You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Restituirea comisioanelor incasate cu titlu abuziv

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Restituirea comisioanelor incasate cu titlu abuziv

Inca o veste buna pentru consumatorii din Romania ce au sau au avut contracte de credit cu institutiile bancare si care, printr-o hotarare judecatoareasca, s-a constatat caracterul abuziv al comisioanelor impuse.

Daca la inceputului anului 2020 Curtea de Justitie a Uniunii Europene a interpretat Directiva 93/13 in sensul posibilitatii consumatorului de a formula contestatie la executare oricand (nu doar in termen de 15 zile conform art. 715 Cod proc. civ. atunci cand se solicita si constatarea abuziva a clauzelor contractuale), iata ca instanta europeana transeaza un subiect de mare interes pentru consumatori, respectiv RESTITUIREA SUMELOR PLATITE IN BAZA UNEI CLAUZE ABUZIVE.

In primul rand, trebuie sa retineti ca executarea integrala a unui contract de credit nu va impiedica sa sesizati instanta cu verificarea caracterului abuziv. Asadar, chiar daca contractul de credit a fost in intregime achitat iar de la acest moment a trecut o perioada mai indelungata de timp, constatarea caracterului abuziv are drept consecinta nulitatea absoluta a clauzei contractuale ce poate fi invocata ORICAND.

In al doilea rand, odata cu anularea clauzei contractuale se impune restituirea sumelor achitate in baza acestor clauze contractuale.

Motivul primordial pentru care Tribunalul Mures a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene este daca, in temeiul dreptului Uniunii, exista sau nu un termen de prescriptie pentru restituirea acestor sume.

In Romana, instantele de judecata au retinut ca, desi actiunea de constatare a caracterului abuziv este imprescriptibila, adica poate fi formulata oricand, actiunea de restituire a sumelor platite ar avea un termen de prescriptie de 3 ani ce curge de la data executarii contractului.

Insa, Curtea arata ca, in lipsa unei reglementari in dreptul Uniunii, revine ordinii juridice interne a fiecarui stat membru atributia de a prevedea modalitatile procedurale aplicabile actiunilor in justitie pentru a asigura protectia drepturilor cetatenilor Uniunii.

Cu toate acestea, respectivele modalitati nu trebuie sa fie mai putin favorabile decat cele aplicabile unor actiuni similare de natura interna conform principiului echivalentei si nu trebuie sa faca, in practica, imposibila sau excesiv de dificila exercitarea drepturilor conferite de ordinea juridica a Uniunii, conform principiului efectivitatii.

Prin urmare, Directiva 93/13 SE OPUNE interpretarii data de instantele nationale romane potrivit careia termenul de prescriptie de 3 ani al actiunii judiciare in restituirea sumelor platite in temeiul unei clauze abuzive incepe sa curga de la data executarii integrale a contractului.

Astfel, constata Curtea ca termenul de prescriptie de 3 ani incepe sa curga DE LA DATA CONSTATARII JUDICIARE A UNEI CLAUZE CA FIIND ABUZIVA si nu de la data executarii integrale a contractului.

Concluzionand, dumneavoastra in calitate de comsumator puteti formula oricand o actiune pentru constatarea abuziva a clauzelor contractuale si prin intermediul acesteia sa solicitati restiturea sumelor achitate sau printr-o cerere separata intr-un termen de prescriptie de 3 ani de la data constatarii caracterului abuziv.

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate