You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Defaimarea persoanei pe retelele de socializare (facebook, twitter, instagram)

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Cand exista defaimare?

Fapta unei persoane care, pe retelele de socializare mentioneaza comentarii cu un continut vulgar, amenintator, defaimator la adresa unei persoane cauzandu-I o grava atingere ONOAREI, DEMNITATII si REPUTATIEI in calitate de om intruneste conditiile actiunii raspunderii pentru fapta proprie – art. 1357 Cod civil.

O astfel de fapta nu ar putea din interpretata ca o MANIFESTARE A LIBERTATII DE EXPRIMARE, deoarece, o astfel de actiune depaseste ORICE LIMITA A LIBERTATII DE EXPRIMARE ( Art. 30 al. 6 din Constitutia Romaniei “Libertatea de exprimare nu poate prejudicial demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine”/ art. 10 al. 2) din CEDO “exercitarea libertatii de exprimare poate fi supusa unor restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratic, pentru protectia MORALEI SI REPUTATIEI”)

Potrivit art. 252 alin. (3) lit. a) din Noul Cod civilcel care a suferit o încălcare a unor asemenea drepturi poate cere instanţei să îl oblige pe autorul faptei să îndeplinească orice măsuri socotite necesare de către instanţă spre a ajunge la restabilirea dreptului atins, cum sunt, între altele, obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotărârii de condamnare.

Cand nu exista DEFAIMARE pe retelele de socializare ?

Publicarea pe facebook/twitter/instagram a unor EXPRESII JIGNITOARE la adresa unei persoane determinate DOAR GENERIC, fara indicarea numelui si a prenumelui acesteia, NU CONSTITUIE O ATINGERE ADUSA DREPTULUI LA ONOARE, REPUTATIE  si PROPRIA IMAGINE, ocrotit de art. 58 din Noul Cod Civil si respectarea demnitatii – reglementata de art. 72 Noul Cod civil

 

Avocat daune morale defaimare facebook – Daune morale defaimare retele de socializare – Dreptul la propria imagine – Cum se poate repara prejudiciul adus imaginii defaimate – Insulta/calomnie – Denigrarea unei persoane

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate