You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Daune conditii improprii din penitenciare

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Daune conditii improprii din penitenciare

Statul Roman – inca o condamnare pentru conditiile

necorespunzatoare din penitenciare

In cadrul penitenciarelor, in ciuda eliberarilor generate de recursul compensatoriu, in prezent abrogat, gradul de aglomerare continua sa depaseasca capacitatea de detinere astfel ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia 1692 din data de 17 septembrie 2020, a obligat statul roman la plata unei sume de 10.000 de lei cu titlu de daune morale, suma ce urmeaza sa fie actualizata la data platii.

Nu este pentru prima oara cand statul roman este condamnat pentru conditiile improprii din penitenciare astfel ca la nivel european, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat in cauza Iacov Stanciu contra României/ 2012  si in cauza Rezmiveş şi alţii contra României/ 2017 ca suprapopularea si conditiile precare de igiena reprezinta o grava problema nationala si a fost obligat sa ia masuri de ordin general.

Statul Roman a recunoscut, prin adoptarea art. 55 ind. 1, din Legea nr. 169/2017 (Compensarea in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare), ce a modificat Legea nr. 254/2013, ca echivaleaza cu conditii necorespunzatoare de detentie, ce pot atrage acordarea de compensatii:

  • cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut.
  • lipsa accesului la activități în aer liber;
  • lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație;
  • lipsa temperaturii adecvate a camerei;
  • lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și cerințele de igienă;
  • existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului în pereții camerelor de detenție.

Astfel, s-a dispus aplicarea unei compensatii de 6 zile din pedeapsa aplicata la fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare dar din diverse motive acest articol a fost abrogat.

ATENTIE!

Cu toate ca in prezent nu se mai poate beneficia de acest recurs compensatoriu, persoanele incarcerate in conditiile de mai sus au posibilitatea de a solicita obligarea Statului Roman, Administratia Nationala a Penitenciarelor si penitenciarul/rele in care a fost incarcerat daune morale pentru conditii necorespunzatoare.

 

Astfel, cata vreme instantele nationale au considerat ca cei trei parati (Statul Roman, Administratia Nationala a Penitenciarelor si penitenciarul/rele in care a fost incarcerata persoana) sunt vinovati pentru fapte ilicite cauzatoare de prejudicii, in exercitarea atributiilor specifice pentru organizarea activitatii in penitenciare, in vederea asigurarii conditiilor de cazare pentru persoanele lipsite de libertate acestia vor fi obligati la plata unor despagubiri.

 

Aceasta problema a penitenciarelor exista si va exista o lunga perioada de acum inainte in lipsa unor actiuni clare din partea institutiilor statului astfel ca, in urmatoarea perioada, se asteapta un numar mare de cereri de chemare in judecata prin care persoanele incarcerate solicita staului roman o compensare pentru conditiile degradante in care au fost tinuti.

 

 

 

 

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate