You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Legea 10/2001

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Legea 10/2001. Legea 112/1995. Retrocedari dosare anrp. Practica judecatoreasca.

Dobandirea dreptului de proprietate in temeiul legii nr. 112/1995. Pierderea dreptului prin admiterea actiunii in revendicare formulata de fostul proprietar.

In speta, reclamantii solicita daune morale, avand in vedere ca prin pierderea dreptului de proprietate  asupra imobilului, prin evingere li s-a provocat un sentiment de grava injustitie, care a contribuit la degradarea starii lor de sanatate si la disperare, nemaiavand locuinta.

Prin hotarare judecatoreasca defintiva si irevocabila, s-a dispus anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat in temeiul legii nr. 10/2001, retinandu-se ca reclamantii au fost de rea-credinta si au cunoscut viciile titlului lor.

Atitudinea subiectiva a reclamantilor, la data incheierii contractului de vanzare-cumparare in temeiul legii nr. 112/1995, are relevanta asupra posibilitatii angajarii raspunderii civile delictuale a institutiilor statului, deoarece reaua-credinta a acestora inlatura o eventual raspundere a statului.

In concret reclamantii au solicitat Tribunalului Bucuresti ca prin hotararea ce se va pronunta sa oblige statul roman – prin Ministerul Finantelor Publice sa plateasca 160.000 Euro reprezentand daune material determinate de valoarea de inlocuire a apartamentului nr… Sector 3 si daune morale in cuantum de 2000 Euro – cu cheltuieli de judecata.

Instanta a retinut:

-reclamantii au cunoscut cauza evictiunii, astfel incat acestia nu mai pot beneficia de dispozitiile legale ce reglementeaza obligatia de garatie a vanzatorului pentru evictiune, atat in privinta pretului, cat si in privinta altor daune-interese, inclusive cheltuieli de judecata

– proprietarii ale caror contract de vanzare-cumparare au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile au dreptul al restituirea pretului de piata al imobilelor, numai cu conditia ca aceste contracte de vanzare-cumparare sa fie incheiate cu respectarea legii nr. 112/1995, ceea ce in speta dedusa judecatii nu a fost cazul.

– instanta se considera investita cu cererea reclamantilor care are ca obiect obligarea paratilor si la plata pretului de achizitie actualizat al imobilului, pretentie a face obiectul dosarului nr…, cerere cu privire la care s-a admis exceptia litispendentei si cerere ce rezulta si din precizarea temeiului de drept a cererii de chemare in judecata, respectiv din invocarea art. 50 din legea nr. 10/2001.

– legea nr. 10/2001 prevede obligativitatea restituirii intregului prêt platit de catre chiriasi, de catre Ministerul Finantelor Publice, conform art. 50 al. 3, fara ca aceasta institutie sa poata pretinde restituirea comisionului de 1% retinut de SC…

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate