You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Jurisprudenta perimare executare silita ncpc

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Perimarea executării silite – alibi împotriva executării silite

Având în vedere contextul socio-economic în care ne aflăm datoriile sunt un subiect sensibil pentru oricare dintre noi astfel încat încerc, pe cat posibil, să vin în sprijinul dumneavoastră pentru a evita eventuale abuzuri din partea instituțiilor bancare și nu numai.

În cadrul acestui articol voi vorbi pe larg despre instituția PERIMĂRII executării silite ce reprezintă o sancțiune îndreptată împotriva celor la care aveți datorii și care, din diverse motive, lasă prea mult timp să treacă pentru a cere să se facă acte de executare împotriva dumneavoastră.

Potrivit art. 697 alin. 1 din Codul de Procedură Civilă “ În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept.”

În esență, dacă creditorul a stat cel puțin 6 luni în pasivitate, perimarea poate duce la desființarea unor acte de executare ceea ce înseamna că, pentru moment, ați scăpat de executarea silită.

În acest caz, când un judecător constată perimată executarea silită, creditorul va fi nevoit să o ia de la capat cu încuviintarea executării insă, de cele mai multe ori, acesta constată că nu are timp pentru a realiza toate demersurile și astfel există șanse extrem de mari să scăpati definitiv de executare.

Pentru a beneficia de acestă sanctiune a creditorului trebuie să retineti că vorbim de o executare deja începută.

Spre exemplu: dacă, în calitate de debitori, ați primit somații de plata sau înștiințări privind înființarea unei popriri asupra conturilor dumneavoastr dar, într-un interval de 6 luni sau mai mult, nu ați observant nici-o masura de executare silita, există șanse să scapati în totalitate de returnarea creditului.

În calitate de avocat al unui debitor, primul sfat oferit acestuia este de a nu realiza nicio plată astfel încat să evite interesele ascunse ale creditorului de a obține, pe orice cale, o recunoștere a creanței.

Mai mult, primul pas în obținerea perimării actelor de executare este trimiterea unei solicitări executorului de a-mi pune la dispoziție o copie a dosarului de executare astfel încat, în urma unei analize temeinice a acestuia, să aduc în atenția judecătorului că în ultimele 6 luni nu au fost realizate acte de executare la dosar.

Dar ATENȚIE!

Perimarea nu sterge actele de executare anterioare însa, din cauza faptului ca este necesară reluarea procedurii de executare, prin invocarea perimării, debitorul castigă timp prețios si astfel termenul de prescripție de 3 ani nu va mai fi așa de “ lung”.

Avantajul perimării aici este dat de faptul că nu întrerupe prescripția, adică nu începe să curgă din nou termenul respectiv.

“Prescripția nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunțat la ea”.

Prin urmare, această instituție a perimării prevăzută de art. 697 Cod de procedură civilă ar trebui sa fie printre principalele aspecte avute in vedere atunci când se analizează dosarul de executare silită, fiind un pion principal în anularea executării.

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate