You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Drepturile tatalui la divort

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Cum procedez daca mama pleaca de acasa cu copilul

Printre cele mai des intalnite situatii in cazul separarii dintre soti se numara plecarea mamei de acasa, impreuna cu minorul.

Asadar, cum trebuie sa procedeze tatal in acest caz?

In cazul in care, mama intrerupe orice legatura cu tatal si ii interzice tatalui sa mai ia legatura cu minorul sau ii interzice sa vina sa vada minorul, cea mai buna solutie o reprezinta introducerea unei ordonante presedintiale la instanta de catre tata.

De ce este aceasta cea mai buna varianta?

Deoarece procedura ordonantei presedintiale este una speciala, diferita de procedura dreptului comun, in primul rand pentru ca se judeca cu precadere.

Insa, prin ordonanta presedintiala se pot dispune numai masuri vremelnice care sa nu prejudicieze fondul. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca nu se poate solicita, de exemplu, pastrarea numelui dobandit in timpul casatoriei, prin aceasta procedura, deoarece aceasta nu reprezinta o urgenta. In schimb, tatal, poate solicita custodia comuna asupra minorului sau chiar custodia exclusiva deoarece mentinerea apropierii tatalui de minor reprezinta o masura urgenta.

Asadar, in cazul ordonantei presedintiale, termenul de judecata se fixeaza mult mai repede fata de procedura dreptului comun iar judecata se face cu precadere tocmai in vederea mentinerii relatiei intre printe si minor.

Judecarea se face de regula cu citarea partilor insa se poate dispune si fara citare, in anumite cazuri. Calea de atac este recursul iar, in cazul citarii cu prezenta, termenul este de 5 zile de la pronuntare. In cazul in care se judeca fara citare, termenul de atac este de 5 zile de la comunicare.

Prin urmare, in cazul in care citarea partilor ar dura prea mult timp, fiind vorba de judecare cu precadere, se poate judeca si in lipsa partilor.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate