiei.

            În concluzie, nu vă lăsați ”convinși” de corectitudinea unei decizii de pensionare sau de posibilele explicații ale funcționarilor de la casele de pensii, ori din hotărârile de soluționare a contestațiilor și dacă va considerați nedreptățiți nu ezitați să vă obțineți drepturile în instanță.

Avocat recalculare pensie Avocat litigiu munca Avocat contestatie decizie pensionare Specialist contestare decizie pensie

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate