You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Drepturile sotiei dupa divort

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Ce drepturi are sotia dupa divort?

In cazul in care sotii inteleg sa divorteze, regimul matrimonial (ne raportam la regimul comunitatii de bunuri) inceteaza la data introducerii cererii de divort, cu exceptia cazului in care sotii cer instantei de judecata sa constate ca acesta a incetat de la data separatiei in fapt.

Odata cu incetarea regimului comunitatii de bunuri, fostii soti raman coproprietari in devalmasie asupra bunurilor comune, adica nu s-a stabilit vreo cota-parte din dreptul de proprietate pentru fiecare sot.

Asadar, nu numai ca bunurile nu sunt impartite in materialitatea lor dar nu s-a stabilit nici macar o cota-parte a fiecarui sot din bunurile comune.

Trebuie retinut ca nu toate bunurile care erau dobandite in timpul casatoriei sunt considerate bunuri comune, ci exista si bunuri detinute de soti care sunt considerate bunuri personale si nu trebuie sa fie partajate, cum ar fi:

  • bunurile mostenite de unul dintre soti;
  • bunurile destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti (instrumente muzicale);
  • bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa (medalii);
  • bunurile de uz personal, etc;

Exista totusi cazuri in practica cand bunurile de uz personal au fost considerate bunuri comune din pricina valorii acestora.

Astfel ca, instanta de judecata a considerat ca hainele de blana naturala ale sotiei sa fie incluse in categoria bunurilor comune intrucat acestea aveau o valoare considerabila in raport cu valoarea tuturor bunurilor comune ale sotilor.

Insa, trebuie mentionat ca in privinta partajarii bunurilor comune intre soti exista o prezumtie de egalitate a dobandirii bunurilor, astfel incat se merge de la premisa ca bunurile trebuie impartite in mod egal.

Cu toate aceste, se poate demonstra ca unul dintre soti a avut o contributie mai mare la dobandirea bunurilor comune si astfel, pe baza de probe, se poate stabili in concret care este intinderea fiecarui sot din dreptul de proprietate asupra acestor bunuri.

Tot in practica instantelor de judecata au existat cazuri in care, desi unul din soti nu a avut un loc de munca si astfel nu a avut o remuneratie baneasca, in urma partajului judiciar, instanta a dispus impartirea bunurilor comune in cote egale intrucat munca in gospodarie este apreciata ca o contributie egala cu celalalt sot incadrat in munca la dobandirea drepturilor comune.

Insa, pentru aceasta este nevoie de un probatoriu bine gandit astfel incat instanta de judecata sa-si formeze o imagine corecta asupra situatiei de fapt, motiv pentru care consider ca prezenta unui avocat cu o vasta practica in astfel de cazuri este mai mult decat necesara.

In ceea ce priveste modalitatea de impartire, acesta este asemanatoare cu cea a partajului succesorat, respectiv:

  • regula, impartirea in natura;
  • prin exceptie, atribuirea bunurilor unui sot in schimbul unei sume de bani corespunzatoare cotei cuvenire sau vanzare bunurilor in cele doua forme ( prin invoiala partilor sau la licitatie publica).

In incheiere, va precizez ca partajul judiciar este supus taxelor judiciare de timbru conform OUG 80/2013 insa, in cazul in care nu dispuneti de aceste sume de bani, legea va ofera posibilitatea de a solicita ajutorul public judiciar pentru amanarea, reducerea, esalonarea sau chiar scutirea acestor taxe.

Daca va aflati intr-o astfel de situatie, solicitati pe whats app la 0740807892 o oferta de onorariu pentru reprezentarea in instanta.

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate