You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

EXECUTARI SILITE ANULATE – principalele 4 motive de anulare in instanta

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Contestaţia la executare (art. 712-720 C.pr.civ.) reprezintă cel mai frecvent mijloc procedural întâlnit în practică prin care se poate contesta executarea silită însăşi sau numai un act de executare efectuat cu prilejul urmăririi silite şi prin care se poate solicita instanţei de judecată anularea întregii executării sau doar a actului respectiv nelegal.

EXECUTARI SILITE ANULATE – principalele 4 motive de anulare in instanta:

1. Intervenirea prescriptiei dreptului creditoarei de a cere executarea silita impotriva unui debitor

Termenul legal este de 3 ani de zile. Acest termen se calculeaza de la momentul la care banca/creditorul trebuia sa inceapa executarea silita impotriva debitorului, declarand scadent anticipat creditul sau, intr-o alta opinie, termenul se calculeaza de la data ultimei plati.

2. Lipsa caracterului de titlu executoriu a contractului de credit

Cele mai multe interpretari ale instantelor de judecata sunt in sensul lipsei caracterului de titlu executoriu in situatia in care o banca a cesionat creanta fata de o firma de recuperari creante.
Cesiunea de creanta reprezinta un contract de sine statator, care poate comporta transformari in planul intinderii dreptului de creanta si care poate fi la randul sau supus analizei judecatorului in ceea ce priveste intinderea creantei pretense pe calea unei actiuni de drept comun, debitorul cedat avand, la randul sau, posibilitatea invocarii unor aparari, precum inopozabilitatea cesiunii de creanta, aspecte care privesc fondul dreptului, iar ulterior obtinerii unui titlu executoriu, cesionarul creditor se poate adresa executorului judecatoresc in vederea executarii silite (Tribunalul Specializat Cluj – Decizia civila nr 196/2014)

3. Lipsa calitatii de reprezentant al mandatarului bancii ( KRUCK, EOS, Secapital S.a.R.L ….)

Conform art. 82 din Codul de procedura civila – “1) Cand instanta constata lipsa dovezii calitatii de reprezentant a celui care a actionat in numele partii, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Daca acestea nu se acopera, cererea va fi anulata. 2) Exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant inaintea primei instante nu poate fi invocate pentru prima oara in calea de atac”

4. Lipsa caracterului cert, lichid si exigibil a sumelor solicitate de catre creditoare (banca etc.)

Ori de cate ori exista indoieli cu privire la creanta solicitata la plata, ea fiind contestata de debitor in ceea ce priveste existenta si cuantumul valoric al acesteia, nu ne aflam in prezenta unei creante CERTE.
Or, pentru a putea face aprecieri pertinente de catre instanta de judecata ce a incuviintat executarea silita cu privire la caracterul cert al unei creante s-ar fi impus sa se precizeze in clar suma restanta si cuantumul exact al intregii creante aspecte ce nu se regasesc, de multe ori, in cuprinsul somatiei – neexistand o modalitate de calcul a sumelor datorate respective determinarea cuantumului creantei
Creanţa nu este lichidă, câtă vreme contractul de credit nu conţine clauze clare referitoare sumele restante, modalitatea de determinare a acestora, apreciem că obiectul creanţei nu este determinat iar titlu executoriu nu conţine elementele care permit stabilirea lui.
Creanţa nu este scadentă, întrucât nu reiese modalitatea în care pretinsa creditoare a ajuns la acel debit exorbitant.

Avocat contestatie executare silita – Avocat specializat in executari silite – Avocat Bucuresti-Avocat contestatie la executare silita Sector 1 – Avocat contestatie la executare silita Sector 2 – Avocat contestatie la executare silita Sector 3, Avocat contestatie la executare silita Sector 4, Avocat contestatie la executare Sector 5, Avocat contestatie la executare Sector 6, Avocat specializat in executari silite Bucuresti, Avocat specializat in executari silite Giurgiu, Avocat specializat in executari silite Bolintin-Vale, Avocat specializat in executari silite Alexandria, Avocat specializat in executari silite Buftea, Avocat specializat in executari silite Cornetu, Avocat specializat in executari silite Calarasi, Avocat specializat in executari silite Oltenita, Avocat specializat in executari silite Lehliu-Gara, Avocat specializat in executari silite Slobozia

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate