You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Dezbaterea succesiunii pe cale judecatoreasca

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Partaj succesoral – modalitatea de impartire a bunurilor mostenite

 

Prin mostenire se intelege acea transmitere a patrimoniului (averii) unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in viata.

Deci, pentru a se ajunge la un partaj succesor, este necesar ca succesiune sa fie deschisa, lucru ce se realizeaza in urma decesului persoanei pe care urmeaza sa o mostenim.

Am facut aceasta precizare intrucat Codul civil prevede in mod expres ca actele juridice cu privire la viitoarele drepturi asupra unor bunuri apartinand persoanei pe care dorim sa o mostenim sunt lovite de nulitate absoluta, adica nu au nicio valoare juridica.

Spre exemplu, nu se poate promite vanzarea unui bun pe care urmeaza sa-l mostenim atat timp cat proprietarul este inca in viata, adica mostenirea nu a fost inca deschisa.

Odata ce mostenirea este deschisa, se pune problema acceptarii sau renuntarii acesteia, astfel ca legislatia din Romania impune termenul de UN AN care curge, de regula, de la momentul decesului celui pe care-l mostenim.

Acceptarea mostenirii se poate realiza in doua moduri:

  • expres, adica printr-un act (care nu este obligatoriu sa fie autentic);
  • tacit, adica prin realizarea unor activitati care indica, fara indoiala, acceptarea mostenirii ( exemplu: renovarea imobilului, vanzarea unor bunuri, mutarea in acel imobil, etc.)

Dupa parcurgerea acestor etape, a deschiderii succesiunii si acceptarii/renuntarii acesteia, se poate realiza PARTAJUL bunurilor mostenite prin buna invoiala sau, in caz de neintelegere intre mostenitor, pe cale judiciara.

Incep a va informa ca partajul se poate realiza ORICAND insa e de preferat sa fie realizat cat mai repede posibil din considerente financiare.

In cazul in care partajul bunurilor mostenite nu se poate realiza prin buna invoiala a mostenitorilor sau este imposibil intrucat exista un mostenitor ce nu a implinit varsta de 18 ani, este disparut, este incapabil sau alte situatii asemanatoare,  singura posibilitate este PARTAJUL JUDICIAR.

Fie ca vorbim de partajul voluntar sau judiciar, acesta este necesar intrucat intre mostenitori exista o stare de indiviziune cu privire la bunurile mostenite, astfel incat  nimeni nu este proprietar pe ceva anume ci detine o cota ideala asupra fiecarui bun din masa succesorala.

Cu privire la modalitatea de impartire a bunurilor, Codul civil prevede ca aceasta se va face, in principiu, in natura, proportional cu cota-parte detinuta de fiecare succesor.

Spre exemplu, daca exista 2 mostenitori cu cote egale de 50-50 iar masa partajabila este compusa dintr-un teren, in cazul in care ambii mostenitori isi doresc o suprafata din acest teren, acesta va fi impartit in cote egale astfel incat fiecare mostenitor va deveni proprietar exclusiv asupra suprafetei ce-i revine.

Exista insa si cazuri in care o partajare in natura a bunului nu se poate realiza, motiv pentru care Codul civil prevede urmatoarele modalitati de impartire:

  • ATRIBUIREA intregului bun in schimbul unei sulte (suma de bani) in favoarea celuilalt mostenitor ( mostenitor care doreste intregul bun va fi obligat sa-i plateasca celuilalt mostenitor suma de bani echivalenta cotei ce i s-ar fi cuvenit);

 

  • VANZAREA bunului in modalitatea pe care mostenitorii au agreat-o sau, in caz de neintelegere, la licitatie publica urmand ca pretul sa fie distribuit conform cotelor.

Astfel ca, in urma partajului prin una din modalitatile aratate mai sus, aceasta stare de indiviziune inceteaza iar fiecare succesor devine proprietar exclusiv asupra bunului, unei parti din bun sau asupra sumei de bani  ca echivalent ce i-au fost atribuire.

ATENTIE!

In cazul in care ati devenit proprietar asupra unui IMOBIL in urma unui partaj succesor, trebuie sa stiti ca efectele acestuia se produc numai dupa ce actul notarial sau hotarea judecatoreasca ramasa definitiva a fost inscrisa in Cartea Funciara.

Inchei prin a va mentiona ca partajul trebuie realizat cu participarea tuturor mostenitorilor, in caz contrar acesta va fi lovit de nulitate absoluta, adica nu-si va produce efectele, insa, partajul este valabil chiar daca nu cuprinde toate bunurile mostenirii, putandu-se realiza oricand un partaj suplimentar.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate