Cum contest amenda contraventionala?
Pot cere inlocuierea acesteia cu avertisment?
Tot mai des auzim zilele acestea ca romanii risca amenzi uriase pentru nerespectarea restrictiilor de circulatie impuse de Guvern prin Ordonanatele militare adoptate in contextual prevenirii pandemiei de COVID-19.
Trebuie sa stiti ca, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 1/1999, persoanele care nu respecta masurile impune prin ordonantele militare, risca amenzi de la:
Desi, ne-am fi dorit ca toate aceste masuri sa fie clar reglementate, dintr-o analiza amanuntita a acestora, am constatat ca masurile ce pot fi luate de organele abilitate sunt interpretabile, lasand la aprecierea acestora necesitatea aplicarii sau nu a contraventiei cat si a cuantumului acesteia.
Din cauza faptului ca nu va exista o aplicabilitate unitara a acestor masuri, tindem sa credem ca vor exista anumite nereguli sau altfel spus, un exces de zel din partea autoritatilor, motiv pentru care, multi dintre cei care vor fi sanctionati, vor dori sa conteste procesul verbal de contraventie.
Iata ce trebuie sa stiti:
Procesul-verbal astfel intocmit se circumscrie dispozitiilor legale prevazute de OUG 2/2001 si astfel, art 31 alin. 1 din aceeasi lege prevede ca:
“Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.”
Articolul 32 alin. 1: “Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.”
Ce sanse sunt sa obtin inlocuirea amenzii cu AVERTISMENTUL?
Individualizarea sanctiunilor se realizeaza cu respectarea criteriilor prevazute de art. 21 alin. 3 din OG 2/2001 si anume limitele prevazute de actul normativ si proportionalitatea cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal.
Astfel spus, daca ati savarsit o fapta minora cum ar fi lipsa acelei declaratii pe propria raspundere, nerespectarea distantei minime impuse fata de persoanele din jurul dumneavoastra ori alcatuirea unui grup mai mare de 3 persoane care nu locuiesc la aceeasi adresa, organul constatator are posibilitatea de a aplica o amenda contraventionala intr-un cuantum minim.
Exista si un text de lege in acest sens, respectiv art. 7 alin 2 din OG 2/2001 care prevede ca “in cazul in care fapta este de o gravitate redusa” se aplica sanctiunea AVERTISMENTULUI, sanctiune care se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a acesteia NU PREVEDE ACEASTA SANCTIUNE.
Astfel spus, chiar daca ordonantele militare nu au prevazut si aplicarea unui AVERTISMENT in cazul in care cetatenii nu respecta masurile impuse, ordonanta privind regimul juridic al contraventiilor prevede o astfel de posibilitate.
In concluzie, daca fapta savarsita este de o gravitate redusa dintre cele mentionate mai sus, trebuie sa stiti faptul ca exista parghii legale prin care sa obtineti inlocuirea acestei cu sanctiunea AVERTISMENTULUI, conform cerintelor de proportionalitate pentru realizarea scopului general al aplicarii unei sanctiuni contraventionale.
Join the newsletter to receive the latest updates in your inbox.