Pot primi pensie dacă am lucrat în străinătate?
În perioada când a fost declanșată Criza Economică Mondială din anul 2008, din cauza restructurării posturilor dar și a diminuării veniturilor, mulți cetățeni români au decis să încheie contracte de muncă în străinătate.
Principala nelămurire pe care o au persoanele care au lucrat în străinătate pe o perioadă îndelungată, este generată de incertitudinea cu privire la luarea în calcul a fiecărei perioade lucrate. Spre exemplu, dacă o persoană și-a desfășurat activitatea în România timp de 7 ani, ulterior și-a desfășurat activitatea în Spania, pe o perioadă de 3 ani, urmând să încheie un contract de muncă în Anglia. Poate beneficia de luarea în calcul a fiecărei perioade în care și-a desfășurat în acordarea drepturilor de pensionare dacă își stabilește domiciliul în Anglia?
Iată tot ce trebuie să știți despre pensionare în situația în care ați desfăsurat activitatea profesională în străinătate:
Încep prin a preciza faptul că îndiferent că ați lucrat în mai multe state europene, în calculul penisiei se va ține cont de fiecare perioadă lucrată.
Un aspect care este variabil și care depinde de legislația fiecărui stat este legat de vârsta de pensionare. Spre exemplu, în România, legislația națională prevede vârsta sandard de pensionare pentru femei 63 ani, iar pentru bărbați 65 ani.
În Italia, vârsta minimă de pensionare este de 62 ani, având obligativitatea de a îndeplini un stagiu de cotizare de 38 ani. Legislația spaniolă prevede o vârstă de pensionare de 65 ani pentru persoanele care nu au un stagiu de cotizare de 38 ani.
Astfel, chiar dacă îndepliniți condițiile de pensionare în statul în care locuiți, trebuie să verificați dacă îndepliniți condițiile de pensionare în legătură cu vârsta, în statul în care ați lucrat ultima dată.
Spre exemplu, utimul loc în care o persoana și-a desfășurat activitatea este Spania. Această persoană este de sex feminin și în prezent locuiește în România. Aceasta are vârsta de 63 ani. Potrivit legislației românești, această persoană îndeplinește condițiile pentru pensionare, dar potrivit legislației Spaniole aceasta nu îndeplinește condițiile privitoare la durata stagiului și cele privind vârsta.
În acest context, femeia va primi drepturile de pensionare doar după ce îndeplinește condițiile privitoare la vârstă.
Față de aceste aspecte, recomandarea este să vă interesați din timp care sunt condițiile de pensionare în fiecare stat în care ați lucrat și atunci când îndepliniți condițiile prevăzute în toate statele să depuneți cerere de pensionare pentru a putea evita anumite micșorări sau modificări ale sumelor încasate cu titlu de pensie.
Cum pot obține pensia dacă îndeplinesc condițiile de pensionare?
Indiferent dacă ați desfășurat activitatea în mai multe state europene sau într-un singur stat european, cererea de pensionare trebuie depusă la Casa de pensii din țara unde ați desfășurat ultima dată activitatea.
Spre exemplu, dacă ultima țară unde ați desfășurat activitatea este Italia, chiar dacă nu mai locuiți pe teritoriul italian, pentru a putea beneficia de drepturile bănești trebuie să faceți o cerere de pensionare și să o depuneți la autoritățile Italiene.
O altă posibilitate, dar care nu este recomandată din cauza perioadei de timp îndelungată până la soluționarea cererii, este să depuneți o cerere la autoritățile statului unde locuiți, chiar dacă nu ați defășurat activitate în acest stat.
Potrivit dispozițiilor europene, cererea va fi trimisă autorităților din țara unde ați desfășurat ultima dată activitatea. După preluarea cererii, statul va răspunde solicitărilor din acesta și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate statele unde ați lucrat.
Cum se vor acorda drepturile bănești?
Anexat cererii de pensionare trebuie să fie și un cont bancar unde casa de pensii a statelor unde ați lucrat să vă poată transfera sumele bancare. Acesta trebuie să fie anexat alături de toate actele pe care le aveți în legătură cu stagiile de cotizare.
ATENȚIE! În cadrul categoriei de drepturi bănești care sunt încasate cu titlu de pensie intră și pensiile de invaliditate sau cele de urmaș.
În aceste condiții, chiar dacă nu mai locuiți în statul unde ați desfășurat activitatea și statul unde locuiți este un stat membru al Uniunii Europene, sumele de bani pot fi virate într-un cont deschis în statul unde domiciliați.
Cum se va calcula pensia pe care urmează să o încasați?
Trebuie subliniat faptul că fiecare stat prevede anumite reguli cu privire la durata stagiului minim de cotizare pentru a putea beneficia de drepturi bănești.
În schimb, trebuie subliniat că chiar dacă nu vă încadrați în perioada stabilită de o țară ca stagiu minim de cotizare, totuși această perioadă în care v-ați desfășurat activitatea va fi luată în calcul în ultima țară în care ați lucrat.
În acest sens, ultimul stat în care ați lucrat va analiza contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări.
Cine poate formula o astfel de cerere?
Potrivit legislației internaționale, cerere de acordare a beneficiilor bănăști cu titlu de pensie foarte fi formulată atât de persoana beneficiară a drepturilor bănești, cât și de un avocat.
Recomandarea este ca aceste cereri sa fie formulate cu cel puțin 6 luni înainte de îndeplinirea condițiilor cu privire la vârsta de pensionare și cele privitoare la perioada minimă a stagiului de cotizare.
REȚINEȚI:
Join the newsletter to receive the latest updates in your inbox.