You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Numarul proceselor amenzi neconstitutionale

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Statistică – procese divorț și anulare proces-verbal de contravenție

 

De 5 zile, de când au fost declarate neconstituționale atât amenzile cât și ordonanța de modificare a stării de urgență (OUG 34/2020) de către CCR, numărul cauzelor înregistrate pe rolul instanțelor de judecată au crescut semnificativ.

După semnalarea neconcordanțelor dispozițiilor legale și după exprimarea îngrijorărilor de către justițiabili, avocați dar și de Avocatul Poporului, Curtea Constituțională a decis că amenzile acordate cu titlu de sancțiune  a faptelor săvârșite cu încălcarea dispozițiilor Ordonanțelor militare sunt neconstituționale deoarece, în primul rând, stabilirea faptelor a căror săvârșire constituie contravenții a fost lăsătă la libera apreciere a agentului constator, fără ca leguitorul român să fi stabilit criteriile și condițiile necesare operațiunii de constatare și sancționare a contravențiilor.

Amintim faptul că, deși aceste amenzi au fost declarate neconstituționale, ele nu se vor anula prin efectul legii, ci acestea trebuie contestate la instanțele judecătorești.

Astfel, pentru anularea proceselor-verbale de sancționare a încălcărilor reglementărilor privind prevenirea răspândirii infecției cu noul Coronavirsul SARS-CoV-2, persoanele care au fost sancționate contravențional trebuie să depunp pe rolul instanțelor judecătorești plângeri contravenționale.

Analizând datele existente pe site-ul instanțelor judecătorești, putem observa o creștere semnificativă a numărului de dosare înregistrate având ca obiect anulare proces-verbal de contravenție și divorț.

În primul rând, potrivit datelor înregistrate pe portalul instanțelor de judecată, s-a semnalat o creștere semnificativă,  în ultima lună a cauzelor care au fost înregistrate pe rolul instanțelor judecătorești din Municipiul București, având ca obiect anularea proceselor-verbale de contravenție, numărul acestora fiind aprox. 380 de cereri.

De asemenea, a fost semnalată o creștere a numărului de cauze depuse de la data decretarii stării de urgență în România, anume 15.03.2020 și până în prezent, numărul cererilor privind anularea proceselor verbale de contravenție, depuse pe rolul instanțelor bucureștene fiind de aproximativ 500.

Nici în ceea ce privește numărul acțiunilor de divorț situația nu este mai îmbucurătoare. Față de numărul cazurilor din aceeași perioadă în anul 2019, numărul divorțurilor a crescut semnificativ, fie că vorbim de divorțurile cu minori sau divorțurile fără minori.

Potrivit datelor înregistrate pe portalul instanțelor de judecată, în ultima lună au fost înregistrate pe rolul instanțelor judecătorești din Municipiul București circa 60 de cereri de desfacere a căsătoriei.

O creștere semnificativă a acestora s-a înregistrat și pe parcursul ultimelor 2 luni. de la data când a fost decretată starea de urgență în România privind stoparea și prevenirea răspândirii infecției cu noul Coronavirus SARS-CoV-2, fiind înregistrate circa 100 de cereri de divorț pe rolul instanțelor judecătorești din București.

REȚINEȚI:

  • Au fost declarate neconstituționale dispozițiile legale privind sancționarea contravențională a persoanelor care au încălcat regulile prevăzute de Ordonanțele militare;

 

  • Pentru anularea proceselor-verbale de contravenție trebuie introdusă de fiecare persoană sancționată o plângere contravențională;

 

  • Pentru desfacerea căsătoriei trebuie să fie depusă o cerere pe rolul instanțelor judecătorești.

 

 

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate