You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Poate MAMA copilului sa solicite pretinsului TATA cheltuielile nasterii si ale lehuziei?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

DREPTUL LA DESPĂGUBIRI AL MAMEI

            Din nefericire, în prezent sunt din ce în ce mai dese situațiile când o femeie rămâne însărcinată, iar bărbatul care ar trebui să-i fie alături, deoarece este viitorul tată al copilului, din motive mai mult sau mai puțin explicabile pentru unii dintre noi, înțelege să o părăsească pe respectiva femeie, refuzând cu desăvârșire să-și asume responsabilitatea de tată.

Pentru a remedia inechitățile generate de o astfel de situație, fie ele de ordin moral sau de ordin material, legiuitorul îi oferă mamei pârghii legale pentru a-l ”convinge” pe pretinsul tată că și acesta are obligații în legătură cu sarcina survenită.

Urmând zicala „Dragoste cu forța nu se poate”, legiutorul a prevăzut doar remedii de ordin patrimonial, fiind imposibil să poți obliga o persoană să iubească împotriva voinței sale, o altă persoană.

Astfel, art. 428 C. civ. prevede DREPTUL LA DESPĂGUBIRI AL MAMEI

            În temeiul acestui text legal, mama are dreptul să solicite, pretinsului tată, prin intermediul instanței, , jumătate din:

cheltuielile nașterii și ale lehuziei;

            – cheltuielile cu întreținerea ei în timpul sarcinii și în perioada de lehuzie.

Textul de lege nu prevede că mama are dreptul doar la una din cele două categorii, astfel că, în opinia noastră, mama va putea beneficia de ambele categorii de cheltuieli.

Dificultățile pot apărea pe tărâm probatoriu, deoarece este greu de crezut că o viitoare mamă, abandonată de pretinsul tată, se va gândi la procurarea de probe pentru a dovedi sumele pe care le-a cheltuit cu întreținerea ei în această perioadă și astfel să-și păstreze bonuri, chitanțe pentru ceea ce a plătit în tot acest timp.

În cazul în care nu poate dovedi prin înscrisuri sau prin alte mijloace de probă admisibile, cheltuielile efectuate, mama va putea beneficia doar de despăgubiri morale, pentru prejudiciile cauzate de sarcină, modificări aduse înfățișării, suferințe morale cauzete de afecțiuni generate de faptul nașterii etc.

Aceste despăgubiri pot fi solicitate chiar și atunci când copilul s-a născut mort sau a decedat înainte de pronunțarea hotărârii prin care s-a stabilit paternitatea.

CINE POATE PROMOVA ACȚIUNEA ÎN INSTANȚĂ?

Cererea de chemare în judecată poate fi formulată, în primul rând de către mama prejudiciată.

Dacă mama a decedat ulterior introducerii acțiunii, acesta poate fi continuată de moștenitorii ei, iar dacă mama a decedat înainte de introducerea acțiunii, moștenitorii pot promova acțiunea în instanță dacă nu a expirat termenul de 3 ani de la nașterea copilului.

CONDIȚII PENTRU PROMOVAREA ACȚIUNII ÎN INSTANȚĂ:

  • Mama are la dipoziție un termen de 3 ani pentru a promova acțiunea în despăgubiri împotriva pretinsului tată, termen care curge de la momentul nașterii copilului. După expirarea termenului de 3 ani, dreptul mamei la acțiune se prescrie.

Posibilitatea mamei sau a moștenitorilor ei de a obține aceste despăgubiri este condiționată de dovedirea de către cel care promovează acțiunea a următoarelor aspecte:

– faptul că mama a născut un copil (viu sau mort);

– faptul că a efectuat cheltuieli cu naşterea, lehuzia, cheltuieli cu întreţinerea sa pe perioada sarcinii şi a lehuziei ori că a suferit orice alt prejudiciu în strânsă şi directă legătură cu naşterea, lehuzia;

– faptul că a promovat acţiune în stabilirea paternităţii copilului (deoarece cât timp filiaţia faţă de tatăl din afara căsătoriei nu este stabilită, acesta nu are absolut nicio obligaţie legală faţă de copil şi mama acestuia)

Mama se poate prevala de dreptul la despăgubiri numai dacă pentru a se stabili paternitatea copilului său, a fost nevoită să recurgă la acţiunea în stabilirea paternităţii, deoarece tatăl nu şi-a recunoscut voluntar copilul. Dreptul la despăgubiri este recunoscut, chiar dacă ulterior introducerii acţiunii în stabilirea paternităţii pe cale judecătorească, bărbatul chemat în judecată a recunoscut voluntar paternitatea copilului său

Vor putea fi obţinute despăgubiri de către mama copilului sau moștenitorii acesteia numai în cazul în care bărbatul împotriva căruia s-a promovat acţiunea a fost declarat ca fiind tată al copilului.

Practic, acțiunea pentru obținerea despăgubirilor de către mamă sau moștenitorii acesteia este o cerere accesorie în raport cu actiunea în stabilirea filiației față de tatăl din afara căsătoriei, acțiunea în scopul obținerii de depăgubiri putând fi formulată înăuntrul termenului de 3 ani, fie în același timp cu acțiunea în stabilirea paternității, fie ulterior admiterii acestei acțiuni, prin care s-a stabilit cine este tatăl copilului.

În concluzie, chiar dacă ați avut neșansa de a întâlni o persoană neresponsabilă, este bine să știți că există remedii legale pentru a o responsabiliza pe respectiva persoană.

Avocat bun drept civil Bucuresti, Sector 1,2,3,4,5 si 6, Buftea si Cornetu, Buzau, Ploiesti, Calarasi, Lehliu-Gara, Giurgiu, Bolintin Vale, Alexandria, Rosiori de Vede, Videle, Avocat dreptul familiei, Avocat specializat in dreptul familiei, Avocat bun dreptul familiei, Avocat bun divort/partaj Bucuresti, Sector 1,2,3,4,5 si 6

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate